Удивителни дестинации за екскурзия през лятото в България, които НЕ са на морето

Удивителни дестинации за екскурзия през лятото в България, които НЕ са на морето

Обичаш ли да откриваш нови места? Да се любуваш на природата и да съзерцаваш нейното величие? Ако поклащаш глава с усмивка, следващите редове са за теб! Всяко от тези места има свой магнетизъм и излъчване. Изберете си дестианция, стягайте багажа и тръгвайте на лов за приключения. 

ВОДОПАДИ

Около водопадите винаги се носи едно особено приятно усещане за живот. Ако имаш нужда да почувстваш прилив на енергия, тези предложения са за теб, приключенецо! Удоволствие е да се разхладиш в летните дни с прохладната атмосфера на някой от красивите ни водопади, заобиколени от зелинина. 

Райско пръскало – това е най-високият водопад на Балканския полуостров, който се намира в Централната част на Стара планина в подножието на връх Ботев. Райското пръскало принадлежи към територията на резерват Джендема -  резерватът с най-голямата надморска височина в парка. Водопадът е страхотна дестинация за всички любители на походи, скално катерене,   екотуризъм и за всички, които обожават планинското спокойствие и природните красоти. Ако обичате дългите разходки в планината, Райското пръскало ви очаква. 

Крушунските водопади –  определено това място носи особен магнетизъм. Попаднеш ли там се чувстваш все едно си откривател на оазис, в който очите ти се пълнят с красотата на природата- водни каскади, скални образувания, еко пътека, мостчета и много зеленина – това е малка част от това, което те очаква там. Ако не сте привърженик на дългите планински преходи и предпочитате лежерните разходки, това е вашата дестинация, защото до тях се стига с автомобил. 

Хотнишки водопад – до него се стига отново с кола и също е чудесен вариант за лежерна разходка сред природата. Веднъж посетили Хотнишкия водопад и екопътеката, гарантираме, че ще поискате да се върнете отново, за да се заредите с енергията, която носи това място. Със своите 30 метра височина, това е най- високият водопад в района на Велико Търново, а екопътеката, която започва от него е доста приятна и може да я обходите цялата за около час и половина. Пред погледа ти ще се редуват каменни и дървени стъпала и мостчета и ще можеш да се любуваш на изумителни гледки.  

СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ

Орлово око - На височина от 1563 метра, панорамната площадка „Орлово око“ ще ти даде възможност да се влюбиш във височините и да се насладиш на една панорамна приказна с гледка към Буйновското ждрело в Родопите. Отидете до там, гледката отгоре спира дъха и омагьосва сетивата!

Пещера Магурата – друго страхотно предложение за дестинация! Ако харесваш красотата на пещерите, няма да сбъркаш, ако се разходиш до Магурата. Освен, че ще те впечатли с невероятните си огромни подземни зали, на излизане, можеш да си купиш и бутилка от вино, което се съхранява в самата пещера. 

Други предложения за пещери, които може да посетите за един уикенд са Деветашката планина (област Ловеч), пещера  Проходна (край село Карулково). И двете ще ви очароват с внушителните си скални образувания. 

Когато говорим за скални феномени няма как в списъка да не попаднат и Белградчишките скали – величествени и впечатляващи, също няма да ви оставят равнодушни. С дължина около 30 км и ширина 6-7 км те впечатляват с разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Идете там, заслужава си! 

МАНАСТИРИ

Ивановски манастир - Ако сте посещавали Троянския манастир, Роженския, или Бачковския манастир и искате да разгледате някой, който е по- малко известен, но също толкова красив и величествен, предлагаме ви да си направите екскурзия до Ивановския скален манастир. Той се намира на около 20 км от Русе и е част от Природен парк „Русенски Лом“. Манастирът обединява няколко скални помещения, които впечатляват със своите автентични стенописи, а гледката отгоре спира дъха. По поречието на река Русенски Лом може да видите и Ивановските скални църкви, които са били населвани от монаси в периода от 13-ти до 17-ти век.

Гложенски манастир - Един от най-интересните и внушителни старопланински манастири е Гложенският, който е разположен на около 10 км. от село Гложене в Тетевенския Балкан. Кацнал върху каменна тераса той ще ви очарова с измуителна панорама и архитектура. 

АРХИТЕКРУРНИ РЕЗЕРВАТИ 

Етъра – Обичаме и това българско кътче! Ако имате нужда да се пренесете на място, където очите и сърцето ви ще се напълнят с цветни къщи, заобиколени от ромоленето на течаща вода, изберете за своя екскурзия етнографския комплекс Етъра в Габрово. Там ще попаднете сякаш в друга, паралелна действителност - толкова красота и история има в това място. Ще останете запленени и от занаятчийската култура, която сякаш е на всеки ъгъл.  

Жеравна – това е мястото, където ще се потопите в автентичното, славно минало на България, защото то също като Етъра е съхранило история, бит и култура. Районът изобилства от красиви, автентични места за настаняване, които са съхранили своята архитектура! Жеравна е символ на възрожденския дух и българщината! Ежегодно, от 2008 г.  в Жеравна се провежда Фестивал на фолклорната носия, която ще ви пренесе назад в миналото. За да бъде пресъздадена максимално автентична обстановката на българския бит отпреди 100-150 години, на територията на фестивала всеки трябва да бъде облечен във фолклорна носия, като е забранено  внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот (телефони, таблети, лаптопи и т.н.)

Делчово, Ковачевица, Лещен – разхождайки се по калдърмените им улични ще имате чувството, че сякаш приказките оживяват! Ако все още не сте посещавали района, горещо ви препоръчваме! Може да разгледате старите къщи, да усетите тишината и селската идилия и да се разходите по селски мегдани, които ще ви накарат да забравите за забързаното си ежедневие, защото там времето сякаш е спряло, за да се любувате на местната красота. 

ЯЗОВИРИ

Ако се чудиш накъде да хванеш за уикенда, за да си си направиш пикник сред природата, виж следващите идеи за това. Вода, слънце, природа, дори някои предлагат и пясъчна ивица - язовирите всъщност са бюджетен вариант за лятна почивка , алтернатива на морето. 

Язовир Искър – само на минути от София, през лятото язовирът приютява летуващи, които искат да релаксират сред природата. Има множество комплекси, които предлагат бунгала, каравани и хотелско настаняване, което привлича посетителите с това, че се чувстват максимално близо до природата. В близост на язовира може да посетите Долнопасарелския манастир и крепостта Урвич. 

Язовир Цигов чарк – намира се на 7 км от град Батак и на 19 км от Велинград. Курортът предлага възможности за всички любители на лова и риболова, както и водни спортове и забавления. В местността има редица места за настаняване за всеки вкус – от каравани до луксозни спа хотели

Язовир Широка поляна – това място е символ на романтика. Да, гледката е зашеметяваща! Язовирът се намира в борова гора в Западните Родопи, на 30 км от Батак. Формата на язовира е уникална, ако го погледнете отвисоко ще ви се стори, че е съставен от множество малки язовири с отделни стени. 

Язовир Въча – язовирът се намира в Южна България, в района на Родопите, по поречието на р. Въча, и е част от каскадата Доспат - Въча. Той е един от най-големите язовири в България. Там има голямо разнообразие на риба и затова е известна дестинация за риболов.  Уникална гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия. На бреговете му са създадени отлични условия за туризъм.

Лятото тепърва предстои, а освен морето, което с нетърпение чакаме цяла година, има редица места, които също ще ви накарат да се отпуснете и да презаредите с енергия! Тук може да разгледате нашите предложения за екскурзии в България:  

 

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна