5 събития в Копривщица

5 събития в Копривщица

Копривщица – малко планинско селище на около 110 км от столичния град София, което впечатлява със запазената си архитектура, традиционни занаяти и вкусни гозби.

Важно е да спомененм, че градът е единственият град музей в България, статутът му е на архитектурно-исторически резерват.

Посещава се по всяко време. През годината се провеждат няколко събития, които привличат повече туристи. Това са:

  • Трети март – националният празник, на който честваме Освобождението на България.

Обикновено на площад 20-ти Април се провежда празнична програма, която включва възстановки като посрещането на руските войски в Копривщица, народни песни и танци.

  • Първи май – отбелязване на годишнината от избухването на Априлското въстание в Копривщица.

На 1-ви, 2-ри и 3-ти май традиционно се възпроизвеждат събитията от Априлското въстание от 20-ти април 1876 г. Многото хора, които участват в пресъздаването на събитията, пламът, ентусиазмът и родолюбието спомагат публиката да усети емоцията и да почувства духа на времето.

  • На всеки 5 години през месец август - Национален събор на българското народно творчество

Копривщица е домакин на традиционния Национален събор на българското народно творчество, в което участие взимат над 10 хиляди музиканти, певци и танцьори, които представят автентични народни песни, танци и обичаи. Съборът стана част от списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство през 2017 г. Следващото издание очакваме с нетърпение през 2020 г.

  • В началото на месец септември се провежда Гайдарско надсвирване "Златна Българска Гайда“

Надсвирването се провежда в ЕкоФест Парк „Кулата“  на 10 км. от Копривщица. Там Ви очакват приятни емоции – български хорá, музика, надиграване, вкусна храна, веселие и много гайдари!

  • През месец ноември се провежда „Ден на шопската спържа и суджука”

От няколко години насам се популяризира и такова едно кулинарно събитие в Копривщица, което привлича чревоугодници и любители. Събитието се провежда в Музея На Хляба И Традиционните Храни. Там се правят дегустации и който желае може да закупи от деликатесите.

И разбира се, в Копривщица се съхраняват традициите и  обичаите, помнят се и се честват личностите дали мило и драго за народа. Можете да се насочите към Копривщица за Великден, за Сирни Заговезни, Тодоровден, Коледа!

Посететe Копривщица с Фреш Холидей!

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна