Ниш

Ниш

В Югоизточна Сърбия, само на 160км западно от София се намира град Ниш - красиво и китно местенце, много подходяща дестинация за посещение през уикенда.

Някъде там в Сърбия, близо до Границата с България е разположен град Ниш. Той е заобиколен от три планини с буквата „С” – Сува планина, Свърлишките планини и планината Селичевица.

Знаете ли че:

  • Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан гръмко “Портата между Изтока и Запада”.
  • Реката, която преминава през града е река Нишава – в превод е „Вилина река”. На нея е кръстен и той – „Вилин град”. Живелите някога по тези земи са вярвали, че във водите на реката живеят чудновати създания – вили, известни още като самовили и феи.
  • Имената на града са променяни в зависимост от населението и владетелите му: Нависос – при основателите на селището – келтите, Наисус – при римляните, Нисос – при византийците и Ниш – при славянските народи.
  • В града или в околностите му е роден повече от един Римски император. Ще споменем двама:
    • Константин I Велики – известен с християнизацията в късната Римска империя. Издава Миланския едикт през 313 г., който дава равноправие на всички религии в империята и е първият християнски император (макар да приема християнството при смъртта си)
    • Юстин I – който дава началото на Юстинияновата династия, негов племенник е Юстиниян Велики!

  • В събота е пазарен ден и в Ниш можете да пообиколите местните търговци, които разполагат стоките си под крепостните стени.
  • Жителите на Ниш твърдят, че първи в страната са започнали да продават бюреци! В края на август и началото на септември в Ниш има „Дни на бюрека”.

Fresh съвети: Какво да правите в града?

Пообиколете забележителностите – културно-историческите паметници са наблизко разстояние. Има и забележителности, разположени по-далеч от центъра, които можете да посетите с кола или туристически автобус. Най-често туристите проявяват интерес към:

В града: Нишката крепост, Чаир чешма, Паметникът на освободителите на Ниш, Челе кула, Паметника на двама мъже с куче – писателя Стефан Сремац и неговият герой – ловецът Калча.

 

Извън града: Вила Медиана; Нишка баня; мемориалният парк Бубаня; хълма Чегар.

Намерете си кафана и обядвайте. Мястото, което трябва да потърсите е Казанджийското сокаче – улица, запазила своя облик и очарование от 18 век със своите магазини и работилници. Там ще откриете няколко кафани!

След обяда седнете в някое от кафенетата на главната улица – кафенета с дървени, метални или плетени столове с меки възглавнички.

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна