Виена за туристи в 10 точки

Виена за туристи в 10 точки

  • Транспорт: Във Виена можете да се придвижвате с трамваи, автобуси и метро (U-Bahn). Любопитно е да се спомене, че метрото им има 5 линии: U1, U2, U3, U4 и U6. Линия номер 5 е планирана, но все още не е построена.
  • Vienna City Card: Ако посещавате Виена с цел туризъм, Ви препоръчваме да си закупите Туристическа карта -  Vienna City Card. Тя е два вида: червена (Red Card) и бяла (White Card) – и от двата вида има карти за 24, 48 и 72 часа и с тях ползвате отстъпки в различни обекти, магазини и заведения. СWhite card ползвате hop-on hop-off автобус иимате включена туристическа обиколка на Виена, а с Red Card ползвате градския транспорт.

Повече подробности можете да видите тук:

  • Туристическото бюро (Tourist Info Vienna) - там  можете да получите безплатни брошури за различни туристически обекти и други, а също така там от 14:00 ч. до 17:00 ч. можете да закупите „last minute” билети за различни събития, за същия ден. Тези билети се заплащат само в брой и цената им е 3.50 евро. Могат да се закупят само на място, не е възможно да се запазят предварително.

Адрес на Tourist Info Vienna: Albertinaplatz/Maysedergasse, 1010 Wien

  • Водата във Виена: В града има доста чешми, а водата от тях е страхотна! Водата е чиста, изворна и идва по 400 километров водопровод от Алпите.
  • Разходка с файтон из централните улички – удобен начин да се насладите на забележителностите на Виена. Ако решите да се качите на карета или файтон, ще получите интересно преживяване, а за някои дори и романтично. Обиколките са: кратка (около 20 мин.) и дълга (около 40 мин.).
  • Кафенето с неговата атмосфера е част от наследството на австрийците, тъй като появата на виенските кафетерии може да се проследи още от XVII-ти век. През 2011 г. традиционните виенски кафенетa са включени в списъка на ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство. За тях се казва, че посетителите консумират време и място, но накрая заплащат единствено кафето.

Опитайте кафе и сладкиш в някое от най-известните кафенета във Виена: Café Central и Café Sperl. Препоръчваме още: Café Sacher, Café Hawelka, Café Mozart, кафенето в двореца Хофбург и др.

  • Най-големият дворец в Австрия – Шьонбрун се намира във Виена. Той е и сред най-посещаваните забележителности в града.

Любопитно е да споменем, че е възможно да пренощувате в двореца – в Двуспален Голям апартамент в източното му крило. Цената на нощувкаварира според периода и по последни данни е от 619 евро до 1029 евро.

  • Най-старият раборещ зоопарк в света: „Тиргартен“ (Tiergarten Schönbrunn). Зоопаркът е построен през 1752 г. и се намира на територията на парка Шьонбрун.
  • „Градът на музиката“ – популярното название на Виена, произлиза от нейното музикално наследство. Тя е дом на известни композитори като Моцарт, Бетовен, Брамс и други. Факт е, че във Виена са живяли повече прочути класически композитори, отколкото където и да било другаде.
  • Виена – единствената столицата, в света, в която се произвеждат значителни количества вино. Част от градския пейзаж са 700 хектара лозя, а винопроизводителите в града са 320. Повечето вина, произведени във Виена, са бели – известен е сортът Gruener Veltliner, както и Rieslings, но има и червени (Zweigelt, Blaufraenkisch).

Опитайте виното Wiener Gemischter Satz, то е смесено вино от три сорта грозде. 

Посетете Виена с Фреш холидей – разгледайте нашите предложения тук.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна