Девин и неговите забележителности

Девин и неговите забележителности

Девин – един от градовете, разположени в красивите и завладяващи Родопи. Също така Девин е и курортен център, известен с минералната си вода. Тя го превръща в подходяща дестинация за релаксация, профилактика и лечение.

Забележителности в и около града:

  1. Музейна сбирка в града - в сградата на читалище „Родопска просвета”.
  2. Връх Гребенец – най-приятно е да се посети пеша, на собствен ход. От върха се разкрива приятна гледка към околността.
  3. Метеорит на 4 млрд. години – метеоритът беше намерен край Девин през 2011 г. Голям е колкото лимон. При новината за откриването му имаше полюсни мнения за определянето на точната му възраст, но местните се зарадваха, че има още нещо, с което ще стане известен градът им.
  4. Ендемитното цвете Силивряк (Орфеево цвете), което можете да срещнете при разходка в планината – цъфти от юни до август и е нежно и красиво с лилаво-бели камбанки. Името му идва от свойството му да изпада в анабиоза. Ако го полеете до след хербаризацията му (до 31 месеца) е възможно да се съживи. То се среща на няколко места в Родопите, включително и край Девин.
  5. На 4 км от Девин се намира скалният феномен Слона - каменно образувание, което наподобява формата на слон. При внимателно вглеждане ще различите очератанията на тялото, главата и хобота на слона, които са формирани в продължение на хилядолетия от вятъра, водата, слънцето, а може би дори и  земетресенията.
  6. Екопътека Струилица, в началото на която има минерален басейн – на около 2 км от Девин по поречието на река Девинска. Пътеката преминава покрай водопада Самодивско пръскало, през крепостта Калето и достига до местността Лъката. Можете да си направите прекрасна еднодневна разходка по екопътеката.
  7. Самодивското пръскало – малко след началото на екопътеката ще можете да наблюдавате и красивият водопад, сред който преданията разказват, че нощем танцуват самодивите
  8. Крепостта Калето (Кавурско кале) над Девин е обитавана през Средновековието и е превзета от Османците след дълга обаса. Тя не е реставрирана, но си личат основите от стените й, в центъра й има извор. Според местните е обитавана от самодивите.

Посетете Девин и разгледайте неговите околности заедно с Fresh Holiday, запишете се на Спа и Йога почивка в Девин.

Спа и Йога почивка в Девин

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна