Крушунски водопади – едно от чудесата на българската природа

Крушунски водопади – едно от чудесата на българската природа

Водопадите с тюркоазен цвят на водата край село Крушуна са едни от любимите ни места в България! Ако се питате къде да се поразходите за уикенда през летните месеци, то това е нашето първо предложение за Вас. Водата – с нейната живителната и успокоителната си сила, и природата, със своята зеленина и свежест навсякъде около Вас, ще Ви отпуснат и зарадват!

Има подобни места по света, някои по-големи, други по-малки, но Крушунските водопади са най-близко до нас. Намират  се в Предбалкана на около два часа и половина път с кола от София (190 км) и на няколко километра от едноименното село. Ако пътувате с организирана екскурзия може би ще стигнете за около 3 часа, защото по пътя ще направите и почивка. Изградената екопътека край тях е леснодостъпна. Показател за това са посещенията от малки и големи – освен деца с родители и младежи, сред посетителите на водопадите са и възрастни хора.

За любителите на истории и легенди може би ще бъде интересно да научат от къде идва името Крушуна. Според местните някога в района живеело овчарче, което забравяло да напои овцете си и било превърнато в ястреб мишелов – коршун. Птицата и до днес се извисява над околността и се рее в синьото небе... само веднъж в месеца вижда вода и може да утоли жаждата си, а през останалото време чака да завали дъжд.

Непосредствено преди началото на екопътеката е изграден басейн, хотел, а при хубаво време ще откриете и сергии със сувенири, напитки, скара и други храни.

В началото на екопътеката е поставена бариера и е необходимо да си закупите билетче. Цената на билета е 3 лв. за възрастни, а за деца и пенсионери цената е с отстъпка.

Харесва ни да се разхождаме край водопадите, заслушвайки се във водата, и да гледаме прелестта им. Цветовете на водата, сливащи се с тези на скалата под нея са невероятни – на места бледи, на други изкрящи и ни се струват като на картинка. Тази водна каскада е едно от чудесата на българската природа. Ако не сте я посещавали, Ви каним да го направите, защото сме сигурни, че ще Ви впечатли. Ако сте, то сме убедени, че няма да имате нищо против отново да се разходите до това място.

Еднодневната екскурзия до водопадите е приятна и освежаваща. Може да се съчетае с посещение на други обекти в околността. Пътувайте с Fresh Holiday до Крушунските водопади, Ловеч и Деветашката пещера. Екскурзията не е натоварена и има време за почивка и спокойствие!

Крушунските водопади, Ловеч и Деветашката пещера

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна