Предимства и недостатъци да пътувате с автомобил

Предимства и недостатъци да пътувате с автомобил

Предимства на пътуването с автомобил 

Ще видите повече живописна красота

Помислете за гледките, които бихте направили по време на своето страхотно пътешествие! Или дори помислете за сцените, на които ще се насладите при пътуване през уикенда. Ще изпитате наистина естествената красота и характер на местата, през които минавате с кола. 

Можете да се отклоните от курса, ако искате

Ако видите нещо, което искате да проучите, което е извън утъпкания път или дори съвсем извън

първоначалния ви план, продължете! Може да е възможност да преживеете нещо прекрасно и неочаквано. Красотата на пътуването с кола е, че не ви обвързва с конкретен маршрут. Единствените ограничения са тези, които поставяте вие самите! 

Можете да похапвате, докато пътувате и да се наслаждавате на храна навън

Когато пътувате с кола, можете да опаковате куп добри закуски и обяди в охладител за пътуването. А когато попаднете на страхотно място с гледка, можете да си направите пикник. Докато сте на път, можете също да спрете, за да се насладите на някое автентично кафене или да се насладите на хубава вечеря навън. По този начин наистина можете да усетите истински „вкус“ на дестинация, като потърсите интересни места за хранене. 

Можете да отделите време и да „пътувате спокойно“

Колкото и да обичам обиколките на дестинациите, понякога в маршрута има толкова много, че се чувствате прибързани. Когато пътувате с кола, няма нужда да бързате от място на място. Това е идеална възможност за спокойно пътуване. По този начин можете да хванете пейзажа и да се отпуснете.Както гласи известният цитат за пътуване, “насладете се на пътя, а не на дестинацията.” 

Може сами да си измислите сценарии за пътуването

Да, точно така - начертайте си марпрут за почивки, разгледайте околностите, хапнете в местно заведение. Имате свободата сами да начертаете пътя си. Освен това, страхотна идея е да  си направите списък със забавни миксове, подкаст, аудио книга... Времето за шофиране е чудесна възможност да наваксате нещата, за които иначе не бихте могли да отделите време. 

Недостатъци на пътуването с автомобил 

Уморително за шофьора 

Да, няма съмнение, че шофирането на дълго разстояние е изморително. Може да бъде дори напрегнато, ако пътувате през непозната територия, тъй като е необходима допълнителна концентрация. Иразбира се, има средства, които помагат за бдителността, като кафе и редовна почивка, но дългото шофиране може да означава да пристигнете на бизнес срещата си напълно уморен или да се върнете от ваканция да се чувствате по-изтощени, отколкото когато сте си тръгнали. Определено на прекалено дълъг път не ви препоръчваме да изберете автомобила за вашето пътуване

Некомфортно пътуване

Въпреки, че притежавате свободата да пътувате когато и където искате, винаги има риска да вземете толкова ненужен багаж за почивката си, че изведнъж да се усетите, че в атомобила ви е прекалено тясно за пътуване и дори некомфортно! Рискът да вземете за пътуване повече неща, отколкото са ви  необходими, когато пътувате с кола е наистина голям. 

Непредидени аварии

Претърпяването на повреда по време на път може да превърне ваканцията или бизнес пътуването ви в истински кошмар. Всъщност има риск ваканцията ви да започне или да приключи със стрес, притеснение, че ще заседнете насред нищото, на непознато място.

Пътнотранспортните произшествия също са голяма опасност от шофирането, било чрез пряко участие, или поради дългите задръствания, които причиняват. Дори и да сте внимателни и отговорни, разчитате на други участници в движението да се държат по подобен начин. 

Скуката

Въпреки че има някои хора, които казват, че им харесва шофирането, има и хора, които принадлежат към групата, които го намират за скучно и ограничаващо. Със сигурност слушането на  радио и музика може да облекчи част от досадата, но никога напълно. Е, разбира се, ако сте с любимите си хора може да не усетите пътя и дългите разстояния. 

Лошо време

Самолетите, влаковете, автобусите често могат да в лошото време, но когато сте в кола, можете

истински да се затрудните! Може да се наложи вашето пътуване да бъде прекъснато за даден

момент, защото трафикът е спрян поради гръмотевични бури или сняг, дори свлачища и понякога се налага да предприемете големи заобиколни пътища, което удължава пътя. 

Скрити разходи/износване

Ако имате достатъчно късмет да притежавате кола, която е напълно обложена с данъци и застрахована, е изкушаващо да си помислите, че това е само цената на бензина, за която плащате, когато тръгвате на път. Лесно е да забравите, че всеки километър, който пътувате, превозното средство търпи износване, както и амортизация. Това ще ви струва в дългосрочен план. Не забравяйте и скритите пътни такси. Подгответе се! Проучете автомобилния маршрут и вижте къде какво се дължи, за да не се изненадате неприятно. 

Намиране на паркинг

Паркирането може да бъде много скъпо в големите градове исъщо толкова влудяващо. Може дори да ви отнеме час, за да намерите къде да спрете, което е доста неприятно предвид, че сте на почивка и искате да забравите за тези досадни неща. Разбира се, общественият транспорт, като влакове, автобуси и метро, може да ви помогне да избегнете проблема с паркирането.

© 2014 - 2022 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна