Оценка

Как да изберем перфектната чанта за пътуване

29.08.2022
Как да изберем перфектната чанта за пътуване

Знаем колко трудно може да бъде да събереш всичко необходимо в един багаж. Когато тъпчете всичко в куфара си, имате нужда самата чанта да има много джобове за организиране и също така искате да има други интелигентни функции за пътуване (като заключващи се ципове и здрави колела).
Изборът каква чанта/ куфар да вземете за следващото си приключение е първата стъпка в започването на опаковането. Помага ви да определите количеството неща, които можете да донесете, и как планирате да оставите нещата си по време на пътуването си. За да изберете най-добрата чанта за пътуване е необходимо да си отговорите на няколко въпроса. Ето ги и тях:

Пътуване по план и след това такси или кола под наем?

Ако пътуването ви включва пътуване със самолет, след което ще вземете такси или кола под наем, няма да се налага да носите багажа си. В този случай - куфар, туристическа чанта, изборът е ваш! 

Със самолет ли пътувате и след това ще използвате ли обществен транспорт или ще ходите пеша?
Избирайте мъдро! Помислете за цеия маршрут. Ако нямате нищо против да търкаляте чанта зад себе си, малък куфар може да свърши работа, но най-доброто би било раница за пътуване, която ви помага лесно да навигирате по улиците и многолюдните места. Отговорете си на въпроса по какъв начин ще пътувате и ще се придвижвате, това всъщност е един от най-важните въпроси.

Пътуване с влак или автобус?

Пътуването с влак и автобус наистина позволява възможността да носите голям багаж, но подобно на самолетите струва допълнително. Проучете предварително таксите за багаж. Помислете колко ходене ще включва вашето пътуване, докато вземате решение за най-подходящата чанта за пътуване.

Сега, след като сте определили типа транспорт, следващият въпрос, на който трябва да си отговорите е: Колко дълго е пътуването ми?

Продължителност на пътуването

Отговорете си на още един важен въпрос – за какъв период ще пътувате? Ако пътуването ви е уикенд и не се нуждаете от много, чантата или раница са подходящи! Ако имате специални дейности, носите специфично оборудване за вашите дейности или се нуждаете от няколко екипа, тогава малък ръчен багаж може да свърши работа, стига да пасва на вашия начин на транспорт и придвижване. 

Друг набор от въпроси са свързани с изисквания за вашия стил на пътуване.

Трябва ли да съм пъргав и да бъда със свободни ръце?

Ако отговорът е „да“, гласуваме за раница или чанта през целия път. Ако искате да ви е удобно, раницата ще ви помогне да разпределите теглото си равномерно за по-ергономично прилягане. Ако отговорът на този въпрос е не, изберете куфар.

Имате ли предвидени активности?

Какъв тип дейности ще практикувате и какво трябва да опаковате за тях? Ако ще лежите на плажа и планирате да опаковате бански костюми и саронги, вашите нужди от куфари вероятно ще бъдат много по-различни от тези на някой, който ще опакова екипировка за катерене и ще използва различни видове транспорт, за да стигне до там. Някои ситуации изискват приключенска чанта, издържлива на дъжд, докато в други ситуации ще се радвате на универсална чанта с отделно мокро отделение за бански костюми и плажни принадлежности.

Направете проучване на пазара, за да направите информиран избор за това кой вариант на туристическа чанта е най-подходящия за вас.

Може да заложите на олекотени ръчни чанти, които са идеален вариант за международни пътувания, пътувания през уикенда, нощувки или еднодневни бизнес пътувания.

Повечето хора се опитват да максимизират ръчния си багаж, като поставят всичко възможно в размерите на багажа, разрешени от дадената авиокомпания. Помислете за такава чанта, която е с прибиращи се дръжки, издръжливи колела, множество отделения за организиране и други – но в компактни размери, които са леки, супер лесни за носене.

Ето няколко важни характеристики, които да вземете предвид при закупуването на туристическа чанта:

  1. Качество, здравина, срок на гаранция

  2. Вместимост и функционалност

  3. Цена и стил

Освен това трябва да си задам няколко важни въпроса:

Ще ви трябва ли туристическата раница за туризъм и къмпинг много често или само веднъж/ два пъти годишно?
Колко често наистина пътувате със самолет? Имате ли нужда от чанта, която да носите със себе си?
Ще използвате ли раницата за ежедневна употреба в града?
Това ли е раницата, която ще ви трябва, за да носите целия си нужен багаж в чужбина? 

Ето ги различните видове чанти: 

Куфари
Плюсът са удобните колела за лесно придвижване и прости отделения за увеличаване на пространството за съхранение. За съжаление, тези чанти обикновено са тежки и трудни за вземане със себе си, когато сте извън летището, особено ако пътувате по неравен терен.

Пътни чанти
Това е обикновена раница, в която презрамките могат да бъдат скрити, докато пътувате през летища. Това го прави лесен за носене през рамо като куфар или багажна чанта.

Раници
Добрата раница, която е лесна за носене както на летища, така и в джунглата, може да ви предложи универсална чанта, която може да се използва за много различни видове приключения.

Хибридни раници
Това са куфари на колела, които могат да се носят и като раница. За съжаление, те са много по-тежки от обикновената раница и не са удобни за носене като раница за дълго време. 

Намерете своята чанта за път и се забавлявайте! 

Всички статии