Защо следващото ви пътуване трябва да е с влак?

11.07.2022
Защо следващото ви пътуване трябва да е с влак?
Изпитваш ли отегчение от летене? А умора от шофиране? Въпреки че всички видове пътнически транспорт имат своите предимства и недостатъци, пътуването с влак е много добра атернатива. Пътуването по релси може да бъде необикновено преживяване и въпреки, че много от нас предпочитат да пътуват с алтернативен транспорт, влаковете често са незаслужено пренебрегвани. Нуждаеш се от причини да хванеш влака за следващата си ваканция? Даваме ти 10 на брой. Ето ги най- важните според нас:
 

1. Може да се насладиш на невероятна панорама

Няма нищо по – вълнуващо да  съзерцавате през прозореца по време на пътуването красивите панорамни гледки, които ще опиянят погледа ви - очарователни селца, китни градчета. Това може да бъде спомен за цял живот! Няма по-добър фон, който да ви вдъхнови да рисувате, пишете или да се занимавате с каквато и форма на творчество. Можете просто да затворите очи, да се отпуснете и да се увлечете от усещанията и инерцията, за да откриете защо влаковете очароват толкова много.
 

2. Ще избегнеш дълги проверки и чакане

Забравете дългите и досадни проверки и  тромавото регистриране на багажа, което изисква по летищата часове преди заминаването. В повечето случаи можете да стигнете до гарата 30 минути преди заминаването си.
 

3. Може да релаксираш чудесно, дори да зпозлваш пътуването си за конфортен сън

Никой не обича да спи седнал, дори с одеяло и възглавница. Въпреки че автобусните седалки са удобни, опцията за купе със самостоятелна спалня е привлекателна възможност за мнозина.

4. Влаковете са независими от метеорологичните условия

Времето не играе толкова важна роля, както е при другите опции за транспорт. Ако лошото време може да отложи самолетен полет, или да ви разубеди да тръгнете с автомобила си, то пътуването с железница не е така. Дъжд, вятър? Няма проблем, вземете любимото си четиво и се настанете удобно! Всъщност недостатъците да пътуваш с автомобил са доста повече, отколкото тези с влак. Виж ги тук.

5. Пътуването с влак е подходяща алтернатива за ваканция с деца

О, да, знаете, че  пътуването с деца е малко по – особено. Малките деца са нетърпеливи и определено им трябва пространство. Заради наличието на по – голямо пространство и заради възможността децата да могат да се раздвижат по време на пътуването, влакът опоределено е чудесна идея.

6. Пътуването с влак е бюджетен вариант, който ще ви спести пари

Определено пътуването с влак днес е най-евтиното предложение за пътуване. Цената на горивото нараства всяка година, така че пътуването с кола вече не влиза в графата бюджетно. Самолетът също не може да се сравни с влака, така че използвайте железницата, ако искате да спестите от пътуването си! Освен това, за разлика от пътуването със самолет, или дори автобус, багажът ви никога не се губи – можете да сте спокойни, знаейки, че вещите ви са на сигурно място във влака с вас, винаги в полезрението ви.

7. Пътуването с влак може да ви предложи китни междинни спирки

Замисляли ли сте се, че всяка една гара може да има своята история? Някои от тях даже имат архитектурна стойност. Освен място за почивка те могат да бъдат вълнуващо място за посещение, което да направи пътуването ви още по – приятно!  

8. Влаковете са по-устойчив, екологичен начин за пътуване

Според последни проучвания, в световен мащаб влаковете са отговорни за по-малко от 2% от свързаните с транспорта емисии на въглероден диоксид, в сравнение със самолетите с 12% и пътните превозни средства с повече от 70%. Когато изберете пътуване с влак, вие правите възможно най-устойчивия избор от тези три опции. И тъй като различни държави започват да работят все по – усилено по влакове с нулеви емисии, с течение на времето използването на влак може да се превърне в още по-екологичен избор.

9. Пътуването с влак може да бъде романтично и идилично преживяване

Да, точно така, може! Има някакво очарование в този вид пътуване! То може да бъде далеч повече от придвижване. Кокетни купета, масички, перденца, наистина има някаква идилична, ретро атмосфера, която може да ви допадне! Ако сте тръгнали на пътешествие за романтично бягство, то пътуването с влак може да бъде наистина вълнуващо. Чудесна идея в България е да се повозите на Родопската теснолинейка, за което ви гарантираме, че ще ви очарова! Пред погледа ви ще преминат редица панорамни гледки, ще спрете на малки, китни гари, а пътуването ще ви върне сякаш години назад, за да ви разсее от забързаното ежедневие!

10. Пътуването с влак може да бъде по- удобно, както в България, така и в чужбина

Пътуването с влак е най-добрият начин за пътуване, особено ако планирате да посетите няколко държави и градове в Европа. Каква дестинация сте си избрали? Европа е фантастично място за пътуване с влак, тъй като маршрутите пресичат целия континент, обикновено с интересни места на всеки няколко мили. Това е чудесен начин да прескочите в столицата и да пътувате по почти забравени железопътни линии до по-малки градове и села.
Освен това, важно е да се подчертае, че гарите са централно разположени – по-голямата част от тях се намират в центъра на градовете и не е нужно да харчите пари или време за трансфер до централната градска част, така че след като слезете от влака, сте точно там, където трябва за да започнете посещението си в града.

Всички статии