Оценка 5.00 от 2 гласа

Родопската теснолинейка - най-живописния железопътен маршрут в България

07.11.2022
Родопската теснолинейка - най-живописния железопътен маршрут в България

Чували ли сте за железопътната линия от Септември до Добринище? А качвали ли сте се на Родопската теснолинейка? Ако отговорът е не, то прочетете повече за живописното приключение по единствената функционираща железопътна линия с междурелсие 760 мм в България!

Теснолинейният влак Септември – Добринище е единствен по рода си в България, най – висок на Балканите, който е защитен и като архитектурен паметник от ЮНЕСКО.

Маршрут

Със своята обща дължина 124,7 км, теснолинейката тръгва от Горнотракийската низина, пресича Родопите, движи се по границите на югоизточна Рила и северозападните части на Родопите и достига подножието на източен Пирин. А какво ще видите по пътя си ли?  Ще преминете през пролома на Чепинска река, ще пресечете Чепинската котловина и ще се изкачите до Аврамовата седловина, разделяща двете планини Рила и Родопите.

Началото на пътешествието е от град Септември. До там може да достигнете с железопътен транспорт, с автобус, или автомобил. Следва около 2,5 часа път през красивия каньон Чепино, за да стигнете до следващия голям град през, който минава линията- СПА столицата на Балканите – Велинград.

След Велинград, теснолинейката продължава своя път, като следващата интересна спирка след около 1 час от Велинград е гара Аврамово – най-високата гара на Балканския полуостров (1267 м), като от там ще продължите по поречието на река Места и ще достигнете до Разложката котловина и полите на Пирин, за да стигнете последната спирка в това приключение - Добринище.

Времетраене

Теснолинейката по целия си маршрут спира на 25 гари, като времетераенето на маршрута е около 5 часа. Маршрутът от Септември до Велинград е около час и 30 минути. Разстоянието Добринище – Велинград е около 3 часа.

Атракции

Определено цялото пътуване е една страхотна атракция, която трябва да се изживее, защото пред погледа ни се сменят различни природни картини – върхове и низини, гори и поляни. Един от най- красивите участъци е този след гара Аврамово, когато теснолинейката преминава през най-дългия си тунел по пътя с дължина 315 м. А след това предстои 10 – километрово спускане до следващата спирка Света Петка.

Цени

Цените са стандартни за превоз на пътници с БДЖ, като цената се изчислява на километър и зависи от това откъде ще се качите.

Цената за цели маршрут Септември – Добринище струва 6.50 лв, а двупосочен е 11.70 лв.самите билети може да закупите от самата гара, непосредствено преди самото пътуване. 

Любопитно

Знаете ли, че всяка първа неделя на септември е празникът на теснолинейката „Септември-Добринище“? Началото е поставено от Гражданско сдружение „За теснолинейката“ и неговият председател откри Дома-музей на т.нар. „малко влакче“ в старата сграда на железопътната гара Цепина. Там може да се докоснете до вековната история на линията.

Някои хора я наричат Теснолинейката – Алпийската железница на Балканите.

Ако искаш да се откъснеш от големия град и имаш нужда от романтика и вълнуващо приключение, планирай пътешествие с Родоспката теснолинейка, защото тя определено ще те изненада.

Готови ли сте за страхотно изживяване – чудесна идея за бягство през уикенда!

Всички статии