Нова година – Как съседните държави се подготвят за празника

Нова година – Как съседните държави се подготвят за празника

Настъпването на Нова година и по-специално празничната новогодишна нощ е свързано с очакване на нещо ново, с вълнуващи преживявания, добро настроение и неизменната богата трапеза.

Този ден  може да бъде отпразнуван навсякъде – както в празнично украсения дом, така и извън него – в хотел, къща за гости, хижа в планината. Възможностите са много и със сигурност всеки би могъл да  избере подходящото място.

За да бъде преживяването наистина незабравимо, според нас е нужно да се погрижим за наличието на Вкусна храна, любимо питие, приятна компания, уютна обстановка и разбира се –  добро настроение и забавление.

Нова година в близките държави или как празуват нашите съседи и техните гости:

Нека надникнем в празничната вечер при нашите съседи. Някои неща са характерни за всяка страна през Новогодишната нощ, като например множеството фойерверки, шампанското и усмивките по лицата на хората.

Румъния – Feliz Ao Nuevo!

Румънската традиция казва, че цялата Нова година ще бъде като Новогодишната нощ: ето защо всеки се опитва да прекара  по възможно най-приятен начин. Добрата храна, вино, бира и традиционното питие цуйка са задължителни на масата на всяка румънска къща.

На 31 декември децата тръгват по къщите, за да „плугосат” домакините със здраве, щастие и берекет през следващата година. Обичаят се казва „Plugusorul” – „малък плуг”.  А вечерта тази традиция се повтаря от възрастните и се нарича ”голям плуг”. Според традициите се прави основно почистване на къщата и около нея, защото какъвто си и както си постелеш в последния ден на старата година, такъв ще си и това ще пожънеш през цялата нова година.

Сърбия – Срећна Нова година!

Сърбите празнуват по два пъти Нова година, тъй като все още следват Юлиянския календар – веднъж на 31 декември и втори път на 13 януари. Повече поводи за празници и веселие винаги са добре дошли.

Традиционно се играе сръбският народен танц коло, а музикантите свирят на акордеон, цигулка, хармоника и други инструменти. При сърбите има поверие, че ако вали сняг на Нова година – годината ще бъде добра и ползотворна, ако не вали сняг – не ще бъде плодородна.

Местата на които ще забележите доста хора в Белград – това са църквата Св. Сава, улица Скадарска с препълнени заведения, ресторантите по река Сава и Дунав. Музика и ритми се чуват отвсякъде, тишината е нещо нетипично за Новогодишната нощ.

След Нова година – кой спал, кой не следва традиционната закуска – сърбите не пропускат закуска, обяд или вечеря!

Забавлявай се с нас на Нова година в Сърбия!

Турция – Yeni Yiliniz Kutlu Olsun!

Новата година в Хотелите и заведенията в Турция ще Ви се стори доста светска, но   допълнена от ориенталските танци. Казват, че колкото по-вече сладко се похапва на Нова година, толкова по-сладка ще е следващата година.

В Турция имат Новогодишно дърво, а не Коледно, това означава, че можете да подарите и Новогдишни подаръци на любимите си хора, докато отбелязвате Новата година в Турция. И понеже базарите са всеизвестни сред туристите – можете да купите подаръците си именно оттам и да добиете малко опит в туристическия алъш-вериш.

Традиционно цялото семейство се събира у дома на Нова година. Нова година се празнува официално в Турция  от 1935 г.

Нова година в Истанбул с Fresh Hiloday !

Македония – Среќна Нова Година!

Посрещането на Новата година традиционно се празнува с много настроение, вино, ракия и танци.

На повечето места ще видите изкуствени елхи, тъй като е по-изгодно, вместо всяка година да се купува ново дръвче. Подаръците на Нова година идват от Дядо Мраз.

За Македонците празниците са с особено значение, всички са нагласени, като за сватба. Удоволствие доставя и само да ги гледаш как се забавляват.

Хорáта са неизменна част от танците. Типичното за тях е че са дълги. Музикантите започват едно хоро и сменят мелодията, но оставят ритъма му в продължение на три или четири песни.

Гърция

В Гърция подаръците също се раздават на Нова година и децата ги очакват от Св. Василий (Агиос Василис). Традиция там са игрите – в къщи или навън – на карти, на дъска или в някое казино. Вярва се, че който спечели ще носи късмета със себе си през цялата Нова година. Също има поверие, че първият гост през Новата година ще донесе късмет.

Сутринта деца обикалят от врата на врата и пеят песни (каланта) за здраве и благополучие през Новата година. Обикновенно използват триангел, хармоники и звънчета, за да си акомпанират. Възрастните дават дребни монети на децата, за да имат повече пари през следващата година и лакомства.

На Новогодишната трапеза задължително се оставя храна – парче от Василопитата (питка с пара) за Св. Василий. Във всяка къща задължително има нар. Традицията повелява нарът да се удари в земята пред входната врата и колкото повече се разпръснат семенцата, толкова по-плодородна ще бъде годината.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна