Пътеводител за винен туризъм и дегустации

Пътеводител за винен туризъм и дегустации

Виена, Австрия 

Столицата на Австрия може да се похвали със зашеметяваща барокова архитектура и е център на музика, изкуство и кафе култура. По-малко известна, но също толкова примамлива причина за посещение е, че Виена е единствената световна столица, която произвежда значителни количества вино. Най-добрият сезон за изживяване на виенските лозя е през есента, когато градът е домакин на своя ежегоден Винен туризъм. С три маршрута, обхващащи общо 15 мили, посетителите могат да се разхождат из лозята на града, докато пробват вкусна храна и вино. По маршрута също има дворци, както и обширни гледки към града, осигуряващи живописен фон. 

Мендоса, Аржентина

Любопитно е, че регионът Мендоса произвежда почти две трети от цялото вино на Аржентина. Все повече хора посещават района, за да научат повече за процеса на производство на виното и да се насладят на различни сортове. Провинцията Мендоса е известна със своите безбройните винарни, които са разположени в цялата територия. 

Подрегион на голяма надморска височина в аржентинската провинция Мендоса, долината Уко предлага спираща дъха гледка към планините Андите и някои от най-добрите вина, които в момента идват от Южна Америка. 

В долината Уко има редица малки, изискани хотели, които се грижат за нарастващия пазар на енотуризъм. Имоти като Casa de Uco, Casa Petrini и Casa de Huéspedes разположат гостите на една крачка от най-добрите преживявания в винарната, включително Bodegas Salentein, Familia Zuccardi и Alfa Crux. 

Тоскана, Италия

Няма как един винен списък с дестинации да мине без Тоскана - това е може би най-известният винен регион в света, намиращ се на крайбрежието в централна Италия. Флоренция е отправна точка на всяко винено пътуване до района. Районът е известен най-вече с червени вина, като Кианти (от регион Кианти), Vino Nobile di Montepulciano и др.

Италия е петата най-посещавана нация на планетата, като приема повече от 60 милиона туристи годишно. Макар че това означава, че вече няма „неоткрити“ региони, със сигурност има места, които не получават признанието, което заслужават, като Кампания. Разположена на „пиляка“ на италианския ботуш, Кампания е дом на Неапол (и неговата световноизвестна пица), планината Везувий, крайбрежието на Амалфи и руините на Помпей. За тези, които се ръководят от енологичен компас, регионът е специализиран във вина, произведени с помощта на местни местни сортове, като червено грозде Aglianico и бяло грозде Greco, Fiano и Falanghina. Най-доброто място да се насладите на плодови, кисели червени и сложни бели, подходящи за морски дарове, е, разбира се, самият регион. С производствения център, разположен на около 50 мили източно от Неапол, посетителите могат да използват древния град като свой базов лагер и да правят ежедневни екскурзии до региона. 

Чилийска винена страна, Чили

Чилийската винена страна е разделена на няколко региона, всеки от които има различни климатични условия. Ако решите да посетите винарския регион Мендоса в Аржентина, трябва да помислите да преминете от другата страна на Андите и да разгледате чилийските вина. 

Долината на река Дуеро, Испания и Португалия

Знаете ли, че Испания е третата по големина страна за производство на вино в света. В района й има много и различни лозаро-винарски изби. Тук може да се насладите  на отлични сортове вина - червени и бели. Посетете избата Vega Sicilia, както и града Порто. Отделен музей, свързан с виното, също ще се фокусира върху историята на съдовете за пиене, с колекция от стотици чаши и потири, датиращи от хиляди години.

Винен туризъм в България 

България е пълна с винени дестинация, които може да посетите. Ето няколко по - малко познати от тях. 

Село Кромидово - там се намира една от най-атрактивните винарски изби у нас. Тя наподобява гигантска бъчва, а вината в нея се правят само от собствени лозя, отглеждани по биологичен начин. Специфичният сорт е Ранна Мелнишка лоза, който присъства и във всички червени вина „Орбелус”. 

Винарска изба Uva Nestrum - най-новото попълнение на картата за винен туризъм в България. Ултрамодерният комплекс, отворил врати в средата на 2016 край Гоце Делчев, съчетава бутикова винарна и луксозен спа хотел. Това е единствената винарска изба по поречието на река Места. Избата произвежда само червени вина и розе, а вината са в лимитирани серии и не се продават в търговската мрежа в страната. 

Bessa Valley - разположена е на 126 км от София край пазарджишкото село Огняново. Собственик на избата е френският аристократ Стефан фон Найперг, който притежава още 6 винарски изби в Бордо. Лозята са засадени с качествени френски сортове, а на върха на хълма е винарната, която впечатлява с нестандартната си архитектура.

© 2014 - 2022 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна