10 от най-малките градчета в света, в които има какво да видите

10 от най-малките градчета в света, в които има какво да видите

1. Ширакава-го, Япония

Население: 1630 души

Страната на изгряващото слънце - Япония, определено има с какво да впечатли своите посетители. И не, не говорим само за прекрасните планини, тихи крайбрежия, впечатляващи езера, милион разцъфнали дръвчета, или високотехнологини чудеса, става въпрос за малки, идилични градчета. Едно от тях е Ширикава-го (Shirakawa-gō), рразположен в отдалечен планински район на остров Хоншу. Заради своята история и уникална архитектура Ширикава-го е включен в списъка на ЮНЕСКО. Разположено покрай студена, бистра река, кацнало на върха на планина, през зимата градчето е напълно изолирано. 

2. Чески Крумлов, Чехия

Население: 12 981

Ако погледнете на картата, Чески Крумлов е само едно малко петънце на картата: градче с къщички с червени покрив, сгушено в S-образна примка на река Вълтава в Южна Бохемия. И това е образец на идиличен живот в малкия град от векове. Това е мястото, на което може да се възхищавате на богатството на ренесансовата, готическата и барокова архитектура. Насладете се на очарованието на стария свят, което ще ви потопи в магията на калдъръмени алеи, тесни улички; сгради, покрити с белещи се бои от бледожълти, зелени и розови. 

3. Санта Мадалена, Италия

Население: 2166

Това малко планинско селце в Доломитите, оградено от назъбени, заснежени планини и зелени хълмове изглежда направо нереалистично. Това живописно градче е рай за скиорите през зимата. Не може да се похвали с шумен нощен живот и няма много хотели, но именно в това е неговия чар! Тишината и спокойствието! 

4. Сейнт Айвс, Корнуол, Обединеното кралство

Население: 11 226

Това градче е бивше рибарско селище и с годините е разцъфнало в голяма столица на културата, с известен фестивал на изкуствата всеки септември и собствена галерия Тейт. Ако имате нужда да се изгубите сред красота, отидете в квартала „надолу“ откъм пристанището, който е очарователен лабиринт от вили, бутикови занаятчийски магазини и много художествени ателиета. 

5. Яйце, Босна и Херцеговина

Население: 30 758 души

Босна няма недостиг на древни планински градове, но никой не е по-добре запазен от стария град на Яйце. Там може да видите древния замък на върха на хълма и да разгледате лабиринта от извити калдъръмени улици, разположени надолу. Но най-голямото предимство на Яйце е природното чудо - 72-футовият водопад Плива. Яйце е свързано с вода от три страни, което го прави предпочитана дестинация за някои от най-добрите рафтинги в Босна. Пътешествието до там си заслужава! 

6. Уанака, Нова Зеландия

Население: 11 550 души

Рай! С една дума можем да опишем това градче! Тихите улички на центъра са разположени до величествено планинско езеро, където семействата си правят пикник и туристите плуват в сянката на великите върхове. Ако искате да видите най-величествената гледка към града – изкачете се до най-високия водопад в света via ferrata в Lord of the Rungs на Wildwire Wanaka. Трябва да преминете през метални стъпала нагоре по скалата, където пред погледа ви ще се извиси  каскаден водопад точно пред погледа ви. 

7. Ко Пи Фи, Тайланд

Население: 2500 души

Остров Ко Пи Пи има своите предимства, заради които да се втурват тълпите туристи към него.  И има защо това да е така – зради неговата зашеметяваща красота. Има голяма вероятност да се почувствате като в рая - светлокафяв пясък, тюркоазени води и извисяващи се смарагдови варовикови скали! Може да се повозите с лодка, да отидете до плажа на маймуните, да се наслаждавате на девствената природа! Пътуването до това парче от рая ще ви засити с природни чудеса!  

8. Степанцминда, Грузия

Население: 1326

Архитектурата и природната красота рядко се радват на такава хармония. Всички погледи в това градче са вперени в църквата Гергети Троица от 14-ти век на върха на хълма и съседната й камбанария. Като оставим настрана естествената красота, Степанцминда е идеалното място за разглеждане на горещи извори, водопади и езера в Национален парк Казбеги. 

9. Рейн, Норвегия

Население: 17 845 000

Градчето е разположен в югоизточната част на островите Лофотен в Норвегия. Тук панорамата е забележителна, с пристанище между фиорда и планините, а морето отразява облаците. Романтиката сякаш е във въздуха! Имате много възможности за забавления - разходки с лодка, риболов, колоездене, наблюдаване на китове.

10. Сиди Бу Саид, Тунис

Население: 5 000

Сиди Бу Саид е град в Северен Тунис, който се намира на около 20 км от столицата. Той е популряен със своите синьо-бели къщички. Другото, което е внушително е, че целият град е разположен на върха на стръмна скала, която е с гледка към Средиземно море. Сиди Бу Саид е истинско бижу!

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна