Оценка

Накъде с деца? Интересни забележителности около София

24.01.2023
Накъде с деца? Интересни забележителности около София

Забележителности около София - идеи за разходка сред природата

Резерват Парангалица

 • Разстояние от София: 83 километра;
 • Местоположение: Национален Парк Рила. Трябва да стигнете до Благоевград и след това да се отправите в посока хижа Бодрост;
 • Забележителности в района: Рилски езера, светилище Марков камък.

Сгушен в склоновете на Рила, резерватът е една от предпочитаните забележителности около София. Подходящ е за семейна уикенд разходка с деца, защото теренът не е труден. Резерватът е дом на най- старите смърчови гори в Европа. Той е в списъка на ЮНЕСКО и е защитена местност от закона. Ще се насладите на панорамен преход с природни гледки, спиращи дъха. 

Лакатнишки скали 

 • Разстояние от София: 60 километра;
 • Местоположение: искърски пролом в Стара планина, екопътеката започва от Житолюб;
 • Забележителности в района: Алпийкси заслон „Орлово око“, пещери Темната дупка и Ръжишката пещера.

За около два часа в посока ще се насладите на редуващи се пред погледа ви природни феномени. Маршрутът е подходящ за планинска разходка през пролетта, есента и лятото. Може да съчетаете разходката си с разгледжане на паметника ‚‚Дядо Йоцо гледа‘‘, на Вазова екопътека и водопад Скакля, Гара Бов, както и екопътеките  ‚‚Под Камико‘‘ и ‚‚Петренски дол‘‘. Районът предлага разнообразни маршрути за всички възрасти и е една от предпочитаните природни забележителности около София. 

Забележителности около София - исторически локации 

Археологически парк Тополница

 • Разстояние от София: 72 километра; 
 • Местоположение: на 3 километра от село Чавдар;
 • Забележителности в района: параклис Света Петка, водопад Казаните, Еленската базилика. 

Иска ли ви се да надникнете в далечното минало и да се запознаете с бит и култура на нашите прадеди? Това място е магично, защото ще ви подари усещането на пътуване във времето. Там може да посетите архелогически музей и да разгледате характерни къщи от новокамената епоха, които впечатляват с геометрични мотиви, интересна архитектура и рисувана керамика. 

Цари Мали град

 • Разстояние от София: 55 километра;
 • Местоположение: село Белчин;
 • Забележителности в района: Увеселителен парк - Белчин, Експозиция "Поята"  в с. Белчин и парка в селото, Сапаревски манастир "Св. Архангел Михаил".

Цари Мали град е крепостен комплекс, който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той е изграден на връх, намиращ се над село Белчин. В него може да намерите различни експозиция от находки, които ще ви запознаят с бита и живота в крепостта, както и средновековна църква. Зад крепостта има изграден детски кът за малките посетители, предлага се възможността за конна езда и има атрактивен въжен мост. Ако сте в процес на търсене на идеи за семейни почивки село Белчин има какво да ви предложи, защото в района има чудесни СПА комплекси. 

Забележителности около София - язовири

Язовир Пчелина 

 • Разстояние от София: 55 километра;
 • Местоположение: на 20 км от Радомир, непосредствено до село Поцърненци;
 • Забележителности в района: Земенски манастир, водопад Бучалото.

Има някаква необикновена енергия на това място. Ако изберете язовир Пчелина за вашата семейна разходка, разходете се до параклиса „Свети Йоан Летни“, който е кацнал на възвишение над самия язовир. Качите ли се там ще се убедите, че това е една от най- завладяващите красивите забележителности около София. Погледът ви от върха ще се рее в хоризонта, който открива мястото, както към язовира, така и към цялата местност. След лежерна разходка около 30 минути ще се озовете на параклиса, който ще ви предостави гледки, които ще помните дълго. Под храма има огромни поляни, които са чудесни за семеен пикник, а в язовира често пъти се организират разходки с каяци. Това е една от топ локациите, ако търсите природни забележителности около София. 

Язовир Тополница

 • Разстояние от София: 55 километра;
 • Местоположение: Мъти вир до село Мухово;
 • Забележителности в района: язовир Душанци и Жеков вир.

Мястото предлага възможности за риболов, активна почивка сред тучни поляни, красива гледка към язовира и местенца за семеен пикник и отдих. В района ще намерите множество места за пренощуване - бунгала и вили. 

Природни забележителности около София   

Национален парк Рила 

 • Разстояние от София: 68 километра;
 • Местоположение: Рила планина; 
 • Забележителности в района: Мусала, Костенски водопад, екопътека Бели Искър, Седемте рилски езера.

На територията му има четири резервата, всеки от който пленява със своя собствен чар и природни феномени. Туризмът е развит на отлично ниво, а в района има няколко курорта и курортни градове, предлагащи отлични условия за почивка. Там ви очакват множество екопътеки, хижи, обособени места за отдих. На територията му може да посетите и Rila Fun Park, в който ви очаква спускане с увеселително влакче, което е любимо на децата. Има защо парк Рила да е една от най - посещаваните природни забележителности около София. Може да комбинирате пътуването си и с посещение на величествения Рилски манастир.

Забележителности около София до 50 км 

Етно селце Егрека 

 • Разстояние от София: 40 километра;
 • Местоположение: над село Дрен; 
 • Забележителности в района: манастир Света Богородица, църква "Света Петка".

На това място ще намерите... корените си! Не се шегуваме - този център предлага разходка из бита в миналото. Може да запознаете децата си с грънчарския занаят, да хранят животни, да участват в забавни арехеологически игри с търсене на съкровища, да се запознаят със занаятчийски предмети и пособия, да разгледат експозиция от народни носии и т.н. Има вероятност, ако посетите това място да забравите за съвремието ни и да се потопите в една далечна атмосфера - тази на нашите деди. В самото село Дрен също има с какво да ви възхити - тесни, криволичещи улички,спокойствие и селска идилия. Може да се разходите и в боровата гора, която се извисява над самото село. Село Дрен не е толкова популярна дестинация за разходки и ако се разходите до там ще се убедите, че е незаслужено, защото районът предлага чудесни забележителности около София до 50 км. 

Бонус забележителности около София до 50 км , които са подходящи за деца - Панчеревско езеро, парк Камбаните, алея на здравето - Банкя, зоокът Алис, дворецът Врана, Гигински манастир. 

Забележителности около София до 100 км 

Ферма за щрауси 

 • Разстояние от София: 80 килмоетра;
 • Местоположение: с. Долна баня;
 • Забележителности в района: Костенски водопад, църква "Успение на Пресвета Богородица", Девически манастир. 

Във фермата децата ви могат да нахранят щраусите и да им се порадват от близо. А от служителите може да научите редица любопитни факти за тези животни. Локацията е предпочитана не само от малки любознайковци, но и от възрастни. Всъщност е чудесна идея за еднодневна екскурзия. Какво друго може да правите в тази местност ли? Може да направите семейна разходка из няколко екопътеки, които тръгват от селото - до хижа Венетица и до Костенския водопад - маршрутите се преминават за около два часа нормален темп на ходене. Село Долна баня се слави и със своите минерални извори. Какво по - добро съчетание от щраусова ферма, планински разходки и СПА релакс? Долна баня е предпочитана локация за всичко изброено и има заслужено място в списъка ни със забележителности около София до 100 км.  Ако търсите еднодневна екскурзия, разходката до там е страхотна идея! 

Парк - остров Свобода

Когато си говорим за детски забавления и за забележителности около софия до 100 км не можем да пропуснем в списъка и Парк - остров Свобода, който се намира в Пазарджик (110 км от София). Да, една идея по - далече, но определено си струва да пропътувате тези километри. Децата ви ще бъдат впечатлени, защото паркът предлага страхотни атракции за деца - зооогическа градина, дино парк с огромни фигури на динозаври и любими герои, пръснати из парка като постоянни експозиции. Там ще намерите множество обсособени кътове за игра и детски площадки. 

Бонус забележителности около София до 100 км , които са подходящи за деца: Екопътека Бели Искър, манастир Седемте престола, Копривщица, Геопарк Искър-Панега, язовир Белмекен, ждрелото на река Ерма. 

Тайната на вълнуващите семейни пътувания се крие в предварителната подготовка. Проучете добре мястото - маршрута, най- близката локация за хранене / спане и т.н. Където и да решите да отидете като локация с децата, с цел да си спестите евентуални стресови ситуации, не забравяйте да си подсигурите предварително:

 • достатъчно количество вода и похапване за децата в раница;
 • резервни дрехи;
 • лекарства от първа необходимост;
 • слънцезащитна козметика;
 • препарат срещу насекоми - за превенция и след ухапване. 

България разполага с уникални природни кътчета, подходящи за семейна почивка, а интересните забележителности около София често са на една ръка разстояние, просто трябва да ги преоткрием и да им се насладим! 

Всички статии