Кавала и основателят на последната Египетска династия

Кавала и основателят на последната Египетска династия

Кавала е пристанищен град по крайбрежието на Бяло море, в близост до България – на 95 км от границата  и на 153 км до Солун. Можем да кажем, че Кавал е много енергийно място! Впечатлява с комбинация от море и планина, която очарова всички посетители още от пръв поглед.

Кои са топ атракции в и около Кавала? Ако все още не сте посетили Кавала, или пък вече сте били там и искате да поопознаете града в по-голяма пълнота, то:

  1. Влезте в града и стигнете по главния път до Римския акведукт – Той се издига на височина до 25 метра и го крепят общо 60 арки, които приличат на подкови. Акведуктът е изграден на мястото на дългата стена издигната през 1307г. от император Андроник ІІ Палеолог. Построен е по времето на турското робство - през 1530 г. и е впечатляващ и днес, тъй като е запазен в отлично състояние!
  2. Къщата на Мохамед Али – двуетажна къща с типична за местните жилищни постройки архитектура. Пред нея се издига паметникът на Мохамед Али. Интериорът е семпъл, целта му е посетителите да усетят автентичнта атмосфера на къщата от 18-ти век. Мохамед/ Мехмед Али паша (1769 – 1849) – албански войник в Турската армия, роден в Кавала през 1769 г. по времето когато Кавала е била владяна от Египет. Успява да се издигне до египетски паша на автономното образувание Египет и Судан. Династията, която създава, продължава управлението си до 1952 г.
  3. Имаретът – построен е от Мехмед Али и е функционирал като религиозно училище и пансион. Имаретът става известен на Балканският полуостров като един общопризнат център на знание. От 2001 г. е превърнат в луксозен 5 * с ориенталското очарование.
  4. Крепостта – построена през 15-ти век е един от символите на града, в днешно време крепостта може да се посети като музей, а също така в нея е изградена и сцена – амфитеатър, на която се провеждат различни събития. Най-хубавото на крепостта е, че се намира на най-високата част на града и Ви предлага страхотна панорамна гледка.
  5. Летен фолклорен фестивал – повечето туристи посещават Гърция през лятото и именно тогава се провежда Фолклорният фестивал – Cosmopolis. Всяка година по тесните улици на стария град се които пълнят с танци, музика и детски гласове. Тази година ще се проведе в периода: 19.07 – 22.07.2018
  6. Лунапарка в Кавала – подходящо за посещение, особено при вечерната Ви разходка из града. Място за забавления и възможност за завръщане в детството.
  7. Кални бани (Mud Bath of Krinides) – на 20 км от Кавала е изграден център за калолечение – там ще можете да се отпуснете в калта, а след това да релаксирате с термален душ или да се насладите на хидротерапия в хамам в поствизантийски стил, а също се предлагат и масажи. Можете да се потопите в калта в периода: 01.06 – 15.10 

Не пропускайте да посетите Кавала с Fresh Holiday!

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна