Струва ли си да си направите тест за алергии преди пътуване?

18.07.2022
Струва ли си да си направите тест за алергии преди пътуване?
Преди да ви дадем информация за това какви са предимствата да си направите тест за алергии преди пътуване ще намерим няколко важни отговора на въпроса:

Какво представлява алергията?

Алергичните реакции се предизвикват от алергени, които обхващат голямо разнообразие от вещества – от вдишани алергени (като някои полени, които предизвикват сенна хрема) до храносмилателни (като алергии към ядки) или кожна реакция при контакт с алерген. 

Трябва ли да си направите тест за алергия специално за пътуване?

Да сте наясно с алергиите си в ежедневието е от съществено значение, но също така смятам, че може да бъде полезно и когато пътувате. Важен пример за това е сенната хрема. Ако имате такава алергия, сигурно знаете, че тя не се предизвиква от всяка растителност и може да бъде причинена от определени полени и растения, които са по - разпространени в определени дестинации и по различно време на годината. Затова, ако страдате от сенна хрема, проучете добре дадения регион, коййто сте избрали за вапето пътуване. 

Разбира се, когато пътуваме, ние също използваме различно спално бельо, ядем нови храни и влизаме в контакт с различни животни – всичко това може да предизвика реакция, която не бихме изпитали в ежедневието си у дома.

Има ли някакъв риск за здравето ни от тестването за алергии?

Краткият отговор е: индивидуално е! Но все пак, зависимост от вида на теста, който изберете, може да имате някои реакции към тестването. Например, кожни тестове, при които сте поставени в контакт с алерген, могат да предизвикат сърбеж и подуване, а ако алергията е тежка, понякога и сериозна реакция. Преди да предприемете какъвто и да е тест, консултирайте се с лекар. 

Какво представлява теста за алергии?

Кръвните тестове работят, като се вземат малка проба и след това се обработва в лаборатория, за да се търсят антитела, които се борят със специфични алергени. 

Кожният тест обикновено е най-често срещаният вариант и може да работи по различни начини, като се наблюдава как кожата ви реагира на алергена и може да бъдете посъветвани кой е най-подходящ за вас. Например, тестът за надраскване включва алерген в течност, поставен върху и внимателно нараняване на кожата ви, докато тестът с пластир съдържа алергена, фиксиран върху кожата ви за определен брой часове или дни.
Струва ли си да си направите тест за алергии преди пътуване?

Ако сте избрали екзотично пътешествие, на което ще се запознаете с нова храна, фауна и флора, то е добре да обмисилите да си направите такъв тест. 

Пътуването и опознаването на нови страни трябва да бъде забавно и вълнуващо приключение. За съжаление, много хора могат да изпитат неразположеност, дори влошаване на здравословното си състояние, когато посетят чужда страна, защото са изложени на определени храни, полени и други материали, които предизвикват алергична реакция.

Алергиите са често срещани и през последните 20 години разпространението им се е увеличило значително. Въпреки че няма лесен лек за алергия, най-добрият начин да се предпазите е да се тествате, за да знаете какви храни, материали/ материи да избягвате. Стоейки далеч от това, към което сте алергични, ще можете да се предпазите, да избегнете многото неприятни симптоми и ефекти на алергията и да се насладите на пътуването си, без да се притеснявате, че може да се разболеете и да имате нужда от лечение в чужда страна.
 
Всички статии