Фонтанът Ди треви и неговите потайности

Фонтанът Ди треви и неговите потайности

Фонтанът Ди Треви в Рим вероятно е най-сниманият и известен фонтан в града. Казват, че е изключително красив и оставя дълготрайно впечатление, особено като символ на бароковото изкуство. Туристите  лесно го откриват без да се налага много да се лутат в Рим.

• На български може да ви прозвучи като фонтанът на тревите, обаче неговото име идва от латинските думи „tre vie“ или в превод трите пътя. Фонтанът и площадът, на който се намира, свързват три  улици.

• Основната фигура във фонтана изобразява титанът Океан - символ на древната река, която е опасвала Земята.

• Окончателното му построяване е през XVIII век (1762 г.)

• Фонтанът е направен от мрамор (травертин)

• Водата от фонтана е питейна, но рядко някой пие от него, за разлика от миналото, когато фонтаните били използвани като кладенци.

• Легендите за хвърлянето на монети във фонтана са различни и някои от тях гласят, че:

o Ако пиете вода от Фонтана ще се върнете отново в Рим

o Ако хвърлите монета във Фонтана ще се върнете отново в Рим

o Ако хвърлите две монети ще се влюбите в привлекателен италианец

o Ако хвърлите три монети ще се ожените за човека, когото срещнете

• Питате ли се какво правят с монетите? Всяка хвърлена монета, изпълнява нечие желание, но също така от 2007 г. монетите са използвани за подпомагане на добри каузи.

• Фонтанът е красив по всяко време. През деня има много хора около него, така че може да опитате да го посетите в ранните сутрешни часове. По това време може би дори ще успеете да си направите снимки без много други туристи на тях. Вечер също е по-спокойно, а е и подходящото време да се полюбувате на красивите цветове, получени от осветяването му. Най-добре го посетете няколко пъти по различно време.

• Ако нямате възможност да отидете точно в този момент в Рим, то имате шанса да наблюдавате фонтана от една от уеб камерите в близост: https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/lazio/roma/fontana-di-trevi.html

• Любопитно е да се знае, че в дясната част на фонтана е поставена ваза, която има за цел да скрива гледката към фонтана от точно определено място – една бръснарница. Бръснарят не харесвал фигурите и фонтана и често упреквал архитекта му за начина, по който ги е поставил. За да не се налага да чува повече обвинения архитектът Салви го лишил от гледката. 

Кой от Вас би искал да отиде в Рим и да види Фонтанът Ди Треви на живо?
Ние ще Ви отведем в Рим когато пожелаете – разгледайте нашите оферти за екскурзии и почивки изберете Вашата програма.

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна