Белград – кога да го посетите и какво да видите

Белград – кога да го посетите и какво да видите

Белград, превеждайки си го като „белия град“, си представяме бели старинни къщи покрай реките Дунав и Сава, а и няколко нови сгради – нали все пак това е столицата на Сърбия.

Реалността, обаче, ни изненадва. Старинните къщи не са много, архитектурата е разнообразна, града е голям, развиващ се и забързан! Има от всичко по малко – тълпи пешеходци, задръствания, кръгови, спокойни паркове и площади, кафенета, кафани и ресторанти, хотели и много усмихнати лица.

Белград е столица на Сърбия, беше столица и на Югославия. Градът е пулсиращото сърце на страната и има какво да предложи на туриста, има с какво да го заинтригува.

Кога е най-добре да посетите една столица?

Белград е разположен по-насевер от София, но климатът не е по-различен от този в нашата столица. Пролетта и есента са дъждовни, лятото е топло и понякога температурите са приятни до октомври. Зимата е снежна и приказна.

Може да се заключи, че по всяко време е подходящо да посетите Белград.

Fresh съвет: Като споменахме време, когато преминете сръбската граница в посока Белград – преместете часовника си с 1 час назад.

Защо да се посети? Какво може да се прави и види?

Отговорът на тези въпроси е разнообразен и зависи от питащия. Посочваме Ви местата, които според нас трябва да се видят, а решението оставяме на Вас:

Крепостта Калемегдан – прочута у нас с Лъвския скок на Васил Левски. Като всеки град разположен на вода, Белград си има крепост. Използвана за защита и отбрана на града, от владеещите го сили в различните периоди.

Fresh съвет: В крепостта има астрономическа кула, в която можете да влезете; Експозиция на Римски паметници; Галерия, разположена в Стамбул капия; Не пропускайте да видите и Римския кладенец; Вечерно време крепостта не е безлюдна. Белградската младеж устройва своите срещи именно там.

Зоопарка – намира се непосредствено до крепостта. Отделете време и го посетете, защото животинките винаги са интересни – малки и големи, летящи, пернати, рогати, познати, смешни и страшни.

Улица Скадарска – това е малка павирана улица, в близост до оживените булеварди на града, на която са разположени много кафани. Стигнете ли до там, за обяда си повече не се тревожете. Където и да седнете ще похапнете и ще останете доволни. В някои кафани, екстериорът и интериорът са по-интригуващи.

Fresh съвет: По обяд можете да седнете без резервация. За вечеря се застраховайте и си направете резервация, особенно ако сте повече от двама.

Църквата „Св. Сава” – най-голямата православна църква на Балканите, както се хвалят нашите братя. Църквата наистина е по-голяма от „Александър Невски”, но отвътре не могат да се сравнят. Белградската все още не е завършена. Много малка част от нея може да Ви зарадва. Определено ще Ви направи впечатление, че сърбите са много набожни или поне посетителите на църквата.

Корабче по р. Дунав и р. Сава – като град разположен на водата, Белград предлага и такава атракция. Освен че можете да се повозите на корабче през деня, можете и да обядвате или вечеряте на подобно място. Покрай реките ще откриете десетки заведения, които ще Ви предложат риба, плескавица, пиво, ракия и всичко традиционно сръбско. Има и по-изискани заведения, но отново е въпрос на вкус и предпочитание.

Fresh съвет: Под крепостта Калемегдан ще намерите няколко заведения, които предлагат прясна риба.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна