Великден в Гърция

Великден в Гърция

Допада ми идеята за Великден в Гърция, а на Вас? Великден в Гърция е особено почитан празник – настроението е приповдигнато и весело, в много магазини можете да намерите празнични Великденски свещи и украшения, а за усмихнатите лица на хората да не говорим! В дните преди Великден се поздравяват с предстоящия празник с „Кало Пасха” или Весел Великден!

По време на празника в страната има и много туристи, които са любопитни и искат да знаят повече – как се празнува Великден, какви са традициите и особеностите, подготовката и обичаите?

Яйцата се боядисват в четвъртък или в събота, а обредните хлябове се замесват в петък. Това е и денят, в който се прави една обиколка на църквата или населеното място с епитафиос – обсипана с цветя плащаница, бродирана с образа на Исус Христос. Това обикаляне символично представлява погребението на Христос.

В самото навечерие на Великден, всички се събират около църквата. Закупили са си специални празнични свещи от по-рано или си закупуват там – на място. В повечето църкви и манастири в Гърция свещите са оставени без особен надзор, вярващите сами си взимат свещи и пускат пари в дървени каси – сами се контролират.

След края на Великденската литургия църквата не се обикаля. Литургията завършва с „Христос анести” и отговорът на вярващите е „Алитос  анести” и започват да избухват най-различни цветни и ефектни фойерверки, които озаряват небето.

След това хората се поздравяват, местните се прибират, а туристите започват да се веселят в гръцките таверни и да празнуват Христовото Възкресение.

На Великденската трапеза присъстват: ароматни козунаци, червени яйца, супа магерица (агнешка супа с лимон и агнешки дреболии), свежа салата, печено агнешко, за десерт традиционно има и баклава. Борбата за най-здраво яйце се практикува и в Гърция.

На следващия неделен ден, гърцкото семейство се събира и приготвят празничен обяд – печено агънце с дреболии, което върви чудесно с червено вино!

Понделник е отреден за почивка и спокойствие, неработен ден в цялата страна. Ако Ви се случи да посетите гръцки манастир или църква до месец след Христовото Възкресение ще Ви посрещнат с Христос анести!

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна