Защо да посетим Пирот?

Защо да посетим Пирот?

Замисляли ли сте се, колко е близо Пирот до София, трябва само да пропътувате едни 80 км от София, а от самата граница е дори още по-близко – 40 км. Пирот се радва на най-много посетители в края намесец януари, когато се провежда фестивалът на Пегланата колбасица.

Какво представлява фестивалът на Пегланата колбасица?

Фестивалът се провежда в Спортната зала на града – затворено помещение, за да може времето да не повлияе на настроението и доброто прекарване. В залата има множество щандове на местни производители на колбаси, луканки и други месни деликатеси, кашкавал, сирене, ракия, вино и др.

Плащайки входна такса, всеки посетител свободно се разхожда из щандовете и има възможност да се наслади на вкуса и аромата на сръбските колбаси. А ако остане доволен – и да закупи от всеки един продукт!

Защо да изберете Пирот за своето еднодневно бягство от града и знаете ли какво има в Пирот?

Пирот е един от пограничните градове между България и Сърбия, населението му е много сговорчиво и дружелюбно, разбират български без затруднения и са много гостоприемни.
Градът е разпложен покрай двата бряга на река Нишава, която го разделя на двете части: Пазара и Тиябар.

Над реката има няколко моста, най-често туристите минават по така наречения – Голям мост, a Мостът Газела и Мостът на любовта остават от двете му страни.

Минавайки по Големия мост се озовавате в Тиябара. Съвсем близко е разположен и Музеят на Понишавието. Музеят се помещава в старинна балканска къща на около 200 години. Любопитен факт е, че някои от сцените на сръбския филм Зона Замфировна са снимани именно там.

Fresh съвет: До музея има магазинче със сувенири, а на улицата до него има кафана с вкусна и апетитна храна.

В тази част на града е разположен и местният уличен пазар – можете да си купите буквално всичко от производителите в околността. А около пазарната улица има магазини, хлебарници, „менячници” , месарници, сладкарници и др.

Fresh съвет: купете си от Пиротските солети – продават се в пластмасови кутии и са по-дебели от солетите. Представляват тестени пръчици с кимион – ще Ви харесат!

Непременно ще видите Пиротската крепост от XIV век, наричана Момчилов град или Кале. В нея няма да можете да влезете, но е чудесен фон за снимки!

Какво още можете да видите и правите в Пирот – разберете с Fresh Holiday!

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна