Страх ли ви е да летите със самолет?

Страх ли ви е да летите със самолет?

Защо се страхуваме?

Интересно е, че не се раждаме със страх от летене, а тези страхове и предубеждения се трупат в рамките на целия ни житейски опит. Въпреки че, много хора са убедени, че са се страхували цял живот от летенето, това не е така, защото в някой момент от нашия живот ние просто сме се научили да се страхуваме. 

Какви са причините поради, които се страхуваме?

Самият страх от летене се корени в доста по-сложна фобия и факторите за това са свързани с редица други страхове, които таим. Може би, основен фактор е, че летенето като акт не е естествено състояние за човека и на подсъзнателно ниво го възприема като рисково начинание. Страхът се засилва и от притеснението, че самолетът може да катастрофира и нямаме никакъв контрол над ситуацията. Много хора страдат от чувството на фатализъм и качвайки се на самолет се чувстват, че всеки момент ще се случи нещо страшно и необратимо, което не може да бъде овладяно по никакъв начин. 

Другият страх, който се свързва със страха от летене, е този от затворени пространства, т. нар. клаустрофобия. Мисълта, че са затворени в тази машина, страхът в много хора прераства в неконтролируемо и обсебващо чувство. Те усещат объркане, дезориентация, треперене, потене, защото усещат че пространствата сякаш се стесняват, въздухът не им достига и направо се задушават. Тези хора могат да се справят с този страх чрез поведенческа терапия, упражнения за релаксация и визуализация, хомеопатични медикаменти и релаксанти и др. 

Как да се справим със страха?

Както всички останали фобии, така и тази може да бъде преодоляна, и отрицателният ефект да бъде минимизиран до степен, който да не пречи да пътувате със самолет. 

Най-простото, което може всеки да направи е да се информира за основните физически принципни на полета, техническите спецификации на самолетите и данни от статистики. Когато се уверите в безопасността на полета и се запознаете с това как работи самият самолет като сложна машина има голяма вероятност научената информация да ви успокои и да се почувствате по- уверени, качвайки се на борда. Важно е да НЕ четете за самолетни инциденти и да не гледайте документални филми по темата, защото така само ще засилите страха си от летене! 

Ако се задълбочите по темата ще установите, че действително на пътя в автомобилния трафик, а също и в морето загиват много повече хора, отколкото във въздуха! 

А всъщност трябва ли да се страхуваме?

Колкото и да е странно, когато сте в самолета вие сте на едно от най - безопасните места на света! Това е така, защото всичко, което е на борда е прецизно проверено от службите за сигурност на летищата. Екипажът на самолетите е преминал през курс за оказване на долекарска помощ и има умения за справяне в различни ситуации. Подборът на пилотите също е сериозен и щателен и те всяка година са оценявани дали способностите им са на необходимото професионално ниво. Ето защо единственото, което трябва да правите на борда е да се отпуснете и да се наслаждавате на полета си, без страх и притеснения!

Още няколко практически съвета за справяне със страха от летене: 

1. Ако имате страх от летене, хубаво е да ангажирате съзнанието си с нещо по време на самия полет – решаване на кръстословици, судоку, четене на книги – нещо, в което можете да се задълбочите и да се откъснете от страховете си. 

2. Подгответе се с техники за отпускане от сорта на медитацията или дълбоко дишане. Чрез тях може да успеете да постигнете вътрешно спокойствие и равновесие, което е от ключово значение! 

3. Забравете за енергийните, възбудителни напитки и се опитайте да се унесете и да поспите. Вземането на нощни полети също е добро решение, за да проспите полета. 

4. Бъдете внимателни с консумацията на храна. Ако полетът е дълъг е особено важно каква храна предлагат в самолета. Понякога тя може да ви изиграе лоша шега, така че бъдете внимателни с подбора й и нейното количество. Избягвайте храни като домати, алкохол и пържени храни, защото те са тези, които предизвикват киселини и могат да ви създадат допълнителни неразположения по време на полета. Съсредоточете се върху по-малко течности, сред които вода и не консумирайте сокове и газирани напитки.

5. Колкото и трудно да звучи, не се подавайте на страха! Ключът към преодоляването му е работа с нас самите. Важно е с всеки полет да си повтаряме и внушаваме, че всичко е наред и ще бъде и да се фокусираме върху почивката, която ни предстои, а не върху самия полет.

6. В България вече 5 г. се предлагат групов тренинг и индивидуални сесии за преодоляване на симптомите на страх от летене. Ако не успявате сами да се контролирате винаги може да изберете групова терапия. Екипът, който провежда тренинга се състои от пилоти, стюардеси, авиационни психолози, ръководители на полети, психотерапевти. Тази тренинг програма може да ви помогне да промените отношението си към авиацията и да ви помогне да се чувствате по-сигурни на борда на самолета. 

7. Ако страдате от аерофобия (страх от летене) идея е да отидете на летището малко по-рано, за да може да се адаптирате, да свикнете с обстановката и мисълта, че ще летите. 

8. Пропуснете кафето, алкохола и всякакви други стимуланти, които могат да увеличат сърцебиенето и съответно паниката ви. 

9. Музиката може да се окаже чудесен помощник за отпускане. Подберете плейлист с релаксиращи песни, които ще ви накарат да се отпуснете и ще ви пренесат мислено на едно по- сигурно, спокойно място! Добра идея е да си подготвите и аудио книга.

10. Ако имате възможност, изберете мястото си в самолета – това, което ще ви накара да се почувствате по- сигурни. Съвет е да избягвате най - задните места, защото именно там най-силно се усеща неприятното тресене. 

11. Овладейте техники за дишане, ако ви връхлетят паник атаки! Дишайте и издишайте бавно и дълбоко, няколко пъти, пийте по малки глътки вода! 

12. Носете със себе си снимка на дестинацията, за където пътувате. Ако страхът започва да ви атакува, поглеждайки снимката от време на време, затворете очи и се опитайте да се пренесете мислено на това място.

Не забравяйте фразата: „Едно от най- великите открития, които човек може да направи, е да открие, че не се страхува да направи това, от което го е страх!“

Отпуснете се и се насладете на полета! Пътуването е магия! 

 

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна