5 факта за езерото Керкини

5 факта за езерото Керкини

  1. Името на езерото – езеро Керкини, Бутковското езро или Бутковският гьол е едно и също езеро. Името Керкини идва от името на близката до него планина Керкини (на гръцки), позната у нас като Беласица и от името на близкото селище – Керкини. Преди междусъюзническата война днешното селище Керкини е носело името Бутково.
  2. Езерото е изкуствено и е направено, за да се контролират наводненията, които е причинявала река Струма, както и да се намали разпространението на маларийните комари.
  3. Езерото Керкини се смята за една от най-важните влажни зони в Европа.
  4. При посещението си на езерото можете да видите биволи, навлезли във водите му, за да се освежат, а в околните селца можете да си закупите от тяхното биволско кисело мляко или да опитате местния десерт Казан диби. Това е турски десерт, но гърците са се научили да го правят също токова вкусен, опитайте го!
  5. Наблюдателите споделят, че около езерото се забелязват повече от 300 животински вида. Някои идват да презимуват, а други се наблюдават целогодишно. Ние Ви препоръчваме да го посетите през есента по време на миграционния период (месеците септември и октомври), защото ще имате възможността да видите: чапли, пеликани, корморани, ибиси, гъски и други животинки.

Запишете се с Fresh Holiday на еднодневна екскурзия до езерото Кекини и  град Сандански.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна