Оценка

Топ дестинации за стрийт фууд в Европа

29.11.2021
Топ дестинации за стрийт фууд в Европа

Aко сте любители на вкусната храна, тогава трябва да знаете къде да отидете, за да се насладите максимално на клонираните местни изкушения. Предлагаме ви списък с места, които да посетите и да опитате най-добрите автентични ястия, които ще ви спестят финанси и  време в чакане на място в луксозни ресторанти. Ако планирате пътуване, ето някои невероятни европейски улични храни, които трябва да опитате. Бюджетни и невероятно вкусни! 

1. Босна и Херцеговина – Сараево

Ако сте в столицата на страната ви препоръчваме да не пропускате да опитате чевапи - най-известното босненско ястие. То представлява мляно месо, оформено на малки наденички и поднесено в плосък хляб с лук и айвар (вкусен традиционен сос, който наистина трябва да опитате). Порцията можете да намерите за около 4 евро. Друга вкусотия, която да изпробвате е бюрек! Може да му се насладите в различни варианти - със сирене, кайма, картофи или спанак. И последното ни предложение е печени кестени! 

2. Полша – Краков

Полша е известна като евтина страна, предлагаща изключително вкусна храна. Една от най - впечатляващите храни по уличните заведения е  Maczanka - известен сандвич, направен от резен свинско филе, поднесен на руло и покрит с богат сос. Друго ястие, което си струва да опитате е голям печен картоф, който е разрязан на две и е с пълнеж, който сами си избирате. Можете да го поръчате със сирене и див лук или дори пържени яйца и бекон. Сирене Oscypek – да! Не забравяйте да го пробвате, защото това е местен специалитет, който със сигурност ще ви се услади. Има го в различни версии - едни го хапват изпечен на скара, други го предпочитат пълнен с червени боровинки. 

3. Турция – Истанбул

Истанбул - един от най - големите градове в света, люлка на много култури. Много от местните ястия имат дълги традиции и са се превърнали в символи на местната кухня. Едно от най-популярните неща е Dilli Kaşarlı Tost - сандвич със сирене на скара с резени телешки език. Други предложения, които да не забравите да изпробвате: гьозлеме, сусамов геврек, дюнер, алик екмек (риба в хлебче), традиционен турски сладолед. 

4. Гърция – Атина

Тук е мястото, където може да се насладите на невероятни традиционни местни ястия. На първо място в уличната храна поставяме, разбира се, гиросът! Докато сте в Атина, опитането на сувлаки също е задължително - ястие, приготвено от малки парченца свинско месо и зеленчуци, печени на шиш като се сервира с хляб на скара. Има толкова много ястия, които може да опитате: саганаки или пържено сирене, вкусен десерт от фило тесто с мед Фета Ме Мели, кулури - местна закуска, която представлява кръгъл хляб със семена. 

5. Чехия – Прага

Тук също има на какво да се насладите! Опитайте Palačinky - подобни на френските крепове, но са много по-тънки и приготвени по различен метод с пълнеж от сладко, шоколад и лешници, а защо не с месо и спанак? Препоръчваме ви да опитате и десерта триделник - приготвен от тесто за сладкиши около дървена пръчка, която се пече на открит огън и се сервира топъл и гарниран със захар, канела и ядки. 

Въпреки че произхожда от Унгария, гулашът вече е част от чешката традиционна кухня. Приготвя се с по-малко зеленчуци и повече телешко месо, въпреки че понякога може да го има с пилешко или свинско. Knedliky са кнедли, сервирани с ястие с месо или понякога с гулаш. Когато се приготви с плодове или сладко, може да бъде вкусен десерт. Също така не забравяйте да опитате лангоза, която прилича малко на пица, но всъщност е дълбоко пържен хляб с доматен сос, чесън и моцарела отгоре.

6. Франция – Ница

Франция е добре известна със своята кухня, а Ница е идеалното място да ги опитате, докато почивате на Лазурния бряг. Опитайте палачинката на скара с брашно от нахут и зехтин. Сложете в списъка си и Пан Багнат, който буквално означава изкъпан в зехтин хляб. Местните жители поставят всички сезонни продукти вътре в хляба, като от него правят огромен бургер. 

Pissaladière е солено-сладък деликатес, плоска торта, гарнирана с маслини от Ница, карамелизиран лук и аншоа. И не си мислете да напуснете Ница, без да хапнете фарс – запечени зеленчуци като тиквички и домати, издълбани и пълнени с месо, чесън и галета. 

7. Германия – Мюнхен

Столицата на Бавария е малко райско кътче за всеки любител на месото, поднесено обикновено под формата на наденица. Най-добрият начин да започнете деня си там е с варен Weißwurst (бял колбас), хляб и сладка горчица, с голяма чаша Weißbier отстрани. Можете дори да вземете вашата доза месо в салата, наречена Wurstsalat. За тези от вас, които са дошли там и са очаквали по-малко месо, можете да закусите с техния солен местен геврек. Съветваме ви да опитате и Rumfordsuppe- супа, приготвена от зеленчуци и ечемик. Друго вкусно баварско ястие е Bayerische Kartoffel, картоф, поднесен с лук и крем фрайш. 

8. Испания – Мадрид

Обичаме испанската кухня - толкова е ароматна и вкусна! Тази страна е родно място на много световно известни ястия като паеля и чурос. Освен че е столица на Испания, Мадрид е център на улична храна от всеки регион на страната. Ако случайно сте там през зимата, тогава е време за коцидо - традиционна испанска яхния, обикновено приготвена от зеленчуци, наденица чоризо, свинско месо и нахут. За да се получи такъв уникален вкус, яхнията се задушава 4 часа преди сервиране. Huevos rotos или „счупени яйца“ е друго популярно ястие. За тези, които обичат да експериментират с вкусове и аромати, препоръчваме да опитате Oreja a la Plancha, което включва ядене на свинско ухо. Сервира се като голяма порция, подправена със сол, червен пипер и лимон, с парченца бекон и гъби отстрани. Посетете Испания

9. Италия – Рим

Няма как в списък със страни, които предлагат кулинарни улични шедьоври да не присъства и Италия! Всички пътища водят към Рим и италианската кухня. Ако имате удоволствието да посетите Рим, ето списъка с храната, на която непременно трябва да се насладите. 

Polpette di bollito – страхотна разядка от малки парченца във форма на кръг, направени от задушено издърпано говеждо месо. Не забравяйте да пробвате и супли - пържени оризови топки от френски произход, те са една от най-автентичните римски улични храни. 

Друга известна закуска са римските панини или сандвичи. Trapizzino пък е триъгълен сандвич, който съчетава най-доброто от пица, калцоне и трамецино. Въпреки че е рецепта от само няколко години, тя придоби огромна популярност както сред местните жители, така и сред туристите.  

Днес стрийт фууд- ът е неизменна част от градския живот, не само защото е бюджетен вариант, но и защото дава възможност за свобода и креативност на готвачите, а и е страхотен начин туристите да се запознаят с кулинарните традиции на дадена страна.

Всички статии