Цари Мали град, България

Цари Мали град, България

Зеленина – широколистна и иглолистана растителност, цветя и трева... Камъни – крепостни стени, църкви и кули...Изглед към цялата околност...

Какво е това? Началото на една легенда за антична римска крепост, недалеч от Самоков и София, разположена на важен път, свързвал Константинопол – царицата на градовете и Рим. Предполага се, че името Цари мали град означава Малкият Цариград.

Мястото на което ще откриете крепостта е хълм с името Св. Спас сред прохладни гори. В подножието й пък намираме минерални извори. Казахме хълм – да, има и изкачване. Но за тези от Вас които предпочитат по-малко ходене се предлага Фуникуляр, който почти винаги работи!

Е, когато сте се качили на хълма и се вгледате в котловината – чувствате се като владетели на околността, на зеленина, синева и земя! Каквито и емоции да сте изпитвали преди това – моментът е вълшебен, защото мислите Ви се прочистват и се чувствате освободени от всичко.

Влизайки в реставрираната Римска крепост ще видите голямо открито пространство, но може да си педставите как е било преди! Това е място ново и същевременно с дълга история. Можете да видите окови, рицарски доспехи и грънчарско колело, а извън крепостта да се порадвате на въжен мост.

Цари мали град е свързан с една интригуваща легенда. Според някои дъщерята на император Теодосий (425-450) – Гала Плацидия тръгнала от Константинопол за Рим, за да освободи сина си от пленничество в Равена…и ще бъдете приятно изненадани да разберете какво се е случило, когато посетите крепостта.

Доверете се на Fresh Holiday и в бонус получавате посещение на Сапарева баня и Ресиловския манастир!

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна