10-те забележителности около Хасково, които да не пропускате

10-те забележителности около Хасково, които да не пропускате

Лято е, периода на най-желаната и очаквана отпуска от годината, с време много подходящо за пътешествия!


Имате ли планове до края на лятото? Заповядайте с нас в Югоизточна България и по-точно в град Хасково и неговите околности. Повече за програмата ни можете да прочететe ТУК:


Запознайте се с нашите топ 10 забележителности, които не трябва да пропускате:

  1. Часовникова Кула на Хасково – впечатляваща, изглеждаща старинна и все още работеща! Тя е строена през 2012г., защото Старата кула е разрушена. На мястото на последната (в близост до Новата) се издигат железа и камъни в странна конструкция, която носи името Монумент 1000 години Хасково (построена е през 1985 г.) и всъщност е Модерната часовникова кула на града.1. Часовникова Кула на Хасково – впечатляваща, изглеждаща старинна и все още работеща! Тя е строена през 2012г., защото Старата кула е разрушена. На мястото на последната (в близост до Новата) се издигат железа и камъни в странна конструкция, която носи името Монумент 1000 години Хасково (построена е през 1985 г.) и всъщност е Модерната часовникова кула на града.
  2. Скулптурата Хасковски Каунь – „Каунь“ идва от турски и означава пъпеш. Това е било прозвището на жителите на Хасково.
  3. Александровската гробница – намира се на двайсетина километра извън града. Когато стигнете до мястото, на което оставяте Вашия автомобил гробницата не се вижда – има дръвчета, храсти и друга растителност. Поемете по пътеката, която води към входа на гробницата и музея, незнаейки какво Ви очаква, но не след дълго (няма и 10 минути) пред Вас се открива внушителната сграда на музея. В нея се намира макетът гробница, защото оригиналната е извън музея в специална съхраняваща конструкция, до която туристите не се допускат. Това, което ще видите в музея наистина очарова – подробно показани елементи от гробницата, всеки свързан с интересна интерпретация за живота на траките, както и много археологически находки.
  4. Узунджовската църква – намира се в едноименното село. На нейното място в миналото е имало църква, която в последствие е разрушена и върху нейните останки е построена джамия. В началото на XX век джамията е преустроена в църква. По нейната фасада, интериор и екстериор са запазени редица елементи от ислямската религия, но не само! Църквата е действаща и сме сигурни, че ще представлява интерес за любознателните.
  5. Църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил” – известна като църквата на богатите или гръцката църква, построена през 1861г. От 2003г. купулът й е позлатен. Намира се на около 15 минути пеша от монумента на Богородица или на 10 минути пеша от Часовниковата кула на Хасково
  6. Църквата „Успение на Пресвета Богородица“ – това е първата църква в Хасково, осветена през 1837 г. В двора й се е намирало килийното училище.
  7. Монументът Богородица и Камбанарията до него – това са местата от, които се разкрива добра панорамна гледка към Хасково. Те са два отделни обекта, но тъй като са един до друг ги вписваме като един в нашите топ места. Монументът на Богородица има славата на най-високата статуя на Богородица (32,8 м), а изображението й е патент. В подножието й има малък параклис – „Рождество на Пр. Богородица“.
  8. Регионалния исторически музей в Хасково – препоръчваме за любителите на музеите и за пътуващите с деца. От музея са се погрижили да запазят интереса на малките посетители с игра и в края децата получават грамота. Там се пазят находки от региона, но има и интересна експозиция на предмети от бита и занаятите от близкото минало, които вече се срещат само в музеите или на село.
  9. Магазините за дрехи – ами да, можете да отделите и малко време за пазар. Турция е съвсем близо до хасково, за това не се чудете, че има и дрехи произведени там. Има всякакви магазини – и по-скъпи и такива с по-прилични цени. Има магазнини и на известни български мярки.
  10. Каменните гъби – това е един природен феномен, който се намира на юг от Хасково (на около 20 км). Това са камъни, оформени от водата и вятъра по такъв начин, че наподобяват гъби – с пънчетата и гуглите им. А цветът им прелива – бледорозов, бледозелен и бяло-сивкав.

Ако имате желание да посетите тези места Ви каним на Двудневна екскурзия до Перперикон, Хасково, Александровската гробница и още интересни места.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна