Идеи за сувенири от Египет

Идеи за сувенири от Египет

Египет е дом на много древни паметници, културни съкровища и сувенири, които показват индивидуалността на страната. Направихме списък на 10 от най- предпочитаните традиционни сувенири, които да си купите от Египет. 

Сувенир № 1 – разноцветни кожени чехли 

Ръчно изработени кожени чехли в различни наситени цветове може да намерите по рафтовете на много египетски базари. Чехлите не са типичния сувенир, но това, което наистина ги прави традиционен подарък, е фараонският символ, който винаги се появява на божествата в египетския пантеон. Те са чудесен подарък, защото не само са практични, но са и символ на древната страна. 

Сувенир № 2 - стъклени бутилки с пясък

Използването на пясък като изкуство може да се намери на много места по цялото земно кълбо. И точно като тези места, Египет е и център за стъклени бутилки с пясък и е едно от най-старите занаяти в страната. Стъкленици, които ще откриете по египетските магазини са пълни с бял пясък, който е от египетските пустини. Въпреки че много улични търговци продават тези ръчно изработени бутилки, те са много популярни в градове като Дахаб, Луксор и Асуан. Може да намерите бутилки с бял и с цветен пясък за декорация.

Сувенир № 3 - традиционни шапки

Египет е дом на различни култури, поради това в различни райони на страната могат да се намират разнообразни дрехи и шапки. Някои от шапките все още са актуални и се носят, а други са архаични и са като сувенир. Един вид шапка, който много посетители купуват като сувенир, е шапка с нубиец. Тези шапки се намират в град Нубия, близо до град Асуан и все още се носят. Те могат да бъдат намерени и в базарите на Кайро, като например базар "Хан ел-Халили". Друга шапка, която също се купува като сувенир, но не се носи повече, е табъшът, известен още като фез. 

Сувенир № 4 - Папирусов свитък

Друг артикул от древен египетски произход е папирусният свитък. Папирусът е хартията, използвана по време на древноегипетско време и е направена от сърцевината на папирусното растение. Разбира се, папирусните свитъци, продавани в днешно време, са копия на оригинала; обаче, но изглеждат като истински. Папирусните свитъци се различават по големина и може да ги намерите в различни форми, с различна тематика, която е отпечатана върху тях - от фараонските бойни сцени до йероглифната азбука.

Сувенир № 5 - Мини пирамиди

Пирамидите са главният символ на страната, затова и този вид сувенир е един от най-популярните подаръци за купуване в Египет. И това е нормално, тъй като Голямата пирамида в Гиза е една от най-посещаваните атракции и е единственото оцеляло древно чудо в света. Заедно с пирамидите, много популярни са и други миниатюрни статуи на древен Египет, като Сфинкса. 

Сувенир № 6  - Кутийки за бижута

Ще ви очарова арабския стил на тези мини кутийки. Те идват в различни форми и размери и са проектирани с ислямски геометрични модели. Много исторически забележителности в Египет имат тези геометрични модели и тяхното съществуване е очевидно в архитектурата на няколко открити и закрити паметника около Египет. Въпреки че ислямските геометрични модели датират от египетската ислямска епоха, съществуването на геометрични модели като цяло се е проследило в древноегипетско време.

Сувенир № 7 - Ароматни масла и традиционни наргилета

Не винаги сувенирите са предназначени за украса на интериора, като подарък за вас, или за вашите близки може да изберете по-практични неща. Производството на ароматни масла е много широко развито на бреговете на Нил. Най-често на туристите се предлагат парфюмни композиции, а в аптеките и магазините за продажба на подправки се продават истински лечебни масла. Някои от тях се използват ефективно за лечение на главоболие или болки в ставите, други са отлични продукти за грижа за кожата. Обърнете внимание на факта, че всеки пакет е придружен от инструкции на английски език. Проверете го преди да използвате инструмента. 

Сувенир № 8 –Скарабей

Амулетите, които използвали древните египтяни били под формата на бръмбари и се наричали скарабеи. В миналото те имали религиозно значение и били символът на здравето и дълголетието. Днес скарабите вече нямат религиозен характер, а са само сувенири. Намират се във всякакви размери, цветове и материали. Може да си изберете такъв, който е гравиран с йероглифна азбука. На египетските пазари ще откриете скарабейни гривни и огърлици. 

Сувенир № 9 – Египетски чай

За всички любителите на чайната церемония, в Египет ще намерите разнообразие от благоухайни, екзотични чайове. Хургада, както никой друг регион на страната, е известна със своите здравословни и вкусни чайове. Жълтият чай, наречен Helba е най- търсен сред туристите. Освен, че е истинско удоволствие, смята се, че тази напитка помага при висока температура, успокоява кашлицата и подпомага организма да се справи с простуда и настинки. 

Сувенир № 10 – Фараонски картуш 

Това определено е оригинален сувенир от Египет, свързан с вълнуващата му история. Какво всъщност е картушът? В миналото се е смятало, че всеки, който знае името ти, владее живота ти. Това важало дори за фараоните, въпреки огромната им власт. Затова те се пазели от враговете си и защитавали името си като го криели в специални символи, оградени в овал – картушов овал. Специалното при този сувенир е, че може да ви изпишат името със символи и да ви го направят на медальон. На много места в Египет се изработват персонални картуши. Попитайте вашия гид и той ще ви препоръча и насочи към някой майстор. Всяка буква има специален символ, като имената се изписват с латински букви. 

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна