10 книги, които да прочетете, ако обичате да пътувате

10 книги, които да прочетете, ако обичате да пътувате

Ако сте приключенци по душа и обичате да пътешествате с предварителен план и без такъв и обичате да прекарвате компания с увлекателна, смислена книга в ръка, следващите ни предложения ще ви заинтригуват. Ще ви пренесем мислено на екзотични места, а шансът  да пожелаете да видите тези места с очите си е наистина голям. 

1. Омъжена за Бутан, Линда Лийминг

Започваме нашето виртуално книжно пътешествие с Бутан - една от най- изолираните страни в света, но също и една от най- интересните. Мистериозният Бутан е разположен между Китай и Индия. Наричат Бутан - Кралството на щастието. Знаете ли, че това е единствената държава, която има Министерство на щастието? А че в тази страна няма бездомни хора и че 99 % от хората, които живеят там на въпроса „Щастлив ли си?“ отговарят единодушно „ДА“? 

Книгата „Омъжена за Бутан“ е от онези съкровища, за които едва ли ще прочетете много в интернет, но изберете ли я ще се потопите в интересни истории за тази чудновата страна и ще ви пренесе мислено там – в домът на щастието и! Прочетете ли тази книга, има голяма вероятност да НЕ спрете да мислите за Бутан, защото ще се „сблъскате“ с  красивата страна на  живота!  

2. „Шантарам“, Грегъри Робъртс

Ако ви привлича екзотиката на Индия – заложете на „Шантарам“. Тази книга опиянява с множеството цветове, подправки, аромати и приключения, които се развиват през 80-те години на XX век. Това е страхотен роман, вдъхновен от Индия, който ще ви отведе на екзотично приключение, в което има всичко от живота! Любопитен факт е, че това е книгата, за чиито филмови права Warner Bros. плати 2 милиона долара.

3. „Яж, моли се и обичай“, Елизабет Гилбърт

Този книжен бестселър на Елизабет Гилбърт бързо превзе сърцата (най- вече на дамите), които са жадни за духовен катарзис чрез пътуване и среща с нови места. Книгата предлага на читателя пътешествие из Италия, Индия и Индонезия и не само! Освен, че ще ви заведе мислено на страхотни места ще ви предразположи и към размисъл на някои важни житейски въпроси!  

4. Хартиени градове, Джон Грийн

Тук няма да попаднете на мемоари и пътеписи, защото книгата е чисто удоволствие от пътуването. Авторът описва по увлекателен начин колко е хубаво да пътуваш с приятели от точка до точка. Ако трябва да опишем книгата с няколко думи, то това са: забавна, приключенска и… вярна. 

5. Моето приключение в дивото“, Черил Стрейд

Загубила майка си и тръгнала в погрешна посока в живота, главната героиня - Стрейд се впуска в предизвикателен поход от пустинята Мохаве през Калифорния и Орегон, чак до щата Вашингтон. Книгата е бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и наистина си заслужава прочита! 

6. „Пътешественици", Вяра Тимчева

Има книги, които притежават силата да ви напомнят за истинския смисъл на живота и за малките, ценни неща в него. Е, това е една книга за смисъла на живота! Освен, че авторката ще ви срещне с нови хора с различен етнос, религия и социално положение, места и истории, тя ще ви покаже пътуването от философска гледна точка. Обичаи, местни истории и бит – ще се срещнете с местни жители  на слонове в Того, пътешествие с платноходка в Средиземно море, експедиция с велосипед от Швейцария до Тибет и т.н.всеки от хората отговаря на въпроси като Кое е най- интересното нещо, което си видял? А най- страшното? Кое е пътуването за което мечтаете? Авторката е журналист и прецизно е подбрала истории на чудати хора, които ще ви разкажат за чудновати истории.

7. “Жълтият плик”, Ким Динан

За много хора да загърбиш удобния си живот, да напуснеш сигурната си работа и  жилището си звучи меко казано немислимо, но главните герои - Ким и съпругът ѝ правят точно това – зарязват всичко и започват да пътешестват – с цел и без такава. С тях неизменно е един жълт плик с 1000 долара от техни приятели, и с предназначение – да бъдат раздадени както те пожелаят, на когото и колкото пожелаят, и да споделят за това после… Историята си заслужава да бъде прочетена, защото ще ви откъсне от сивото ежедневие и ще ви даде желание за нови приключения. 

8. Куфарът на брат ми 

Хората си мислят, че ако заминат да живеят на друго място ще бъдат щастливи, а после се оказва, че където и да отидеш носиш със себе си... себе си!“ – обичаме тази реплика, защото е толкова вярна и точна! Всъщност книгата е история  за свободата, за желанието за живот, щастието в малките неща... за смисъла и пътя.

9. Говорещият със слонове: Животът ми със стадото в африканската пустош, Лорънс Антъни и Греъм Спенс

Роман, който разкрива очарователния свят на дивата природа. Главният герой е посветил целия си живот на животните и един ден получава обаждане и молба, на която не може да откаже. Той поема стадо „проблемни“ животни – слонове, с които започва да живее, да опознава, обича и да разбира. Това е една смислена книга за връзката човек – природа, разказана на фона на красиви гледки в екзотичната Африка, която ще задоволи въображението на всеки приключенец по душа. 

10. „Пеша през Хималаите“, Левисън Уд

Следвайки стъпките на великите изследователи, авторът разказва по увлекателен начин за своето пътешествие по древния Път на коприната към забравеното кралство Бутан отвъд познатите и безопасни туристически маршрути. Именно там - отвъд тези маршрути се крие истинският свят на Хималаите! Насладете му се, защото е показан в своята цялост! 

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна