Места в Европа, идеални за спа бягство

22.08.2022
Места в Европа, идеални за спа бягство

SPA RETRET в Синята лагуна, Исландия

Синята лагуна в Исландия се превърна в популярно място за уелнес пътувания, където посетителите могат да се потопят в геотермалните лечебни води. Много хора посещават това място при болки в ставите и различни заболявания, кожни заболявания и цялостен стрес. Също така забележително на това място е удобството да стигнете до Синята лагуна. Много пъти за уелнес бягства, хората искат да намалят времето, през което пътуват. Синята лагуна също се намира близо до Рейкявик, което го прави много лесен за достигане до него за пътуващите, влизащи и излизащи от това летище.
 

Горско къпане в Южен Тирол, Италия

Разположен в Доломитите, Южен Тирол е по-скоро скрит скъпоценен камък, който трябва да бъде включен във всеки маршрут за пътуване в североизточна Италия, особено когато става въпрос за SPA почивка. С езерата, които се отразяват като огледала, прекарването на известно време сред природата тук от планините до водата е красиво и уиелнес изживяване. С добавения бонус от исторически съкровища като замъци и лозя, това е място, което създава невероятна атмосфера за релаксация. 
Друго местенце в Италия, където може да се насладите на SPA изживявания е Монтекатини Терме. Тоева е единственият италиански спа център, който е в списъка на ЮНЕСКО. 
 

Топлите минерални извори на България

Едно от най-големите богатства на България е изобилието от горещи термални извори. Това прави страната много привлекателна за онези, които търсят бюджетна уелнес дестинация в Европа. Естествените топли води, които извират от изворите в България са чудесни за отдих и имат лечебни свойства.
С над 600 извора на минерална вода България е на второ място в Европа след Исландия по запаси от натурална минерална вода и изворна вода и качество на питейната вода. Известен е и като СПА столицата на Балканите. Температурите на водата са между 20°C и 101°C. Имайки предвид това, какво по-хубаво да правите в България през зимата от това да се потопите в горещите минерални извори? Особено след ден на каране на ски или преходи – пълно блаженство!
Някои от основните уелнес дестинации в България включват Велинград, Девин, Хисаря, Сапарева баня, Наречен, Банкя, Сандански, Вършец, Поморие и много други.
 

Термалните бани Сечени в Будапеща, Унгария

SPA услугите са процъфтявали в Унгария от римско време, използвайки прочутите лечебни термални извори за насърчаване на холистично здраве. Конкретно Будапеща е добре известна със своите геотермални извори и с най-голямата пещерна система с термални води. Сечени“ е най-големият балнеологичен комплекс в Будапеща. Баните разполагат с басейни с различна температура. Външните басейни (плувен басейн, приключенски басейн и термален басейн) са от 27 до 38 ° C (81 до 100 ° F).
Разположени в сърцето на града, термалните бани Сечени са един от най-големите термални бани в Европа. В него има 3 големи открити басейна, 10 закрити басейна, сауни, стаи за масаж, парни бани и дори бирена баня. 
 

SPA удоволствие във Виена

Знаете ли, че Баден до Виена е известен като „Спа център на императорите“ и е бил популярно място за бягство за династията на Хабсбургите, които идвали от близката Виена, за да си починат от управлението на империята си? Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен и Йохан Щраус също били сред редовните посетители, особено когато трябвало да завършат поредния си шедьовър! 
Днес посетителите могат да се разхождат из тесните улички около спа центъра, да се възхищават на архитектурата в стил Бидермайер от 19-ти век или да се изгубят в зеления Курпарк. 
 

SPA в Спа, Белгия

Сгушен в красива долина в Ардените, градът Спа в провинцията Лиеж е оригиналният европейски спа град и всъщност е дал името на този тип туризъм. Известен е като балнеологичен курорт заради своите лековити минерални извори. Още в далечния 16 век чуждестранни посетители започват да идват на лечение от целия свят и така мястото става популярно със своите лечебни свойства. Повече от 300 студени минерални извора заобикалят града и здравословните свойства на водата им са много търсени. Ако искате истинско SPA изживяване, това е мястото! Ще се влюбите! 
Спа е известен също и като „Кафенето на Европа". Казиното на Спа е построено през 1763 г. и е една от най-забележителните сгради в града. Местният музей на водата пък описва историята на града като спа център, а модерният здравен център, разположен на хълм с изглед към града, предлага всички най-нови терапевтични лечения.
 

SPA във Франтишкови Лазне, Чехия

Част от Западнобохемския спа триъгълник, Франтишкови Лазне се смята за един от по-модерните европейски спа центрове. Той е построен в началото на 18-и и началото на 19-и век, следвайки симетричната архитектурна мода от миналото. Характеризира се с вътрешен и външен спа център, които са изградени на фона на привлекателните барокови сгради. Любопитно е, че 23 от общо 24-те извора в града се използват и днес, а лечението с кал се наложи като удоволствие, което лекува. 
 

SPA в Карлови Вари, Чехия

Известен като „най-големият салон на открито в Европа“, Карлови Вари е известен с голям гейзер извор, който се издига на 12 метра във въздуха и до ден днешен остава най-големият спа център в Европа.
Посетителите могат да разгледат историческия спа квартал не само заради лечебните извори, но и заради славните сгради от Златната ера на града в края на 19-и век. 
 

SPA в Бад Емс, Германия

Разположен в една от дълбоките долини, прорязани от притоците на река Рейн, Бад Емс е може би най-компактният от големите минерални извори. Въпреки невнушителния си размер, той се смята за един от най-важните спа центрове в Германия.
Термалните извори са струпани край реката. Основният спа квартал е заемал едно и също място през цялата история на града. Той включва цяла кавалкада от архитектурно наследство - от средновековния Вилдбад, през бароковите сгради до изискания международен курорт от 19-и век. Препоръчваме ви да опитате и пастилите, поръсени със сол, направена от местните минерални води.
 

SPA в Баден-Баден, Германия

Когато говорим за калсация за SPA дестинации, няма как да не включим  и Баден – Баден! Минералните води там са били използвани за лечение още от древността, но през 19-и век този град в полите на Шварцвалд започва да става много популярен. 
 

SPA в Бад Кисинген, Германия

Друго spa местенце в Германия е Бад Кисинген - най-големият спа курорт в Бавария, известен с трансформирането на концепцията за спа градовете от неокласицизма на 19-и век в модерността на 20-и век. Спа центърът се намира извън средновековния град. Групата от извори по протежение на река Заале води до официалния спа парк, откъдето може да се осъществи плавен преход към парковете и гористите хълмове около града.
Всички статии