Охрид – 7 места и нещата, които да не пропускате

Охрид – 7 места и нещата, които да не пропускате

Охрид – магичен, живописен, слънчев град с известно историческо минало. Сигурни сме, че Охрид е един от градовете, които трябва да посетите поне веднъж, както сме сигурни че ще останете приятно изненадани от това, което ще Ви предложи – гостоприемство, колорит и исторически дух.

Направили сме кратък списък със 7 места и нещата, които да не пропускате да видите:

  1. Градския площад – намира се в централната част на града. На няколко крачки от него е разположена пешеходната търговска улица или по-скоро пешеходна зона, на Охрид. На площада е поставена скулптурата на Св. Наум – ученик на братята Кирил и Методий. До площада е и пристанището, откъдето можете да си наемете лодка, корабче или да направите снимки на града и водите на езерото.
  2. Старата градска архитектура – двуетажни бели къщи с големи прозорци, останки от външните крепостни стени, панорамни изгледи към езерото...с една дума – красота.
  3. Билянините извори – изворите от известната народна песен. Декоративно направената скулптура на девойката Биляна, която бели своето платно можете да видите край изворите. Те са разположени на изхода на Охрид в посока манастирa Св. Наум. Край тях е построен ресторант.
  4. Самуиловата крепост – наречена на цар Самуил, последният силен владетел от Първото българско царство, който мести столицата на България в Охрид. Основите на крепостта са автентични, а нагоре са реставрирани. Можете да  я разгледате и отвътре, като най-интересно ще е да се разходите по нея и да  наблюдавате Охрид от високо.
  5. Охридската Пъстърва – жителите на града много се гордеят с Охридската пъстърва. Рибата има изящен вид с червени точици.
  6. Охридски бисери – бисерите, наричани още седефи или перли са най-купуваният сувенир за спомен от града. Предлагат се в изобилие от видове, размери, качество и цена. Но неоспорим факт е, че ще Ви напомнят за Охрид всеки път, когато ги носите.
  7. Манастирът Свети Наум – намира се на около 30 км от Охрид, в близост до границата с Албания и националния резерват Галичица. Манастирът е първия монашески център в Македония и е строен през IX – X век. Манастирската църква днес носи името Св. Наум Охридски и в нея се съхраняват мощите на светеца. Местността е приятна за целодневен престой. Територията е зелена, ще срещнете пауни и при желание можете да се поразходите с лодка във водите на езерото или във водите на извиращата в близост река Черни Дрин.

Екскурзии до Охрид можете да разгледате в страницата на Fresh Holiday!

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна