Оценка

Победете есенната умора с почивка в Турция

21.11.2022
Победете есенната умора с почивка в Турция

Определено, когато става въпрос за Турция, списъкът с туристическите атракции не е никак малък. В зависимост от това в какво настроение сте, може да се насочите към различни места, защото южната ни съседка предлага безброй възможности за забавление, почивка и релакс. Но едно е сигурно, Турция е страна, която може да посетите отново и отново и всеки път да откривате в нея нещо ново и нещо вълнуващо, което осмисля пътуването ви. Ако искате зареждаща и интересна почивка, Турция е вашата дестинация. Ето едни от най- предпочитаните туристически места в Турция:

Ефес

Ефес е един от най-запазените римски градове – мястото, на което можете да се насладите на уникалната атмосфера на златните години на Римската империя. Може да разгледате величествените руини, които са важни исторически паметници. В миналото Ефес е бил известен с Храма на Артемида, което е едно от 7-те чудеса на античния свят, като днес е запазена само една колона. Въпреки това, има други сгради, които са доста по-добре запазени - сред тях са Библиотеката на Цезар и Големият театър.

Кападокия

Взирайки поглед във феноменалните скални долини на Кападокия ще почувствате свобода, а вълнообразните скали и хребети с причудливи цветове и форми ще завладеят всички ваши сетива. Точно тук е мястото, на което можете да се качите на балон и да се насладите на разкошния пейзаж отвисоко! Ще може да се полюбувате и на красиво изрисуваните, изсечени в скалите църкви от византийската епоха. Емоцията да посетите това място си заслужава, ако се чудите дали да предприемете екскурзия до там, с две ръце ви подсказваме: „Направете го!“

Памуккале

Няма шанс да не сте чували за Памуккале, нали? Това място е наистина удивително! Името му означава „замък от памук“, и е популярно със своите бели стъпаловидни тераси, които са образувани от специфична седиментна скала.  Те са се формирали при отлагането на калциев карбонат от водата с високо минерално съдържание от горещите извори. От хиляди години тези басейни са използвани за къпане, а на върха им могат да бъдат видяни останките от древногръцкия град Хиераполис, който е построен от кралете на Пергамон.

Капалъ чарши

В превод означава покрит базар и на него може да намерите абсолютно всичко – от вкусни, автентични лакомства до красиви сувенири. Любопитно е, че пазарът обикновено се посещава между 150 и 300 хиляди души всекидневно, което прави около 42 милиона годишно. И има защо това да е така! Ако искате да усетите уникална по рода си атмосфера, посетете този ориенталски пазар, който е един от най- големите закрити базари в света. Внушителен е фактът, че Капалъ чарши има 18 входа за посетители, а самите улици там са наименувани с названията на занаятите или стоките, които се продават на тях. И да, там наистина може да намерите всичко, от което имате нуждате - магазини за бижутата, текстил, килими, антики, сергии за бижута, сувенири, хранителни стоки... всичко!

Истанбул

Ще ви трябва може би около седмица, за да видите основните предпочитани атракции в Истанбул, защото те не са никак малко, но определено заслужават внимание. Истанбул е величествен, шарен,
Препоръчваме ви да посетите: 

Света София 

Една от внушителните и грандиозни туристически атракции в Истанбул е Света София! Любопитно е, че Света София е била най-голямата църква в света. Може би най-великата творба на византийската архитектура, тя е най-важният храм за християнството в продължение на 900 г. Преживяла е заметресенията, кръстоносните походи и завладяването на града от Мехмед Фатих, след което е превърната в джамия. Остава джамия до 1935 г., когато първият турски президент и основател на турската република – Ататюрк я превръща в музей. 

Синята джамия

Със своите 6 минарета и удивителна архитектура, джамията Султан Ахмед, наричана още Синята джамия, в Истанбул е изключително впечатляваща! Въпреки че все още е действаща джамия, тя е и едно от най-популярните туристически места в Истанбул

Дворецът Топкапъ ( Топкапъ Сарай)
 
Може да разгледате 40 стаи, които са отворени за посещение и които илюстрират едновременно богатството и организацията на живота в харема. Султанските покои са впечатляващо украсени със стенописи, цветен мрамор, пищна мебелировка, златно покритие и фина резба. Множеството от фонтани тук са служели не само като декорация – те са затруднявали подслушването на султанските разговори. В красивите дворове на двореца има малки, елегантни летни къщи, джамии, фонтани и водни басейни. Гледката наистина е впечатляваща.
 
Дворецът Долмабахче

Дворецът Долмабахче е бил дом на последния османски султан и на първия президент на Турция. Дворецът е разположен по протежението на Босфора. Този дворец е считан за най-красивия дворец на Истанбул, построен между 1843 г. и 1856 г. в разнообразни художествени и архитектурни стилове – барок, рококо и неокласицизъм са съчетани по невероятен начин с елементи от османската архитектура. Дворецът е на три нива с 285 стаи и 46 зали, разделен на три крила – мъжко, женско и официалното крило за провеждане на церемонии.


Спайс Базар (Mısır Çarşısı)

Още едно интересно място в Истанбул е Спайс Базар  - място, където ще намерите различни вкусни изкушения - сушени плодове, ядки, билки и разбира се подправки.
 
Базилика Cistern (Yerebatan Sarnıçı)

Базиликата Cistern е един от най-изненадващите туристически атракции в Истанбул. Влизайки в тази огромна подземна зала, подобна на двореца, ще се озовете сред 336 колони на 12 реда. Строежътт на базиликата е стартиран от Константин Велики, но е завършен през 6 век от император Юстиниан. Много от колоните имат внушителни декоративни дърворезби.
 
Джамия Рюстем Паша
 
Вероятно най - красивата джамия в Истанбул е джамията Rüstem Paşa, която е домът на запазените плочки İznik в града. Тук ще се порадвате на сложни ръчно боядисани плочки в синьо, червено и зелено. Тъй като е по-малко известна забележителност, вероятно ще можете да им се възхищавате уиединено, без да се налага да се бутате с тълпи туристи.
 
Музей Пера

Това е най-известната художествена галерия в Истанбул. Тук може да се полюбувате на страхотна колекция от различни творби на изкуството от Османската епоха.

Музей на турското и ислямското изкуство (Türk ve Islam Eserleri Müzesi)

Ако обичате посещенията в музеи, препоръчваме ви това място. То е разположено в двореца на Ибрахим Паша. Прекрачвайки прага ще имате възможност да разгледате внушителна и изключително богата колекция от килими. Ще намерите и изящни експонати от керамика, калиграфия и дърворезба, датиращи от 9-и до 19-ти век.

Аквариум „Sea Life“

Той предлага на посетителите да поплуват между петте тигрови акули или дори да им дадат храна. Аквариумът "Sea Life Akvarium" се намира в търговски център в квартал Байрампаша в Истанбул. Аквариумът предлага още и 35-минутни уъркшопове за деца, които ги учат за живота под водата и колко е важно той да бъде опазен.
 
Тук може да разгледате нашите оферти за екскурзия до Турция:

Нова година в Истанбул
Нова година в Кушадъсъ
Нова година в Анталия
Нова година в Айвалък
 
Турция - една дестинация, много оферти за страхотно изкарване!  Свържете се с нас, ако искате да се докоснете до тази страхотна дестинация!

Всички статии

Разгледайте нашите оферти: