Остров Крит – 10 места, които да посетите

Остров Крит – 10 места, които да посетите

Крит е петият по големина остров в Средиземно море и най-големият остров в Гърция. Открит е от пътешествениците много отдавна. Предлага чудесни условия за почивка. Пясъчни плажове, изящни цветове на морската вода, много слънчеви дни.

Туристите най-често обикалят плажовете: Те са толкова много, че е възможно да прекарате почивката така – целодневното излежаване на плажа и разхлаждане във водата.

1) Плажът Балос (Balos) – най-страхотният плаж. До Балос се стига трудно – по черен път с колата и спускане надолу пеша, но гледката си заслужава. Плитка лагуна между два носа с изумрудена вода.

2) Плажът Елафониси (Elafonisi) – един от най-красивите плажове. Изглежда като райско място. Известен е с розово-белия си пясък, заради миниатюрни розови черупки и с кедровите дървета, стигащи съвсем до брега. 

3) Плажът Вай (Vai beach) – известен с гората от финикови палми, които го  обграждат.

4) Плажът Фаласарна (Falassarna Beach) – пясъчен, тих, чист плаж и прозрачни синьо-зелени води – истинска красота.

Някои от туристите обикалят и забележителности. За тези, които искат да посетят и забележителности на острова:

5) Град Ханя – романтичен град със средновековна архитектура, турска баня и пристанище. А вечер, когато свети венецианскит фар гледката е невероятна.

6) Град Ретимно – има хубав и дълъг градски плаж, стар град, с много италианско очарование, древна крепост с чудна гледка. Казват, че града и околностите му предлагат най-много възможности за активности на Крит.

7) Дворецът Кносос – сред най-известните дворци от минойскта цивилизация. Намира се в околностите на град Ираклион. Според легендите около двореца е имало лабиринти, обитавани от Минотавър – митично същество наполовина човек, наполовина бик. 

8) Маслиновото дърво – намира се в град Ано Вувес – точната възраст на дървото не може да се определи, но е сигурно, че е над 2000 хиляди години, дори предполгат, че е посадено около 1100 г. пр. Хр. Изумителното е, че все още дава плод. В близост се намира и музей на маслиновото дърво. 

9) град Агиос Николаос, разположен на брега на морето. Атмосферта му носи усещането за модерно и старинно. Пристанището и езеро Вулисмени (Voulismeni),  заобиколено от сгради и заведения много допринасят за очарованието на града. Ако поостанете можете да разберете и легендите за езерото.

10) Остров Спиналонга – Малък остров-крепост в североизточната част на Крит. Можете да го достигнете корабче. Крепостните стени са построени от венецианците, за да могат да отбраняват залива. Островът е известен като домът на болните от проказа. Всеки грък, който се е разболявал е бил изпращан там.  От 1957г. (след международна намеса) правителството закрива колонията. Скоро след това на острова вече не живее никой и всичко е застинало във времето.

Резервирайте Вашата почивка на остров Крит с Фреш Холидей!

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна