Оценка 4.00 от 1 гласа

Еднодневна екскурзия до Мелник

26.09.2022
Еднодневна екскурзия до Мелник

Имали сте натоверена седмица и искате да се отърсите от ежеднието и стреса? Ние имаме страхотна идея – еднодневна екскурзия до Мелник. Калдаръмените улички, възрожденска архитектура, вкусна храна и качествено вино, Мелник е идеална уикенд дестинация. Ето варианти за еднодневна екскурзия до Мелник.

ПЪРВИ ВАРИАНТ: СОФИЯ – АЛИСТРАТИ – СЕРЕС – МЕЛНИК – СОФИЯ

Този вариант е страхотна идея да се откъснете за малко от градската среда! В рамките на един ден ще посетите места, на които сякаш времето е спряло, за да се насладите на уникална по рода си красота.

Вариант е да изберете еднодневна екскурзия до Мелник, която включва посещение на пещерата Алистрати, която е една от най-красивите в Европа според National Geographic. Тя е достолепна пещера, тъй като възрастта й е от над 2 милиона години. Ще ви впечатли разнообразието на различни цветве и форми на сталагмити и сталактити, като самата й дължината е 3 км.

След това може да се разходите до Серес – слънчевият град, в който ви очакват китни таверни и кафенета, страхотен парк, малки и специализирани магазинчета за месни и млечни продукти и много места за шопинг.

След Серес е време да се насочим към Мелник, който е само на 72 км от него.  Разположен едва на 30 км от границата с Гърция, Мелник има с какво да ви впечатли. Какво да НЕ изпускате в Мелник?

  • Кордопуловата къща – най- голямата възрожденска къща в Мелник

  • Турски конак, намиращ се в центъра на града – казарма от едно време със запазена автентична архитектура

  • Църква Свети Никола, датираща от 12 век

  • Славова крепост - Замъкът на Деспот Алексий Слав

  • Роженски манастир – само на 3 км от Мелник

  • Мелнишки пирамиди

  • Мелнишки винарни и музеят на виното  

ВТОРИ ВАРИАНТ СОФИЯ - МЕЛНИК – РУПИТЕ – РОЖЕНСКИ МАНАСТИР  -  СОФИЯ

Тук Мелник е първа спирка от еднодневната екскурзия. След като сте се разходили из китното малко градче и сте опитали от ароматното мелнишко вино се отправяме към местността Рупите. Има нещо магично в това място, което не може да се опише, а трябва да се изпита!

Мястото е популярно с това, че баба Ванга е прекарала там последните си години и е популярно местнеце със своите минерални извори. Тези води са от съществено балнеоложко значение и са широко използвани за рехабилитация и санаториално лечение.

Районът е единственото място в България, където могат да се наблюдават и четирите вида наши костенурки, почти всички видове змии, както и балканската чесновница. В района се срещат близо 201 вида птици.

Понастоящем местността Рупите е благоустроено парково пространство с няколко малки постройки, в които може да намерите гостилница,  кафене, както и магазини за сувенири и местни плодове и зеленчуци.

На 30 км от Рупте и само на 6 км от Мелник се намира Роженският манастир, до който може да се стигне с автомобил. Впечатляващ със своите размери, история и красота – манастирът заслужава да бъде посетен. В българската религия той е един от най- интересните и важни културни центрове на територията на България. Роженският манастир е един от малкото средновековни манастири запазени до днес - името му за пръв път е споменато през 13 век. Той е действащ и чудесно поддържан манастир.

Посветете деня си на вълнуваща еднодневна екскурзия до Мелник и ви гарантираме, че няма да съжалаявате за избора си!

А ако искате по – дълга екскурзия, може да изберете и вариант за двудневна екскурзия до Мелник.

Първа спирка от двудневната екскурзия е с. Златолист, свято място, където е живеела пророчицата Преподобна Сотойна. Това целунато от вечността кътче ще ви очарова със своя заряд.

За храма в китното планинско село Златолист се говори отдавна - хора от всички краища на страната идват, за да намерят изцеление и душевен мир. Храмът „Свети Георги“, Той е построен през 1857 г. и в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга.

Следваща спирка в програмата е посещение на Рупите – храмът и църквата. А след това идва ред на Мелник – разходка из града, време за отмора в някоя мелнишка изба, пробване на автентични специалитети.

На следващият, втори ден от двудневната екскурзия може да разгледате местността Рупите и храм-паметник Света Петка Българска. След това се насочваме към разглеждане на Рилския манстир, който е не само туристическа атракция и не само масивна сграда, а пазител на голяма част от българската история. Той е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната ни, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея - много старинни предмети с антикварна стойност като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

Може да се разходите по пътеката към гроба на Св. Иван Рилски, който е сред най-силните енергийни места у нас.
Сигурни сме, че след тази двудневна екскурзия до Мелник, наситена с живописни гледки, история и свещена енергия ще се върнете в София по – заредени отвсякога. 

Тук може да разгледате всички наши варианти за еднодневни екскурзии в България:

Свържете се с нас, за да ви дадем подробности! 

Защото при пътуването не е важно само пристигането, а самото пътешествие.

Все пак, когато пътувате не забравяйте, че това е единственото нещо, похарчените пари за което те правят по-богат.

Всички статии

Разгледайте нашите оферти: