Скопие и неговите 10 забележителности

Скопие и неговите 10 забележителности

Набелязахме си 10 обекта, които да Ви покажем в Скопие. Разходете се в този интересен град – колоритен, авангарден и любопитен заедно с Фреш Холидей!

  1. Камен мост – най-старият и най-известния мост над река Вардар в Скопие, който свързва старата и новата част. Мостът е пешеходен и необезпокоявани от коли, можете да се снимате на него.
  2. Старата чаршия – разходете се из старата чаршия в Скопие и ще усетите духа на една отминала епоха. Можете да поседнете в някое от кафенетата или да похапнете вкусно в някой от ресторантите с местна кухня. Ще видите пазарската част, джамия, един от автентичните ханове – Куршумли хан (днес в него се помещават експонати от Археологическия музей), дюкяни на различни занаятчии с майсторски изработени изделия и др.
  3. Скопското кале – това е старата крепост на Скопие, зад която са се отбранявали местните при нападение. Историческите източници сочат, че крепост на това място е издигната през 6 век. От хълма Градище, на който се намира Калето се разкрива панорамна гледка към Скопие.
  4. Църквата Св. Спас с гроба на Гоце Делчев в двора й – Средновековна църква с малко запазени от този период стенописи и с красив иконостас. Основите на църквата се намират под земята и за да влезете в нея трябва да преминете няколко стъпала надолу. Свещи се палят извън църквата.
  5. Къщата музей на майка Тереза – недалеч от централния площад е разположена къщата-музей на майка Тереза с модернистична архитектура. Можете да влезете в къщата и да разгледате експозицията, като до нея има и изграден параклис. Разбира се, това не е автентичната й къща. Майка Тереза е албанка, родена в Скопие (1910 г.), по това време градът е в пределите на Османската империя.
  6. Милениумският кръст – символ на града, разположен на близката планина Водно. Вижда се от всяка част на Скопие и е построен за честването на 2000 години от рождението на Христос.
  7. Старата железопътна гара, която и до днес пази спомен от разрушителното земетресение от 26 юли 1963 г. Часовникът й показва часът на земетресението. В самата гара е поместен Музеят на Скопие, в който има експонати в няколко направления: археология, история, етнология и история на изкуството, включени са и такива, свързани със земетресението.
  8. Триумфалната арка или Порта Македония – построената преди няколко години арка, напомня за подобни арки в други европейски столици – Рим, Париж, Букурещ и т.н. За туристите е изненада да видят такава арка и в Скопие. Тя се възприема като символ на независима и суверенна Република Македония.
  9. Музей на Холокоста – голям на вид музей с модерна стъклена фасада. Експозицията представлява снимки, описания и картини, свързани с историята на македонските евреи.
  10. Археологически музей – един от най-новите музеи в града – помещава се във внушителна сграда край река Вардар, в близост до централната пешеходна зона на града. В музеят са изложени 6 000 експоната.

Не се съмнявайте, че има още какво да видите и опитате в Скопие! Направете Вашите планове за екскурзия до Скопие, заедно с Фреш Холидей, като разгледате нашите програми до Македония.

© 2014 - 2020 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна