7 места, които да посетите в Нови Сад

7 места, които да посетите в Нови Сад

Насладете се на парковете и градините, Стария град, чиято архитектура напомня за австрийско-унгарското владичество и не пропускайте нашите 7 предложения за обекти в Нови Сад, които да посетите:

1. Площад „Свобода” /Trg Slobode/ – площадът е лесно разпознаваем, няма как да го объркате или пропуснете. От едната му страна се издига висока католическа църква, от срещуположната й страна е кметството и между тях е разположен площада. Около него се издигат сгради от 19 и 20 век – банката на Войводина, хотел Войводина и др. Площадът често е място, на което се устройват срещи, организират се панаири и е удобна локация за старт на туристическата обиколка из града.

2. Католическата църква – изградената в неоготически стил католическата църква, посветена на Дева Мария, впечатлява със своите размери и внушителност. Не случайно е поставена в центъра на града. Тя е знак за силната религиозност и вяра на населението, издигната е на мястото на по-малка църквичка. Ще я разпознаете по розетния прозорец и островърхите арки.

3. Кметството – изградено в неоренесансов стил, допълва централния облик на града. Също внушително здание, което внася респект у гражданите и туристите. Елементите, на които можете да обърнете внимание са високата кула, в която е поставена камбанария и украсата на сградата, на която присъства герба на града, колони в йонийски и корински стил и 16 алжирски фигури, които извършват различни дейности.

4. Петроварадинската крепост – построена на десния бряг на река Дунав, известна още като Гибралтар на река Дунав. Крепостта е една от най-големите отбранителни системи в Европа, построена от Френския архитект Вобан през 18 век. По всяко време имате възможност да се насладите на чудесната гледка към града и реката с напитка в някое от кафенетата наоколо. Всяко лято от 2000 г. насам в Петроварадинската крепост се провежда музикалният фестивал „Exit”, на който можете да чуете разнообрани стилове музика.

5. Дунавски парк – намира се на 15-ина минути пеша от площад „Свобода”. В парка можете да си починете и да се порадвате на патици, костенурки и два лебеда в езерцето, наречени Иса и Биса. На мястото на парка до 19 век е имало лиман на р. Дунав и територията е била покрита с бурени и върби. Теренът бил по-нисък, отколкото заобикалящата го среда, защото пръстта била използвана за насипи около Дунав. Днес паркът е облагороден и е защитена природна забележителност.

6. Дино парк – място, в което децата ще се забавляват! В парка могат да се открият различни съоръжения, проектирани с културна, развлекателна и образователна цел. Могат да бъдат видяни и снимани 24 копия на динозаври, които издават звуци, да се похапне в автентичната дино кухня и да се научи какъв е бил живота на динозаврите от мезозойската ера. Отворен е от април до ноември, има входна такса за деца над 3 г. и възрастни и е безплатен за деца под 3 г.

7. Плаж в Нови Сад, на брега на Дунава – местните от край време се разхлаждат във водите на Дунав през летните месеци. Плажът е наречен „Štrand”, което идва от немски и означава плаж. Там има цветни шезлонги и чадъри, а понякога можете да се полюбувате на лебедите в реката.

Ако имате повече време, препоръчваме да се разходите из вековните гори на националния парк Фрушка гора, който се намира южно от Нови Сад, на другия бряг на река Дунав.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна