С какво ще ни изненада Струмица за един уикенд?

С какво ще ни изненада Струмица за един уикенд?

Струмица е разположена в югоизточната част на Македония, на 30 км от границата с България. Известен е като “градът на Царевите кули” и като роден град на прочутата в цял свят българска пророчица баба Ванга.

Fresh съвет: Отбийте се да хапнете в Ново село по пътя към Струмица – очакват Ви големи порции вкусна храна и любезно обслужване!

Можете да изберете и алтернативен маршрут: с.Смолари – с. Колешино – с.Банско – Струмица, за да видите забележителностите в околността:

  • 2 водопада над селата Смолари и Колешино в планината Беласица:
    • Водопад Смолари (630 м над м.р) – най-големият постоянен водопад в Македония, с височина 38 метра.
    • Водопад Колешино – разположен на р.Баба сред кленови дървета и скали с пад на водата 16 метра.
  • Късноримски минерални лечебни бани – разположени в село Банско (на 12 км от Струмица) в подножието на планината Беласица. Термите вероятно са построени през III в. при управлението на римския император Каракала. През 1978 г. са открити 10 помещения на площ от 1 км², стените им са с височина между 2 и 7 метра. В термите е имало съблекални, сауни, басейни със студена и топла вода.

  • Цареви кули – крепост, издигаща се на хълм над Струмица. Крепостта е една от малкото, използвани до падането под турско робство. Крепостта все още се реставрира, но по-любопитните могат да направят снимки около нея.

Струмица е селище, коeто възниква още през античността. През 181 г. пр. Хр. е споменато под името Астраион (в превод – град на звездите). В късната античност римският патриции Тиберий отсяда в град и оттогава той носи името Тивериопол като римо-византийски и християнски град. По-късно славяните го назовават Струмица. Славянското име на града идва от река Струмица.

Когато влезете в града няколко неща ще Ви направят впечатление:

В града кипи живот и енергия – има много младежи и движение по улиците. Около него се виждат хълмоветена планината Смърдеш – върху един от тях е издигнат кръст, за който се смята, че пази Струмица. Впечатление прави и бронзовата фигура “Струмичанка под маска”, посветена на Международния струмишки карнавал.

 

Струмишкият карнавал е вековна традиция, водеща своето начало като „Фестивал Тримери“. Датата му се изменя според Великден. Градът е член на Международната асоциация на карнавални градове и цели 4 дни се провежда празнична фиеста. Карнавалът е посветен на сгодените двойки и в края струмичанките трябва да разпознаят своя годеник под маската.

Fresh съвет: Пазаруване
Ако сте тръгнали да пазарувате дрехи и обувки – посетете магазините в търговския център срещу площада, както и тези разположени от двете страни на главния булевард „Marsal Tito“. В близост до търговския център се намира градският пазар.

Fresh съвет: Разходка – препоръчваме да посетите градския парк.
Започнете от градския площад с паметника на Гоце Делчев в центъра му – символ на освободителните борби. По продължението на площада, посока вдясно, започва пешеходна улица с много кафенета и барове. В края на улицата, пред Вас, ще се открие и големият градски парк.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна