Неочаквани разходи по време на пътуване и как да ги избягваме

Неочаквани разходи по време на пътуване и как да ги избягваме

1. Допълнителни такси за багаж

Таксите за багаж могат да утежнят бюджета ви, особено когато летите с няколко авиокомпании. Имайте предвид, че всички те имат различни изисквания за размери и тегло.

Преди да напълните куфара си, разберете изискванията за тегло и размер за всяка авиокомпания, с която ще летите. Бюджетните авиокомпании/билетите не винаги включват безплатен чекиран багаж или дори ръчен багаж.

2. Такси за резервация на хотел

Намирате идеалния хотел на идеалното място и цената е точно в рамките на вашия бюджет? Супер! Заплащате стаята и след като я напускате, забелязвате, че хотелът е наложил таксите за „услуга“ и таксите за „почистване“, което прави цената по-висока, отколкото сте очаквали.

За да избегнете изненади, преминете през процеса на резервиране, но без да заплатите за това. Обърнете внимание на крайната цена, която ще ви се изпише за стаята с всички такси.

3. Такси за дебитна/кредитна карта

Ако нямате карта за пътуване, вероятно ще плащате такси за банкомат или теглене. Ако пътувате в чужбина, някои карти може дори да ви таксуват малък процент за всяка покупка.

Най-добрият начин да избегнете тези такси е да имате карта за пътуване, която възстановява тези такси, или такава, която може да се използва в международен план без банкомат или неустойки за покупка. Също така чудесна идея е да инсталирате удобно приложение за обмен на валута на телефона си, за да имате под ръка винаги справка за актуалните валутни курсове. 

4. Такси за роуминг

Свързани сме с нашите телефони и искаме да можем да ги използваме, където и да отидем. Въпреки това, не винаги е възможно да го направите по време на пътуване. Ако сте избрали дестинация извън ЕС, изключете роуминга на мобилния си телефон, за да избегнете скъпи сметки. Използвайте Wi-Fi, когато е възможно, или помислете за закупуване на SIM карта на вашата дестинация. Обяснявам как да направите това и други трикове в моя публикация за използване на телефона ви в международен план.

5. Бакшиш

Някои ресторанти добавят автоматични бакшиши към сметката ви. Попитайте предварително дали бакшишите се прилагат автоматично, или добавете 15-20% бакшиш към бюджета си за хранене за всяко хранене.

6. Застраховка

Всъщност туристическата застраховка е много полезна при пътуване, както в България, така и зад граница. Тя не само ще ви осигури здравна защита, но и помощ при отмяна или преместване датата на пътуването. Реално, при относително малък разход в случай на форсмажор може да спстите много повече пари и то именно благодарение на застраховката.

7. Услуги на хотела

Определено преди да заплатите екскурзия е добре да се поинтересувате от услугите, които се предлагат в хотела – кое се изпозлва безплатно и кое е платено! Минибар в хотелската стая, паркинг, интернет, румсървис – направете си списък с всички удобства, които искате да използвате и попитайте кое от тях се таксуват допълнително.

8. WIFI

След като споменахме WiFi, си струва да се отбележи, че дори в днешния технологичен свят много хотели и авиокомпании все още таксуват за използване на WiFi.

Когато става въпрос за хотели, проверете каква е тяхната политика за използване на WiFi и колко таксуват. Може дори да си струва да се надстроите за малко по-скъп хотел, ако пуснат безплатен WiFi! Добра идея е да заредете устройствата си с офлайн музика, филми и игри и се насладете на почивката от известията по имейл!

© 2014 - 2022 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна