На почивка с домашен любимец? Какво трябва да знаете?

На почивка с домашен любимец? Какво трябва да знаете?

Първото нещо, което трябва да си изясните е дестинацията. Ако тя е в рамките на България, проучете какви са възможностите за настаняване – има хотели, които не допускат животни, такива, които с радост ги приемат и такива, които няма да ви откажат, но срещу допълнителна такса. В социалните мрежи има няколко групи за почивка с домашен любимец, където може да получите реални отзиви за хубави хотели, къщи за гости и вили, които са приятелски настроени към кучета и котки.  Избирате си място за настаняване, взимате купичка за храна и вода и сте готови - всъщност с това се изчерпва предварителната подготовка за пътуването! 

Относно пътуване с домашен любимец в чужбина - тук организацията е по - сложна, тъй като е свързана с предварително проучване на изискванията на дадената държава и подготовка на документи. Международното пътуване означава допълнителна документация, затова е важно да определите какво се изисква добре преди да заминете.

Европейският Съюз е приел общи разпоредби, които позволяват пътуване само ако домашният любимец има: 

 • имплантиран чип с цел идентификация. 
 • международен имунизационен паспорт, който да доказва, че е направена ваксинация против бяс, заверен 24 преди тръгване от ветеринар с подпис и печат.

За някои държави се изисква допълнителна ваксина (за Великобритания, Ирландия, Малта, Финландия и Норвегия) срещу алвеококи − вид паразитен червей, който може да причини опасно заболяване при хората.

Не пропускайте и разговорът с вашия ветеринарен лекар преди пътуването, за да научите дали има някакви здравословни съображения за вашата дестинация. Помислете за превенция срещу бълхи, кърлежи и т.н.

Преди да тръгнете, намерете хотели, подходящи за домашни любимци. Някои може да имат ограничения по отношение на породи и размери на домашни любимци, докато други може да предлагат специални услуги като разходка с кучета, докато сте навън за вечеря и др. Най - добре е да знаете преди да тръгнете.

Нещата, свързани с мястото за настаняване, които трябва предварително да проверите са няколко и са с изключителна важност. Проверете всички условия – дали приемат животни, до колко кг, има ли допълнителна такса, изисква ли се депозит и т.н.

Различните авиокомпании имат различни правила относно това дали и как домашният любимец може да пътува. В зависимост от авиокомпанията, вашият домашен любимец може да може да пътува с вашия полет или в кабината, или в товарното отделение. Потвърдете това предварително с вашата авиокомпания.

Без значение колко внимателни сте, домашните любимци могат да избягат и да се изгубят на непознати места. Ето защо вашият трябва да има на каишката си следната информация: адреса, на който сте отседнали и номера на мобилния ви телефон. Друг вариант е микрочип, чрез който ветеринарните клиники, могат да сканират местонахождението на вашия домашен любимец. Има и GPS устройства с приложения, които ви позволяват да проследявате местоположението на вашия домашен любимец от вашия смартфон.

Багаж, който трябва да предвидите за пътуването с домашен любимец:

 • Съдове за храна и вода
 • Бутилирана вода
 • Лекарства
 • Препарати против бълхи, кърлежи 
 • Чували за кучешки отпадъци, или котешка тоалетна
 • Каишка, GPS
 • Козметични принадлежности
 • Информация за контакт за клиники по пътя и до вашата дестинация
 • Доказателство за актуален ваксинационен статус
 • Аптечка за първа помощ за домашни любимци

Бъдете подготвени и за извънредна ситуация. Добра идея е, ако пътувате в чужбина да намерете предварително номера на най-близката денонощна ветеринарна болница за спешна помощ и да го запаметете в мобилния си телефон, за всеки случай. По този начин, ако има ситуация, в която кучето ви се нуждае от медицинска помощ, вие сте подготвени с необходимата информация.

Като цяло е добре да се запознаете с политиката на дадената страна, която сте избрали да посетите и да проверите как и къде се разхождат домашните животни, как е уреден въпросът с градския транспорт и дали вашият домашен любимец не попада под някакви по-сериозни рестрикции заради породата си. 

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна