Как да пътувате до дестинация, където не познавате езика

Как да пътувате до дестинация, където не познавате езика

Пътуването в чужда страна може да бъде обезсърчително в началото, но още повече, ако не говорите местния език. Може да бъде стресиращо да изпаднете в несигурна ситуация – или изобщо в каквато и да е ситуация – в страна, в която не можете да общувате.

Открийте най-добрите съвети и трикове за комуникация, за да направите пътуванията си в чужбина по-приятни, когато пътувате, без да знаете езика на местните жители.

Използвайте езика на тялото

Езикът на тялото е важен инструмент, когато се опитвате да се разберете с някого, който не говори вашия език. Например, когато влезете в ресторант и не можете да прочетете менюто, потърсете снимки или витрина, за да можете да посочите храната, която искате да пробвате, или може да проверите с поглед какво има по масите до вашата и ако изглежда добре, можете да поръчате същото ястие.

Ако желаете, можете да носите някои основни символи със себе си по време на пътешествието и да ги посочите, когато срещнете някого като начин да зададете въпрос. Например, да покажете снимка или символ на тоалетн, летище, кафене - това би било чудесен начин да подскажете на човек да ви насочи.

Усмивките, кимането, свиването на рамене и жестовете също могат да ви помогнат околните да ви разберат.

Но евентуално недоразумение или мисълта за дискомфорт не трябва да ви спира да изследвате света. Съветите по-долу ще ви гарантират, че можете да пътувате безопасно и лесно до различни страни по света, дори ако не говорите много езици.

Използвайте приложение за превод

За щастие, технологиите вече ни предлагат отлични приложения за превод, които можете да използвате, докато пътувате. Ето две от най- използваните, при това безплатни:

iTranslate: Едно от приложенията за превод с най-висок рейтинг, предлагащо неща като разговорник с предварително дефинирани, полезни фрази и преводи на повече от 100 езика.

Google Translate: Знаем, чували сте за него. Но наясно ли сте с всички функции, които бихте могли да използвате, но вероятно не сте? Това приложение предлага превод за писане на 103 езика - и 59 от тях са достъпни офлайн. Превод на ръкописен текст (рисуване или писане на знаци) е наличен на 95 езика, незабавен превод с камера на 90 езика и двупосочен незабавен превод на реч на 43 езика.

Набавете си офлайн версии на приложения за превод и пътни карти

Преди да пътувате, изтеглете някои от най-полезните си приложения, като Google Maps (особено офлайн картата на вашата дестинация) и всички приложения за превод. Това ще гарантира, че ако се загубите или имате нужда от превод, но нямате мобилно покритие, ще имате достъп до полезни цифрови инструменти, които могат да ви помогнат.

Планирайте логистиката предварително

Обикалянето в непозната страна късно през нощта в търсене на хостел, летищен трансфер или дори бар или ресторант може да е приключенско, но носи и своите минуси, особено ако не можете да говорите местния език. Затова е добре предварително да проучите и планирате цялата логистика от самото пристигане до тръгването наобратно.

Организирането на важни логистични детайли, като хотел, летищни трансфери и резервации в ресторанти, преди да пътувате, е от ключово значение.

Използвайте услугите за връщане на превозни средства

Един от най-опасните езикови моменти, които можете да имате в чужда държава, може да бъде просто с таксиметров шофьор - и да не говорим, че непознаването на език и дестинация може да ви донесе главоболия. Най-добрият начин да избегнете необходимостта да обяснявате къде отивате на таксиметров шофьор е да използвате вместо това приложение за пътуване. По този начин можете да въведете вашата дестинация  директно в приложението, да знаете предварително колко ще струва вашето пътуване и да имате минимална комуникация с шофьора.

Говорете бавно и ясно

Когато сте свикнали всички около вас да говорят английски, не винаги осъзнавате колко бързо говорите или колко разговорно. Възможно е човекът, с когото говорите в друга държава, да говори малко английски, но да не разбере, когато бързо изречете жаргон.

Така че, когато говорите на английски с местните жители, уверете се, че говорите бавно, ясно и внимателно, като използвате лесни думи и фрази. Например, вместо да разливате: „Извинете, можете ли да ми кажете най-лесният и бърз начин да стигна до пазара?“ вместо това по –добре кажете бавно: „Здравей. Къде е пазарът?"

Ако имате хранителни алергии или непоносимост носете в себе си изображения

Пътуването с хранителни алергии или непоносимост може да бъде стресиращо - защото грешката всъщност може да бъде сериозно вреда за вашето здраве. В този случай най- добре е да носите в себе си карта за готвач на местния език, преди да пътувате. На нея може да обозначите на местния език, или със снимки нещата, които не можете да консумирате. Покажете тази хранителна карта на сервитьора/ управителя на заведението, за да сте сигурни, че ястията, които ще опитате не съдържат опасни за здравето ви продукти.

Бъдете учтиви с местните

Научаването как да казвате няколко основни думи и фрази, като „моля“, „благодаря“ и „здравей“, ще ви помогне да създадете приятели по време на пътуванията си. Времето, което отделите, за да направите това, ще се изплати по отношение на сътрудничеството, което получавате. Може също да научите фразите за „съжалявам“ и местния еквивалент на „извинете ме“ или „простете ме“.

И накрая, бъдете прости! Не се опитвайте да кажете нещо твърде сложно и ще намалите значително риска да бъдете неразбрани или да обидите някого неволно.

Наблюдавайте другите

Когато не знаете езика, можете да научите много, като наблюдавате другите. Ако не сте сигурни как да се държите в различни ситуации, следвайте примерите, дадени от хората около вас.

© 2014 - 2022 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна