Оценка

Водолазно гмуркане - подводно приключение

05.09.2022
Водолазно гмуркане - подводно приключение

Знаете ли, че гмуркането е един от най-бързо развиващите се екстремни спортове в света днес? Всяка година милиони хора преоткриват водолазното гмуркане, независимо дали за курс, въвеждащо гмуркане или защото вече имат лиценз за гмуркане. 

Какво е подводното гмуркане?

Подводното гмуркане се извършва главно за привличане на недостижимия подводен свят. Това е една област от природата, която човечеството не е успяло да контролира напълно, защото ние просто не можем да дишаме под вода. Следователно гмуркането ни дава възможност да бъдем в този подводен свят, дори и да е само за ограничен период от време.

Разбира се, подводният свят също е красив, като много хора избират гмуркане в Азия или гмуркане в Червено море или Големия бариерен риф, за които се казва, че са едни от най-добрите места за гмуркане в света. Различните цветове и морската дива природа са толкова впечатляващи на всички тези места, че хората се връщат отново и отново.

Гмуркането под вода е нещо, което привлича човечеството, откакто разбраха, че под моретата има жив свят. SCUBA е съкращение от Self Contained Underwater Breathing Apparatus, с други думи оборудване, което ни позволява да дишаме под вода.

Въздухът, който е в резервоарите, е сгъстен въздух, какъвто го познаваме отвън, така че части от азот, части от кислород и някои други газове. Много хора погрешно вярват, че въздухът е чист кислород, но това всъщност би отровило водолазите! Поради азота в сгъстения въздух, водолазите трябва да бъдат много внимателни, когато се гмуркат на по-големи дълбочини, тъй като може да възникне азотна наркоза, която има същия ефект като прекомерния алкохол. Това лесно се решава чрез връщане към по-плитки води.

Основното нещо, което трябва да запомните при гмуркането е, че трябва да сте в безопасност. Не тръгвайте да се гмуркате сами и не се изкушавайте да купувате екипировка за гмуркане и просто да я пробвате без подходящо обучение. Проучете някои добри училища/ уроци за гмуркане, ако наистина искате да преоткриете гмуркането.

Някои интересни факти за гмуркането...

  • За гмуркачите за развлечение ограничението на дълбочината е между 30 и 40 метра. Ако искате да стигнете по-дълбоко, е необходимо специално обучение или специално обучен приятел.

  • Веднъж щом се гмурнем, пулсът ни сякаш “магически” се забавя и е удивително, но е възможно да достигне стойности от рода на 40 удара в минута. 

  • Знаете ли, че 98% от химическите съединения в кръвта ни са същите като тези в морската вода? Освен това кръвта ни има почти същото pH. 

Имате ли нужда от сертификат за гмуркане?

Технически не е незаконно да се гмуркате без сертификат. Въпреки това, ако искате да се гмуркате безопасно, ще трябва да получите сертификат от инструктор по гмуркане. Както бе споменато по-рано. Ако се гмуркате за развлечение, ще трябва да тренирате под ръководството на инструктор. След уроците ще трябва да докажете знанията си чрез тест. Ако издържите изпита, ще бъдете сертифицирани като начинаещ водолаз. Почти всяка институция по света ще изисква от вас да покажете своя лиценз или сертификат, преди да ви позволи да се гмурнете в техните помещения или на техните водолазни лодки. Така че, ако искате да се гмуркате правилно, трябва да имате лиценз за гмуркане.

Съвети за безопасност по време на гмуркане

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се насладите на гмурканията си, като същевременно сте в безопасност по време на гмуркане.

Уверете се, че всички компоненти на вашето оборудване за гмуркане са в добро работно състояние, преди да започнете гмуркане. Ако откриете някакъв проблем с оборудването, не го използвайте и незабавно уведомете вашия инструктор. Всяко водолазно оборудване, което е манипулирано или е дефектно, не трябва да се използва за гмуркане.

Никога не задържайте дъха си под вода, докато се гмуркате, защото много хора го правят инстинктивно. Дори ако сте опитен гмуркач, можете да си навлечете проблеми, ако задържите дъха си под вода.

Гмуркането на повече от 30 м/100 фута под морското равнище може да накара азота във въздуха да повлияе на тялото ви, поради което може да изпитате ситуация на „завои“, при която в кръвта и ставите ви започват да се появяват азотни мехурчета. Това е сериозно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

Никога не се гмуркайте, ако се чувствате болни, имате треска или настинка. Много хора често пренебрегват симптомите си и в крайна сметка отиват на гмуркане, но това е много опасно нещо, тъй като може да доведе до допълнителни усложнения, като спукано тъпанче.

Никога не се паникьосвайте под вода, защото това само ще влоши много ситуацията. Паниката е често срещана сред необучени водолази, които се опитват да се издигнат твърде бързо.

Никога не тръгвайте на нощно гмуркане без подходящо обучение, защото е много опасно и можете да изгубите пътя си в тъмното, ако не сте добре оборудвани с навигационно оборудване.

Основното нещо при гмуркането винаги ще бъде формулата: БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ и се НАСЛАЖДАВАЙТЕ.

Всички статии