Фотография с телефона - съвети за по-добри снимки

Фотография с телефона - съвети за по-добри снимки

Каква е тайната за правенето на страхотни снимки с вашия смартфон? Даваме ви най- важните от тях! 

1. Научи какво може да прави камерата ти!

Отдели малко време, за да разбереш на какво точно е способна камерата на телефона ти. Изпробвай автоматичния режим и виж как той се фокусира и излага на светлина, това обикновено се прави чрез докосване на екрана там, където искаш да бъде поставена фокусната точка. Разучи дали телефонът има ръчни настройки! Ако е така, експериментирай със светлина, баланс на бялото и скорост на затвора. Именно те могат да ти помогнат да направиш още по - добри снимки. 

2. Използвай естествена светлина винаги, когато е възможно! 

Фотографията е рисуване със светлина – ако не я опознаете и не овладеете тайните на заснемането й, трудно ще ви се получат добри снимки. Много малко смартфони могат да направят отлични снимки на закрито поради малките си сензори. Поради това е най - добре да правите снимки на открито при подходящи условия на осветление, за да получите по - добри резултати. Осветлението определя не само яркостта и тъмнината, но и настроението, тона и атмосферата на снимката. Затова се опитайте да използвате естествена светлина, когато правите снимки със смартфон.

3. Използвайте решетка, за да композирате по-добре кадрите си! 

Тази опция е много полезна за всички начинаещи във фотографията. Помощната решетка за композицията разделя екрана на 9 равни части. За да изберете помощна решетка, отворете Камера и докоснете , за да преминете на Настройки. След това докоснете Решетка за камера и изберете типа решетка или линии, които искате да използвате. Когато насочите камерата към обекта, който искате да снимате, ключовите за композицията елементи трябва да съвпадат с точките на пресичане на линиите или да са разположени по протежението им. Когато натрупате опит, можете да спрете да използвате решетката и да започнете да експериментирате с композицията.

4. Заложете на серийни/ множество снимки

Едно от най - добрите неща при фотографирането със смартфон е, че можете да направите колкото искате снимки и няма нужда да ги отпечатвате, за да видите резултатите. Това прави много по - лесно да се научите и да подобрите резултатите си. Серийните снимки са особено подходящи за обекти, които искате да снимате в движение. След като направите набор от серийни снимки, можете да изберете най - добрите от тях.  

5. Избягвайте цифровото увеличение

Цифровото увеличение в почти всички случаи дава лоши резултати, тъй като намалява разделителната способност на изображението. Избягването му е един от основните съвети за фотографиране за правене на по -добри снимки. Ако имате само цифрово увеличение, вместо да го използвате, просто се приближете, за да поддържате качеството на изображението.

6. Използвай HDR

HDR режимът означава High Dynamic Range и е все по - често срещан в много смартфони. Той добавя детайли от тъмните и светли зони, за да осигури максимално добра балансирана експозиция. С други думи, това ще спре небето да бъде прекалено ярко или земята, която снимате твърде тъмна – именно затова тази функция е чудесен помощник при пейзажната фотография. Ако има голяма разлика между най - светлите и най - тъмните части на екрана ви, използването на HDR функцията е добър вариант.

7. Ако е тъмно, постави телефона върху равна повърхност

При тъмни условия понякога може да получите трептене на камерата, което води до замъглени резултати. Камерата също ще увеличи ISO, което ще доведе до некачествени снимки. За да намалите този риск, просто облегнете телефона си на равна повърхност като стена, маса, перваз. Това е чудесен съвет при заснемане най – вече на концерт, бар или навсякъде, където има тъмни условия.

8. Изтегли добри приложения за обработка на изображения

Стандартните приложения са доста добри на повечето смартфони, но има и други, които може да изпробвате за получаване на по- добри снимки. Редактирането на приложения предлага повече функции, настройки и филтри, за да изведете снимките си на следващото ниво. Някои добри приложения за редактиране на телефони са: VSCO Cam, Snapseed, Instagram, Flickr, Lightroom – всички те могат да се използват на iPhone и Android. 

9. Играй с отраженията и сенките

Има нещо толкова идилично в това да виждаш небето, отразено във водна маса. Има причина да обичаме да виждаме това - очите ни са привлечени от магията на отраженията. Затова потърсете възможности да играете с тях, когато правите снимки. Има много нестандартни места за намиране на отражения, открий ги около теб - локви, басейни, рейки, огледала, слънчеви очила, чаши за пиене, метални повърхности и т.н. 

Хубаво е да успяваш да намираш и симетрията около теб. Симетрията може да се определи като „чувство за хармонична и красива пропорция и баланс“. А снимките, които съдържат симетрия, могат да бъдат невероятно приятни за окото - това е и един от най - простите и завладяващи начини за съставяне на снимка. Във фотографията симетрията обикновено означава създаване на изображение, което може да бъде разделено на две равни части, които са огледални образи един на друг. 

10. Намери различни гледни точки на снимане

Правенето на снимки от уникален, неочакван ъгъл може да ги направи по - запомнящи се - има тенденция да създава илюзия за дълбочина или височина с обектите. Ако направите снимка и откриете, че перспективата е малко наклонена, може да използвате приложението SKRWT за редактиране на снимки, за да направите линиите да изглеждат чисти и квадратни.  

Чудена идея е да намерите интересна рамка, през която да снимате – може да бъде прозорец, храст от зеленина, ключалка на врата, или някакъв предмет, през който да направите снимката и т.н.

11. Поиграй си с блокиране на цветовете

Не е ли готино, когато цялата снимка е черно - бяла, с изключение на един - единствен обект. Който се отличава в ярък цвят? Е, ако не си професионалист и не успяваш да се справиш с функциите на Photoshop, има мобилно приложение, което ще ти помогне да постигнеш този ефект. Едно добро такова приложение е Touch Color - автоматично преобразува картина в сивата скала и ви позволява да попълвате само части от нея, които искате да оцветите. Блокирането на цветовете може да ви помогне да акцентирате отделни елементи на снимка, които искате да се откроят, като растение, или нещо друго със смел оттенък. 

12. Практикувай – колкото повече, толкова по – добри снимки!

Ако искате да знаете как да направите професионална снимка с телефона си, най - добрият съвет от всичко е да практикувате – по всяко време и в различни условия! Осветление, композиция, цветови нюанси – снимайте и експериментирайте на воля!

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна