Оценка 5.00 от 1 гласа

Пътуване с домашни любимци - мисията възможна

14.11.2022
Пътуване с домашни любимци - мисията възможна

Пътуването с домашния любимец може да бъде страхотно, но то е малко по –специфично Ето най – важните неща, които трябва да предвидите предварително. 

 

1. Проверете неговите документи преди пътуване

Валиден паспорт, издаден от ветеринарен лекар, в който са вписани всички извършени ваксинации или реваксинации на домашния любимец. Уверете се, че домашният ви любимец е преминал през всички здравни проверки. Заведете го на ветеринарен лекар за преглед, преди да тръгнете на продължително пътуване. Уверете се, че всичките му ваксинации са актуални; вземете със себе си копия на документи. Здравните сертификати са необходими за пътуване със самолет.

2. Дръжте домашните си любимци в безопасност и сигурност в колата! Ако пътувате с автомобил

Може да е много по-приятно домашните ви любимци да се разхождат свободно в колата, или да седят в скута ви по време на пътуването, но за безопасността на всички наистина е най-добре да те пътуват в специални за целта транспортни чанти/ клетки/ кошари.

Нещо също важно е да не оставяте животните си без надзор в колата. През летните месеци може да стане 19 градуса по-горещо в паркираната ви кола само след 10 минути, което е опасно за животните.

3. Планирайте предварително и направете проучване за условията за пребиваване в дадена държава

Пътувате ли в друга държава с вашия домашен любимец? Уверете се, че сте запознати с изискванията за преминаване на границата и транспортиране на животни. Държавите имат много специфични правила за влизане на домашни любимци, като карантинни периоди, превантивни ваксини и годишни ветеринарни посещения. Европейският съюз дори има паспорт за домашни любимци, който прави пътуването с домашни любимци лесно. Вашият начин на транспорт може също да има различни изисквания, като превозвачи и ограничения на теглото. Резервацията в последната минута може да бъде проблем, защото може да има някои изисквания за снимките на домашните любимци да бъдат направени в рамките на определен период от време преди пътуване. Pet Travel е един от чудесните източник на актуална информация.

4. Помислете за идентификацията на вашия домашен любимец

В случай, че домашният ви любимес се изгуби по време на пътуването ви, можете да увеличите шансовете за намирането му, като се уверите, че то може да бъде правилно идентифицирано:
Уверете се, че вашият домашен любимесц има здрава каишка! Нашийникът трябва да има идентификационни етикети с името му, вашето име и телефонен номер, както и доказателство за ваксини срещу бяс. Също може да помислите и за закупуване на втори идентификационен етикет, даващ информация за местоположението и телефонния номер на вашето място за почивка. Помислете за постоянна форма на идентификация, като микрочип.

Носете със себе си скорошна снимка на вашия домашен любимец, както и копие от здравните му досиета, в които са изброени всички скорошни ваксинации.

5. Разучете какви са условията за пътуване със самолет

Когато пътувате със самолет, планирайте да посетите вашия ветеринарен лекар непосредствено преди него. Сертификатът за здравословно състояние трябва да бъде предоставен на авиокомпанията не повече от 10 дни преди пътуването. Необходими са също сертификати за бяс и ваксинация.

Не забравяйте, че всяка авиокомпания има свои собствени вариации на разпоредбите и услугите. Например, ако вашата клетка не отговаря на изискванията, авиокомпанията може да не ви позволи да я използвате.

Когато правите вашите резервации, трябва да направите резервации за вашия домашен любимец. Това е нужно, защото има ограничения за броя на животните, разрешени за всеки полет. Те се приемат на принципа „първи дошъл, първи обслужен“.

6. Проучете кои са местата за настаняване, в които позволяват домашни любимци

Разберете предварително кои хотели/ хостели/ мотели/ вили във вашата дестинация или по вашия маршрут позволяват домашни любимци. Много от тях не позволяват или имат ограничения за размера. Хубавото е, че все повече места за настаняване вече допускат домашни любимци. В сайтовете за резервиране на хотели може да селектирате лесно местата, в които се допускат домашни любимци. Въпреки това, при самата резервация е добре да се свържете с мястото за настаняване и да попитате за условията.

Преди всичко, не забравяйте, че това е ваканция. Пътуването може да бъде стресиращо, но спокоен собственик обикновено има спокоен домашен любимец. Нашите животни поемат нашия стрес, така че ако сте нервни и напрегнати, вашето куче също може да прояви стрес и безпокойство. Не забравяйте, че някои кучета например не обичат да пътуват и за тях може би е по –добре да останат вкъщи с човек, който да го разхожда.

7. Поставете граници на вашия домашен любимец

След като пристигнете в мястото за настаняване е време да разучите какви са условията за пребиваването там и да поставите някои граници. Разберете има ли зони, където вашият домашен любимец да не е разрешено да посещава, където може да го разхождате, къде е позволено да се разхожда.

8. Опаковайте комплект консумативи за домашни любимци

Напрваете си списък с всичко необходимо за пътуването на вашия домашен любимец и в багажа си пригответе: храна, лакомства, лекарства, каишка, нашийник, купи, вода, кутия за отпадъци, играчки, торби за отпадъци.

9. Изразходвайте част от енергията на вашия домашен любимец преди пътуването

Дайте възможност на вашето животно да изразходва енергията си преди самото пътуване, за да може да бъде спокойно и да спи по време на самия път.

Увеличаването на физическата активност на вашия домашен любимец в дните преди вашето пътешествие и в самия ден може да направи пътуване по-добро изживяване за вас и вашия домашен любимец.

10. Бъдете готови за извънредна ситуация

Не винаги нещата вървят по мед и масло и трябва да сте готови за различни стресови ситуации. Един от наичините да си подсигурите спокойствие е да намерите телефонния номер и локация на най-близката 24-часова ветеринарна болница за спешна помощ. Запаметете го в мобилния си телефон, заедно с номера за спешни случаи на вашия редовен ветеринарен лекар (в случай, че ветеринарните лекари трябва да говорят помежду си). По този начин, ако има ситуация, в която вашият домашен любимец се нуждае от медицинска помощ, вие ще сте подготвени с необходимата информация под ръка.

Следвайте тези съвети и сме сигурни, че вашето пътуване с домашен любимец ще бъде по – сигурно, безопасно и предивидимо! Мисията е възможна!

Забавлявайте се!

Всички статии