Круиз – 5 неща, на които да обърнете внимание при резервирането на круиз

Круиз – 5 неща, на които да обърнете внимание при резервирането на круиз

Кои са първите асоциации, които Ви идват наум, когато чуете за крузи? За нас това са: мечта, вдъхновение, вятър, вълни, удоволствия и приключения!

Круизите са много приятни пътешествия – според маршрута, който си изберете – плавате в открити води, спирате тук и там, ако искате слизате да разгледате мястото, на което акустира кораба или можете да продължите със забавленията на борда, а те не са малко!

Ето и 5 неща, на които да обърнете внимание при резервирането на круиз:

1. Предлагат се каюти без прозорец, каюти с прозорец и каюти с балкон.

Винаги най-ниската цена е за каютите без прозорец, в които няма естествена светлина. Те са разположени в най-ниската част на круиза и на горните палуби, като категорията им става по-луксозна, следвани са от каютите с прозорец и в най-горната част на круиза са разположени луксозните каюти с балкон!

*Fresh съвет: Има палуба, която е с басейни, барове и забавления, под нея е разположена палуба с каюти, нашият съвет е да избягвате точно тази палуба, тъй като би могло да бъде малко по-шумно.

*Fresh съвет: В самия круиз, в зависимост от големината му има асансьори, за придвижване между палубите. Нашият съвет е да избирате каюти малко по-далеч от асансьорите, тъй като около тях също би могло да е шумно – влизат и излизат хора и движението е малко по-интензивно.

2. Екскурзии на брега

По време на пътуването се предлагат екскурзии на брега, на местата на които акустира круиза. Екскурзиите се водят от местни екскурзоводи на най-популярните европейски езици.

*Fresh съвет: Разгледайте какви са възможните брегови екскурзии преди да дойде времето за отпътуване за круиза, тъй като обикновено круизните компании предлагат отстъпка от цената им при предварителна резервация. В зависимост от политиката на компанията тези екскурзии трябва да заплатите или в момента на резервацията им, или при качването си на борда.

3. Напитки и Храна

Изхранването на борда на круизите в повечето случаи е на база AII, което включва храната и напитките. Понякога в AII се включват само напитки по време на закуската, обяда и вечерята и всяка друга консумация трябва да се заплаща допълнително.

*Fresh съвет: За да можете да направите най-точна калкулация на бюджета си, проучете дали круизната компания предлага допълнителен пакет към AII пакета, който да включва повече напитки през деня, тъй като пакетните цени винаги са по-изгодни от индивидуалните. Обърнете внимание, че някои от тези пакети трябва да се заявят от всички, настанени в каютата.

*Fresh съвет: Ако сте от хората, които живеят природосъобрано или поради някакви здравословни причини се изхранват с определени храни, като например: безглутенови, нерафинирани, диетични, то можем да Ви успокоим с информацията, че круизните Шефове следват тенденциите в световната кухня и на борда можете да се наслаждавате на качествена храна. Така, че ако при пътуване добавяте някои от любимите си храни в багажа, то спокойно можете да вземете по-малко количество от тях!

4. Такси

Отново, за да можете да предвидите бюджета си за мечтания круиз, проучете дали в пакетната цена са включени пристанищните такси (обикновено са включени) и какви други допълнителни такси ще имате по време на пътуването. Това могат да бъдат: бакшиши, такса обслужване/ на нощувка и такса обслужване при поръчки от бара.

5. Транспорт до пристанището и обратно до дома

Круизите отплават от различни пристанища и за съжаление, не отплават от нашите Черноморски пристанища, тъй като те не са включени в техните маршрути. В малкото възможни маршрута, когато са включени няма опция за качване с изключение на някои речни круизи по Дунав.

Поради тази причина се налага да осигурите Вашия транспорт до пристанището и обратно отново до дома. Можете да пътувате със самолет до най-близкото летище и оттам да се придвижите до пристанището с трансфер, който предварително сте си осигурили.

Понякога няма удобни полети в едната или и в двете посоки и тогава се налага да отидете ден по-рано или да се приберете ден по-късно и да нощувате в близост до пристанището. Тези случаи си имат и своята добра страна – бихте могли да планувате една пълноценна обиколка в града, в който се намирате!

*Fresh съвет: Някои круизни компании предлагат собствени трансфери от летището до кораба и обратно, които са на преференциални цени. В този случай можете да сте спокойни, че корабът няма да отплава без Вас!

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна