Важни продукти, за да се пазите здрави по време на лятната си почивка

Важни продукти, за да се пазите здрави по време на лятната си почивка

Лятната ваканция – най- чаканото време за много хора. Често пъти обаче почивката ни може да бъде възпрепятствана и помрачена от различни здравни неразположения. Направихме списък с важни продукти, които да сложите в багажа си, за да сте спокойни, че ще се насладите на една активна почивка

1. Физиологичен разтвор

Знаете ли, че здравословните неразположения често започват от носа? Въздухът може да изсуши носните ви лигавици, които са от съществено значение за предотвратяване на заболявания. Поддържането на тези деликатни тъкани става чрез хидратиране с назален спрей, който се състои от физиологичен разтвор.

2. Слънцезащита 

Когато става въпрос за лято, слънцезащитата е задължителна част от багажа! Заложете на качествена, с която сте сигурни, че ще бъде надеждна и след като сте се намазали няма да изгорите! Първото и най-важно нещо, когато избирате слънцезащитен крем е той да е широкоспектърен. Това означава, че ефективно предпазва от двата вида ултравиолетовите лъчи – UVA и UVB. На следващо място е факторът, като дерматолозите съветват той да е минимум 30. За да предпазите лицето си, изберете слънцезащитен крем, предназначен специално за тази цел. Не използвайте същото мазило, като това за тялото, защото кожата на лицето обикновено е по-чувствителна към дразнене, отколкото тази на тялото. 

3. Дезифектант за ръце 

COVID – 19 увеличи драстично продажбата на дезифектантите. По време на почивката е полезен продукт, който да имате под ръка. 

Има два вида – алкохолни и такива, които не съдържат алкохол. Първият съдържа обикновено между 60 и 95% изопропилов алкохол, етанол или н-пропанол, а вторият - химични съединения, наречени кватернерни амониеви съединения, които са по-малко ефективни от алкохола. Не забравяйте да се снабдите и с хидратиращ крем за ръце, защото честата употреба на дезифектантите изсушава кожата! 

4. Крем/спрей против насекоми 

Ако сте избрали почивка сред природата, или някое по- екзотично място , то задължително е в багажа си да сложите медикаменти срещу комари, кърлежи, бълхи, паяци и други насекоми. На пазара се предлагат различни видове и съставки, като сред тях може да намерите и комбинирани препарати с широкоспектърно действие. 

5. Лекарски медикаменти

Въпреки, че не трябва да тръгвате с нагласа за болест, важно е да вземете по време на почивката със себе си лекарства от първа необходимост, за да ви бъдат под ръка, ако ви потрябват. Лекарства за повишена температура, главобол, морска болест, алергии, стомашни болки и стомашни неразположения, настинки и грип – вземете ги с вас! 

6. Комплект за първа помощ

Набавете си комплект за първа помощ, който ще ви свърши работа при лечение на леки наранявания – йодасепт, бинт, лепенки, марли, спирт, спрей за дезинфекция и т.н. 

7. Пробиотик и витамини 

Ако почивката ви е възпрепятствана от стомашно – чревни проблеми, идеална работа ще ви свърши пробиотикът, който подобрява баланса на чревния баланс. С цел повишаване защитните сили на имунната система препоръчваме да се снабдите и с комбинирани витамини, като лекарите съветват ежедневен прием на витамин Ц по време на целия ваканционен престой, за да се насладите на активна почивка. 

Прекомерното излагане на слънце и дори смяна на климата често може да бъде причина за спад в имунитета и нерядко е причина за развитие на респираторни вирусни инфекции, подобно на тези през зимата. Именно затова е добре десетина дни преди почивката  да започнете с приема на имуностимулиращи медикаменти (под формата на сироп, таблетки, или др.). 

8. Етерични масла 

Да, те са чудесна идея, защото имат широко приложение – може да ги използвате за релаксация, за разпускащ масаж, или като средство, отблъскващо насекомите! Знаете ли например, че маслото от лавандула може да облекчи сърбежа моментално на ухапаното място от насекоми, или че маслото от индрише предпазва от кърлежи  и комари? Свойствата на етеричните масла са различни и са широкоспектърни! 

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна