Къде може да видите необикновени плажове?

16.08.2022
Къде може да видите необикновени плажове?
Забравете скучните плажове, ще ви предложим класация с топ плажове, които са нещо повече от това, което сте виждали хиляди пъти. Както всичко друго, бреговете по света идват във всякакви форми, размери и дори цветове. От розов пясък до  стъклена брегова ивица, тези десет странно изглеждащи плажа са едни от най-необичайните на Земята.
Плажовете могат да бъдат във всякакви цветове и размери и ние знаем, че изследователят във вас би искал да ги види всички! Ето нашия избор на 10-те най-необичайни плажа в света.


1. Стъклен плаж, Калифорния

Това е плажът, който е доказателство за невероятната способност на природата да превърне боклука в истинско съкровище. Мястото някога е било възприемано като удобно сметище за боклука на Форт Брагс и до края на 60-те години хората хвърляли отпадъците си там, докато преди деситилетия не забраниха това. През следващите десетилетия морето извърши забележително действие, като превуърна стъклените отпадъци в  плаж, приличащ на ивица със скъпоценни камъни. 


2. Скрития плаж, остров Мариета, Мексико

Hidden Beach, известен също като Love Beach или Playa del Amor, се противопоставя на всичко, което сте мислили, че знаете за плажовете. Разбира се, има пясък и вода, но те се намират под повърхността на острова, оградени от тревисто поле като курорт, създаден от хобитите в Графството. Част от веригата острови Мариета на запад от Пуерто Валярта, псевдонимът на Hidden Beach идва от факта, че е почти невъзможно да се види отвън и е достъпен само чрез воден тунел. Можете да плувате или да карате каяк и, ако имате късмет, да получите уютния плаж само за себе си.


3. Xi Beach, Кефалония, Гърция 

Ако разгледате снимки на този плаж ще ви се стори, че са редактирани с Photoshop, но в повечето случаи това не е така. Червено-оранжевият пясък е известен в цяла Гърция и туристически магнит за Кефалония, най-големият остров в Йонийско море. А белите глинени скали, които заобикалят брега, създават ярък контраст с огнения пясък, което прави Xi Beach един от най-фотогеничните плажове в света. 


4. Papakōlea Beach, Хавай

Това не е прясно окосена трева, заобикаляща Тихия океан на плажа Papakōlea - това е зелен пясък. Да, точно така – зелен. Морският бряг получава своя оттенък от минерал, наречен оливин, който е изобилен в лавата на близкия вулкан Мауна Лоа. Ако искате екзотика, това е вашата дестинация. 


5. Плаж Златни Рат, остров Брач, Хърватия

Той е уникален заради дългия си каменист бряг и отличните условия за уиндсърфинг, плажът Златни плъх е влязъл в няколко топ класации за на най-добрите плажове в Европа, но печели мястото си в нашата класация само по една причина: необичайната си форма и уникално жълт пясък. Въпреки че точното очертание на плажа подлежи на промяна в зависимост от вятъра и морските условия, емблематичната брегова линия с V-образна форма винаги може да бъде разпозната. 


6. Боулинг Бол Бийч, Мендочино, Калифорния

Уникалното при този плаж е мистериозно сферичните камъни от пясъчник, които покриват този участък от брега на плажа. Странните скални образувания са създадени от хилядолетия конкреция и ерозия, по време на които минералните цименти са слепвали пясък и други малки частици. Вълните оформят получените маси с течение на времето, създавайки редиците от „топки за боулинг“, които виждаме днес. Съвет - отбийте се до плажа по време на отлив, за да ги видите в целия им блясък.


7. Diamond Beach, Исландия

Когато парчета лед от лагуната на ледника Jökulsárlón се отчупят и измият на брега, те блестят като скъпоценни камъни по черните като смоли брегове на Diamond Beach, откъдето идва и името му. В района са заснети сцени от редица филми, два от които за Бонд. 


8. Hyams Beach, Нов Южен Уелс, Австралия

Плажове с бял пясък има по целия свят, но снежнобелият пясък на Hyams Beach е най-красивият от всички, поне според Книгата на световните рекорди на Гинес. Няма нищо необичайно в пясъчния състав, който съдържа предимно фино смлян кварц, освен факта, че има забележително малко примеси. Плажът Hyams на практика свети на южните брегове на залива Jervis, поставяйки летвата невероятно високо за почти белите плажове навсякъде. Страхотна дестинация!


9. Плаж Тангси, Ломбок, Индонезия

Розовият пясък се среща с ярко синя вода на плажа Тангси, един от малкото розови плажове в света. Пясъкът получава красивия си пастелен цвят от малки парченца червен корал, които се смесват с естествено белия пясък на плажа. Много хора посещават плажа Tangsi на Ломбок, остров близо до Бали, специално за да видят бреговата линия, но също така е популярен за плуване, слънчеви бани и гмуркане. 


10. Mosquito Bay, Пуерто Рико

Странно име за плажи, нали? Биолуминесценцията е явление, което се случва при определени видове, когато химични реакции превръщат енергията в ярка, излъчваща светлина. Това е черта, споделяна от редица морски създания край бреговете на Пуерто Рико. Микроскопичните организми светят като хайлайтър в синьо, когато се раздвижат, като заедно осветяват водата около тях. Mosquito Bay е отлично място за наблюдение на звездите. Атмосферата наистина е магична! 

Всички статии