Как пият кафето си в различни части на света?

Как пият кафето си в различни части на света?

Хората по цял свят следват еднакъв сутрешен ритуал – стават  сутрин и пият кафе, за да се ободрят и разсънят. Този ритуал обаче се различава по това, че самата напитка се приготвя различно в различните краища на света. Направихме селекция на най- необичайните и интересни начини, по които хората в различните точки на земното кълбо пият своето сутрешно кафе. Ето най - екстравагантните и любипитни от тях. 

Ако отидете в Мексико ще ви поднесат традиционно кафе, в което е добавено карамфил, анасон и портокалова кора. Самото кафе се приготвя в глинен съд, като се добавя нерафинирана захар от цяла тръстика и се поднася с пръчици канела, отново в глинена чаша.

В Мароко пък кафето се поднася в комбинасия с ... подправки! Да, точно така, ако си поръчате традиционно мароканско кафе ще получите кафе, в което е прибавено черен пипер, канела, индийско орехче и карамфил. В тази си форма се приготвя най- често в домашни условия и по – рядко в търговските обекти.

Една още по - необичайна комбинация е виетнамската рецепта за традиционно кафе. Във Виетнам смесват следните съставки: робуста кафе, яйчени жълтъци, захар, кондензирано мляко. Може и да ви звучи прекалено странно кафе с желтък, но според местните хора е наистина страхотна комбинация!

Ако виетнамската рецепта ви е прозвучала странно, вижте тази...

Във Финландия може да изпробвате екстравагантната напитка на кафе, комбинирано със сирене. Да, точно така – сирене, правилно прочетохте. Рецептата се приготвя по следния начин: на дъното на дървена чаша се поставят специални сиренца юусолейпа, които се заливат с горещо кафе.

А знаете ли каква автентична напитка пият хората в Португалия? Тя носи името Мазагран и представялва кафе, към което е прибавено прясно изцеден сок от лимон. Освеждаващо, нали? Любопитно е, че  в Ню Орлиънс към кафето добавят циркония, за да бъде напитката още по - освежаваща и ароматна.

Една индонезийската напитка с кафе придоби широка известност с това, че е една от най- скъпите, но в същото време е и една от най- странните. Т.нар. кафе копи лувак се прави от кафяви череши, които са били изядени, усвоени и ескретирани от цивета – бозайник, подобен на котка, който живее в Югоизточна Азия. Доста странно?

В Малайзия също имат интересна напитка, която се води за ободрителна и събуждаща. Тя се приготвя от три части кафе и седем части черен чай, смесен с мляко и се сервира както топла, така и студена. Някои местни добавят черен пипер за още по- наситен и екстравагантен вкус.

Също интересна рецепта е тази, която се приготвя в Сенегал. Кафето се подправя с лют пипер и понякога с карамфил. Самите подправки се пекат заедно със зърната кафе и след това се мелят заедно за получаване на по - плътен аромат и вкус.

В Саудитска Арабия също използват подправки, за да получат чудесно кафе. Те смесват кардамон, канела, шафран и джинджифил. Често може да го видите сервирано с изсушени смокини като допълнение, защото самото кафе е доста горчиво.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна