Саранда – 5 забележителности и сувенири

Саранда – 5 забележителности и сувенири

Саранда е разположена в южната част на Албанската ривиера –  в залив на Йонийско море, и е най-южният град в Албания. Тя е едно от пристанищата на круизите и през лятото гъмжи от туристи, но те не са чак толкова много колкото в съседна Хърватия.

Градът, неофициално, е наричан столица на Албанската ривиера. Казват, че през лятото половината Тирана идва в Саранда, за да се наслаждава на плажовете и нощния живот. Доста от плажната ивица е камениста, но пък е красива и естествена.

Какво да не пропуснете в Саранда: 

Античният град Бутринт – част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Намира се на 30 км южно от града в естествен парк от 20 кв.км, заобиколен от великолепния канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море. Ще можете да видите руини от всяка епоха от развитието на Бутринт, споменаваме за част от тях: административни сгради, обществена баня и амфитеатър! Разглеждането на тази забележителност отнема около 2-3 часа. 

Извор Синьото око (Syri i kaltër / Сюри и Калтърт) - намира се на 20 км от центъра на Саранда. Синьото око е подземен карстов извор – природен феномен. Изследователите все още не са сигурни за дълбочината на извора, но е повече от 50 м и непрекъснато извира кристално чиста питейна вода.

Неотдавна е било невъзможно всеки да посети извора, защото зоната около него е била ограничена и предназначена за частна почивка на албанските комунистически лидери.

Туристите се забавляват като хвърлят малки камъчета или монети в извора и след съвсем кратко време камъчетата и монетите изкачат над извора, тласкани от бълбукащите му води. 

Крайбрежният булевард - дълга, живописна крайбрежна алея с дължина около 1 км. Седнете за час-два покрай променадата или хванате залеза в един от многото барове и кафенета, които са отворени цял ден. През лятото на него се разполагат магазинчета за сувенири, местен мед, ръчно изработени дантели и други сувенири.

Замъкът Лекурси (Lëkurësi) – разположен на най-високата точка на планината край Саранда.

Замъкът е построен през 1537 г. от султан Сюлейман, по времето когато атакува остров Корфу.

В днешно време замъкът е превърнат в ресторант и през уикенда тук може да послушате Албанска музика и да потанцувате.

Препоръчваме Ви да се изкачите до замъка - гледката отгоре е красива – ще можете да се полюбувате на Саранда, на водите на морето ина остров Корфу! Изкачването може да отнеме около 45 минути до 1 час (разстоянието от града е около 2 км), може да се вземе и такси до горе, но повечето туристи предпочитат да повървят пеша, защото такситата взимат скъпо. 

Mirror Beach (Pasqyra) – плаж около красив тюркоазен залив, който мнозина наричат считат за най-красив покрай албанската ривиера. Намира се на около 10 км от Саранда и за разнообразие Ви препоръчваме да го посетите. 

Сувенири, които можете да си закупите:

  • Skenderbeu Cognac - коняк
  • Албански мини бункер
  • Сувенири, направени от мидички 

Посетете Саранда с круиз или организирайте своята почивка в Албания! За почивки, екскурзии и круизи не се колебайте да се свържете с нас.

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна