Хотел или Хостел?

Хотел или Хостел?

Има редица разлики между хостел и хотел - всичко се свежда до това какво всъщност очаквате и търсите от пътуването. Тази статия ще ви помогне да вземете информирано решение за това кое от двете да изберете. За да улесним нещата, създадохме тази статия за вас.

Преди да изберете си задайте следните въпроси:

  • По работа ли пътувате?
  • Искате да пътувате с ваши приятели?
  • Вие сте соло пътешественик, който иска да се срещне с интересни хора и да видите света през нов обектив?
  • Обичате ли да споделяте личното си пространство с други хора? Някои хора нямат проблем да се настанят в стая, пълна с други непознати пътници. Други пък могат да си загубят ума при мисълта, че трябва да спят в стая, пълна с други хора. Вие в кой спектър попадате? 

Каква е разликата между хотел и хостел?

Основната разлика между двата вида е стилът на настаняване. Хотелът предлага самостоятелна стая с прилежаща баня и екстри за индивидуално ползване, а хостелът обикновено предлага групово настаняване със споделени услуги и специфични условия за престой. Всъщност хостелът най-често предлага помещения в стил общежитие с обща баня, кухня, кът за отдих. Броят на гостите в тези стаи зависи до голяма степен от вида на хостела. Обикновено варират от 4 до 12 души в помещение. Това е основната разлика между хостел и хотел. И докато някои положителни и отрицателни страни може да изглеждат очевидни, има редица невидими фактори в това да изберете хостел или хотел за вашето пътуване.

ШЕСТ РАЗЛИКИ МЕЖДУ ХОТЕЛ И ХОСТЕЛ, ЗА ДА ИЗБЕРЕШ ЛЕСНО КОЕ Е ПО-ПОДХОДЯЩО ЗА ТВОЕТО ПЪТЕШЕСТВИЕ?

Всъщност изборът е лесен, а отговорът се крие във въпросите: Как си представяте своето пътуване? Искате да се отдадете на отдих и романтична почивка, или търсите приключение и запознанства с нови и интересни хора? След като си отговорите на тях може да преминете към следващите разлики, които да използвате, за да решите дали да изберете хотел или хостел за вашето пътешествие.

Уединение

Това със сигурност е най-голямата разлика между хостел и хотел – чувството за уединение и лично пространство! Всичко се свежда со стила на настаняване – едното е групово, другото индивидуално.   

Ако обичате да споделяте пътешествието си с приятели и обичате новите запознанства, то определено може да изберете хостела за вашата почивка. Вече има много хостели, които са много по – евтини от хотелите, но предлагат частно настаняване, различно от общежитието в големите хостели. Вече много хостели предлагат стаи, включващи телевизия, зона за отдих и достъп до частна баня.

Бюджет

Един от най-важните въпроси е: Колко сте готови да отделите от бюджета си за настаняване в хотел или хостел?

Както бе споменато по-горе, хотелите имат много повече уединение от хостела, но тази разлика разбира се предполага и много по-висока цена. Ако търсите по-бюджетна опция, но все пак искате уединение, много хостели вече предлагат самостоятелни стаи, което е чудесна алтернатива. Дори и да изберете хостела, това не означава, че всички бюджетни хостели са лоши и са лоши по отношение на чистотата и безопасността. Напротив! Разгледайте различни хостели, вижте снимки и мнения за тях от техни гости и преценете сами.

Атмосфера

В по-голямата си част, хотелите са професионални, бизнес ориентирани с множество екстри. Ако това е атмосферата, която търсите и държите на спокойствие и тишина в собствена стая с индивидуални екстри, тогава изберете хотела. Ако искате да се смесите с останалите гости, да сте част от по-оживена атмосфера, хостелите може би са това, което търсите.

Хостелите всъщност могат да бъдат много приятни. Общите помещения (кухни, дневни и др.), ресторантите и баровете активно насърчават взаимодействието между гостите. Тъй като всички удобства са споделени в хостела, срещата с другите посетители е сигурна.

Допълнителни екстри

Това е една тема, която ще изненада много хора. Много съоръжения са взаимнозаменяеми от хостели до хотели. Това означава, че почти всички съоръжения могат да присъстват както в хостели, така и в хотели. Например, много хостели в цяла Азия имат басейни. Много хостели в близост до летища предлагат някакъв вид транспортни услуги, подобни на хотелите. Закуската е друга добавка, която е често срещана при хостели, въпреки че понякога са основни, те също са подобни на хотелите. Основната разлика, когато става въпрос за храна, е, че много хостели ви дават достъп до напълно оборудвана кухня, което ви позволява да спестите повече пари, като приготвите храната си самостоятелно. Преди около десетилетие удобствата в хостела може да са липсвали сериозно в сравнение с хотелите – но сега вече не е така.

Персонал

Това е друга категория, която може да бъде доста близка в зависимост от вида на информацията и взаимодействието, което търсите. Персоналът на хотела обикновено е по-професионален от този, който работи в хостел и политиката им е да се държат официално, на дистанция от самите посетители. Персоналът на хостела често пък полага всички усилия, за да общува с гостите, за да ги предразположи към атмосферата. Това разбира се не означава, че персоналът на хостела не може да бъде професионален и че персоналът на хотела никога не е социален – просто персоналът на хостела обикновено е по-свободен в общуването.

Изборът

И накрая, броят на избора е лесно пренебрегвана тема, когато се сравняват хостели и хотели. Дори в малките градове, където няма достатъчно туризъм за хостел, обикновено има някакъв хотел. Ако туристите посетят дадено място, те се нуждаят някъде да спят, но не всеки иска атмосфера на хостел – така че хотелите имат повече смисъл за собствениците. Докато хостелите имат по-разнообразни възможности в голям град и град, хотелите почти винаги са единственото място за настаняване, ако градът е твърде малък, за да има много посетители.

Другият фактор, който трябва да вземете предвид, са различните типове хостели, които обикновено се предлагат. Искате да купонясвате през цялата нощ или да имате спокоен сън, общежитие или частни стаи, важно ли е да имате плувен басейн? Помислете за всички детайли около вашето пътуване. Хостелът може да разполага, както и хотелът с много разнообразни опции, които да отговарят на стила на всеки пътник.

© 2014 - 2022 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна