10 факта за Ксанти

10 факта за Ксанти

1. Градът е популярен със своя карнавал по време на Сирни Заговезни, в който взимат участие повече от 40 културни институции в Гърция. Те пеят, танцуват и веселят тълпата от зяпачи със своите шарени, комични и страшни костюми.

Fresh съвет: Наблюдавайте обичая „изгарянето на Tzaros”, който се извършва последната неделя на Карнавала, до река Косинтос в Ксанти. „Tzáros“ или „Tzárous“ е човешко чучело поставено на върха на купчина съчки. То приема името „Tzáros“ от шума, който се произвежда от изгарянето на дървата „TZ, TZ, TZ …“. Вярвало се е, че така хората ще се избавят от бълхите през летните месеци и ще прогонят злите духове. В края на фестивала по традиция има и шоу с фойерверки.

2. Голяма част от града е разрушена от две земетресения през 1829 г. и скоро той е възстановен из основи.

Fresh съвет: Не пропускайте да се разходите из улиците на стария град – най-живописната част от Ксанти, с приятни барове и ресторанти.

3. В града е разположен необичайният „Музей на сенките“. Експозициите вътре са арт творби, направени от боклуци и вехтории, направени така че при подходяща светлина сянката им на стената да заема съвсем реални и понякога страховити образи.

4. Най-известното мястото за срещи през деня и нощта е централната улица „Паралия“.

5. Наричат Ксанти „град на хилядите цветове“.

Fresh съвет: Поостанете до късния следобяд, когато слънцето залязва, защото последните му лъчи променят цветовете и атмосферта става романтична.

6. В магазинчета из града ще откриете и идеалния подарък за тези, които не могат да живеят без шоколад – шоколадови бижута! Можете да им се наслаждавате без да  чувствате вина, защото те са бижута и не стават за ядене, но са много изкусителни!

7. Според легендите близо до днешния Ксанти в древността  Херкулес поставя основите на град, наречен Абдера, в чест на своя приятел Абдера, убит от хищните коне на тракийския владетел Диомед.

8. Базар – всяка събота. Базарът в Ксанти е описван от пътешествениците още от 15 ти век насам. До 1920 г. пазарът се е провеждал в неделните дни. Днес можете да намерите най-ранообразни местни стоки, както и пресни плодове и зеленчуци и най-вече – бобови растения, гъби, картофи, аспержи,и др. Повечето туристи се разхождат из пазара сякаш повече от любопитство, но често биват изкушавани да направят покупка!

9. Ксанти процъфтява като голям производител на тютюн между ХVІІ и ХІХ век

10. Ксанти е известен със своите тестени изделия, сладкиши и сиропирани сладки като  „kariokes“ (увити сладки с шоколад и ядки), „soutzouk“ локум, баклава, екмек, орехов пай и много др.

© 2014 - 2021 Фреш Холидей - почивки, екскурзии, хотели, билети, рент-а-кар, туристическа агенция София, туристическа агенция Варна