10 идеи за еднодневни екскурзии от София

10 идеи за еднодневни екскурзии от София

Деситнация: Цари мали град

Античната крепост „Цари Мали град“ предлага на посетителите разглеждане на музеен комплекс, реставрирани крепостни стени и кули, християнски култов комплекс и етнографска експозиция. Може да избирате между пешеходна обиколка, или панорамно влакче. В комплекса може да се възползвате от различни атракциони, включващи забавления за деца – детски площадки и въжени мостове.

Този исторически комплекс включва забележителности от всички епохи – антична, римска, средновековна, възрожденска, дори и съвременната. Най-привлекателна за посетителите е историческата крепост във висините на хълма. Със своята богата изложба на бойни машини и възстановките на битки и бойни техники тя ни пренася в изцяло нова реалност. Ако искате да удължите разходката си, може да посетите Ресиловския манастир, който е на около 30 минути път с автомобил от Цари мали град. 

Дестинация: Пловдив

Обичаме Пловдив! Той е един от най- старинните градове в България и екскурзията до там винаги е добра идея! Има толкова много неща, които може да правите там, че ако искате да разгледате всичко с детайли определено един ден няма да ви стигне, но все пак, ако искате да усетите атмоферата на Пловдив може да се разходите в стария град, да се отпуснете в някое автентично кафе в творческия квартал Капана и да се разходите по оживената главна улица на града, където винаги има какво да се прави. Ще ви впечатли ак тя е осеяна с редица магазинчета, кафета, сладкарници. Там е статуята на Мильо и Фонтанът при Копчетата. Може да разгледате автентичния римски театър, да си направите разходка край гребния канал, да се разходите в стария град, или в творческият квартал Капана, да посетите музеи и възрожденски къщи – паметници на културата, да се полюбувате на пеещите фонтани – да, списъкът със страхотни места в Пловдив може да бъде наистна дълъг. Не забравяйте и разходка по главната пешеходна улица на Пловдив, по което и време да отидете ще бъдете впечатлени от оживлението, което ще видите там.

Препоръчваме ви да се снабдите с Plovdiv City Card, която представя всички забележителности в града с вход свободен.

Дестинация: Геопарк Златна панега

Малко преди входа на град Луковит, този парк е изграден покрай река Златна Панега. Какво е специалното ли? Той ще ви впечатли с множеството си мостчета, беседки и дървени платформи, които ще направят разходката ви още по-вълнуваща. Маршрутът предлага страхотно изживяване за всички, които търсят откъсване от градския шум и стрес. Ще ви предложи прохлада сред природата! Там целогодишно работи атракцион, който предлага на посетителите разходка по река Златна Панега с водно колело, лодка с гребла, каяк.

Дестинация: Трън – ждрелото на р. Ерма

Трънското ждрело, както повечето го наричат се намира на около 3 км от град Трън и представлява една от атрактивните природни забележителности в България. Ждрелото е с дължина около 100 метра, а от двете страни на реката се издигат отвесни величествени скали. Има изградена специална екопътека, която започва от южния край на каньона с дължина 13 км. Всички любители на природата могат да минат през дървени мостове над река Ерма, като след това влязат в тунел, прорязан в скалата. Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела – на река Ерма и на река Ябланишка. А гледката, която се разпростира от тази екопътека поразява сетивата!

Дестинация: Сапарева баня и Паничище

Искате ли лежерна разходка сред красива гора и пълни с цветя поляни? Изберете Паничище! Там се намира пътеката на приказките, а името ѝ идва от това, че по целия маршрут са разположени табла с рисунки от известни детски приказки и любими приказни герои. Може да се разходите и до езеро Паничище. А какво по – хубаво от това след изморителна разходка да се отпуснете в... басейн с минерална вода? Силата на лечебната вода в Сапарева баня е всеизвестна! Възползвайте се от богатството, което имаме и което се намира само на един час от София! 

Дестинация: гара Септемви, разходка с Родопската теснолинейка

О, да, любимо ни е! Заради емоцията, която предоставя! Приключението стартира от гара Септември и качите ли се на теснолинейката всякаш ще се пренесете в друга реалност. Какво е уникалното в това преживяване? Това е единствената функционираща железопътна жп линия в България с междърелсие 760 мм. Ще преминете пез мостове и тунели, а пред погледа ви ще се разгърне уникална панорама.

Дестинация: Вазовата пътека

Вазовата екопътека се намира на около 50 километра от София в Искърското дефиле. Това е перлата на Искърското дефиле, като самото дефиле е изключително живописно – изобилства от водопади, китни селца, атрактивни маршрути и невероятна панорама. Пътекава започва от село Гара Бов и е обновена изцяло през 2007 г. и по продължението й са разположение пейки. В края на екопътеката пред погледа ви ще се разкрие страхотна панорама от водопад Скакля и е един от най-високите водопади в България – 120 метра.

Дестинация: Рилски манастир

Рилският манастир е един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Една от най- автентичните и красиви фасади е тази на Хрельовата кула, която е най-старата сграда в манастира, останала непокътната още от създаването на манастира. Кулата е построена през 1335 г. и в смутни времена е служела не само за отбрана, но и за жилищна сграда на монасите. В околността може да разгледате и Манастирски музей, Магерницата, Църква – костница „Въведение Богородично”, Пещерата на Св. Иван Рилски.

Дестинация: Копривщица

Градът е обявен за национален архитектурно-исторически резерват с международно значение. В Копривщина може да посетите повече от 400 исторически, архитектурни и етнографски паметници. Доста популярна гледка в Копривщица е старата възрожденска архитектура, изразена в многобройните къщи, запазени от епохата на Възраждането, каквито са: Павликянската къща, Догановата къща, Чалъковата къща, Старирадевата къща, Марковата къща, Млъчковата къща.

Една от най-значимите забележителности, които си заслужава да посетите, е Мостът на Първата пушка – мястото, където е обявено Априлското въстание и има огромно историческо значение за българската национална памет.

Дестинация: Национален парк "Рила"

Национален парк “Рила” e най-големият парк в България, който е разположен на 100 км. южно от София и обхваща централните и най-високи части на Рила планина. Паркът е богат на красива природа, редки растителни и животински видове и исторически паметници със световно значение. В парка влизат 4 резервата: Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър, Скакавица. Ако изберете тази дестинация може да се позабавлявате в RILA FUN PARK - планински увеселителен парк, предлагащ екстремно, забавно и безопасно спускане с двуместни, подобни на шейна колички. 

Ако имате нужда от още идеи за пътувания и екскурзии – разгледайте нашите предложения тук.

© 2014 - 2022 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна