Как да вземете по - лек багаж, ако ви предстои дълго пътуване?

Как да вземете по - лек багаж, ако ви предстои дълго пътуване?

Пътуването с малко багаж при дълго пътуване определено е предизвикателство, но има няколко неписани правила, които ще ви улеснят в неговото редуциране и разбира се след това пренасяне. Ето ги и тях:

Преди да започнете да планирате какъв багаж ще вземете със себе си, помислете първо за това в какво ще го пренесете. Куфар, сак или раница? Изберете този вариант, който ще ви бъде най - удобен за пренасяне, но и който ще ви осигури възможност да редуцирате багажа си максимално. Така ще имате на разположение най - нужното, но и ще намалите тежестта на багажа си. Неписано, основно правило е, че, ако искате да пътувате с максимално малко багаж трябва да заложите на максимално малък размер куфар/ раница/ сак. Това е така, защото когато разполагате с повече пространство, изкушението да вземете повече багаж със себе си е неизбежно. С малкото пространство, с което разполагате ще вземете със себе си най – нужните неща за почивката си, без такива, които спадат в графа „за всеки случай“. Всъщност именно те в повечето случаи остават недокоснати и често пъти не е имало смисъл да ги взимаме с нас. 

Друг съвет е да планирате прецизно багажа си и да използвате списък с най- необходимите неща за почивката си. Винаги се придържайте към списъка с най – нужното и не се изкушавайте да добавяте нищо друго към него! 

Когато правите списъка се съобразете с няколко фактора като: климатични условия, вид и специфики на почивката, дълготраене. Позаинтересувайте се там където отивате дали има условия за самостоятелно пране, за да не взимате със себе си целия гардероб, с който разполгате. Заложете на малко, но практични дрехи! Удобството е номер едно, когато сте на дълъг път! 

Друг фактор е сезонът – през по- хладните сезони можем да намалим броя на дрехите, които пренасяме, защото студеното време предполага по – малко изпотяване, тоест можем да облечем дадена дреха два, дори три пъти.

Друг трик е да подбирате правилно материите на дрехите за път. Дрехите от синтетичен материал са по- леки и съхнат много по - бързо отколкото от памучните. Разбира се, в доста случаи памукът е по - удобен и комфортен за носене, но, когато целта ни е да намалим багажа си, нещата изглеждат по различен начин. В специализирани туристически магазини се предлагат олекотени материи, които освен, че ще ви бъдат удобни са най- добрият вариант за постигане на оптимално лек багаж. Избирайте такива материи, които не се мачкат лесно, за да си спестите пренасянето на ютия.

Още един прагматичен съвет е да вземете със себе си дреха с цип. Така, ако ви стане топло, или студено, може да я използвате, като тя успешно може да замести няколко горнища. 

Що се отнася до обувки – вземете резервни, колкото и да се опитвате да намалим багажа, той е задължителен, особено при дълго пътуване. Относно бельо и чорапи – вземете 4, максимум 5 чифта, защото дори да не ви стигнат определените, прането им е изключително бързо и просто. 

Интересувайте се от мястото за настаняване с какви екстри и функционалности разполага, за да не дублирате багажа си с неща, които са налични там. Сапун, шампоан, кърпи, посуда, сешоар – все неща, които може да си спестите при подреждането на багажа. Ако не разполагат, заложете на малките разфасовки, които са идеални за пътуване. 

Пътуването с малко багаж, освен, че ще ви бъде много по- комфортно, ще бъде и много освобождаващо за вас самите, защото така ще избегнете безпорядъка от множеството вещи по време на почивка

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна